Τα project της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ενισχύουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη
Δύο εμβληματικά ενεργειακά projects στρατηγικής σημασίας
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η κλιμάκωση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και η αναζήτηση διεξόδου για την άμεση απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα μιας σειράς έργων, που δρομολογούνται στην Ελλάδα και εγγυώνται την ασφάλεια τροφοδοσίας για την ευρύτερη περιοχή μέσα από τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και για τριάντα και πλέον χρόνια εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, πρωταγωνίστησε στα δύο εμβληματικά ενεργειακά projects στρατηγικής σημασίας, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και τον νέο Τερματικό Σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), καθιστώντας τη χώρα μας διεθνές hub φυσικού αερίου, και διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια εφοδιασμού όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των γειτονικών χωρών.
Συγκεκριμένα, τα έργα αυτά αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και αναβαθμίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, καθώς τη μετατρέπουν σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας το κενό που δημιουργείται κατά τη διαδικασία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Η κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) ολοκληρώθηκε και αναμένεται η εμπορική του λειτουργία.
Όσον αφορά το FSRU, οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν πρόσφατα και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023, διπλασιάζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας- σε συνδυασμό με τη Ρεβυθούσα- να υποδέχεται και να επαναεριοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Ο σταθμός θα συνδέεται με τον IGB και θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλα τα Βαλκάνια με LNG από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Κατάρ κ.α.. Ήδη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει συμφωνήσει να προμηθεύει τη Βουλγαρία με αέριο, αναπληρώνοντας τις ελλείψεις που προκάλεσε η διακοπή της παροχής από τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, επιστρέφει στην επικαιρότητα ο αγωγός EastMed, στον οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ και που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εμπορικές εταιρείες από το Ισραήλ και την Αίγυπτο προκειμένου να εξάγουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού.
Όλα αυτά τα κρίσιμα έργα υποδομών, συνθέτουν ένα πλέγμα ασφάλειας εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα λειτουργούν σε συνέργεια μεταξύ τους αλλά και με άλλες υποδομές, όπως ο αγωγός ΤΑΡ που μεταφέρει αζέρικο αέριο και η υπό κατασκευή υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα. Έτσι, η Ελλάδα αποκτά καθοριστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.
Στο περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων, όπως έχει διαμορφωθεί, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θέτει ως προτεραιότητα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της χώρας και την κάλυψη των άμεσων ενεργειακών αναγκών. Για αυτόν τον λόγο αυξάνει την προμήθεια LNG και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με υφιστάμενους και νέους προμηθευτές της, είτε αυτό αφορά στα μακροχρόνια συμβόλαια LNG, είτε στη spot αγορά, ώστε να καλυφθούν τυχόν διαταραχές τροφοδοσίας τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις γειτονικές χώρες που προμηθεύονται αέριο από την εταιρεία. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους στα συμβόλαια προμήθειας και νέες μακροχρόνιες συμφωνίες, που συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη της ενεργειακής επάρκειας της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.
Η ενεργειακή επάρκεια αποτελεί προτεραιότητα και στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει επίσης δημιουργήσει «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι σε συνεργασία με την κοινοπραξία που διαχειρίζεται συνολικά το χαρτοφυλάκιο των 500 MW στην περιοχή της Κοζάνης. Στην ίδια κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του καινοτόμου έργου πράσινου υδρογόνου «White Dragon». Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 8 δισ. €, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου και έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές, ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας λειτουργεί καταλυτικά στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας, τόσο σήμερα όσο και για το μέλλον. Το δίδυμο Ιωάννη Παπαδόπουλου-Κωνσταντίνου Ξιφαρά στη διοίκηση της εταιρείας κατάφερε μέσα σε διάστημα τριών περίπου ετών να την αναμορφώσει σε μια ταχύτατα εξελισσόμενη και σύγχρονη καθετοποιημένη επιχείρηση ενέργειας με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία, αλλά και απέναντι στον ρόλο που διαδραματίζει στην προσπάθεια της χώρας να καταστεί διεθνές ενεργειακό hub.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις