Καραμανλής: Επείγει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία – Οι προειδοποιήσεις για την Τουρκία
Η Τουρκία επιδιώκει την αλλαγή του στάτους κβο στην Ανατολική Μεσόγειο προειδοποίησε η Κώστας Καραμανλής χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη τη λογική του κατευνασμού
Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τις διεθνείς εξελίξεις με πολλές αιχμές για τη Δύση και ιδίως για τις ΗΠΑ με άξονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον οποίο όπως είπε ο κ. Καραμανλής «επείγει ο τερματισμός του πολέμου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι μόνο να χάσουν έχουν από τη συνέχισή του».
Σημείο εκκίνησης για τον τερματισμό του πολέμου οι συμφωνίες του Μινσκ
Ο πρώην πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας και επισήμανε από αυτό τον πόλεμο η Ευρώπη πληρώνει βαρύτατο τίμημα αν διαιωνιστεί η σύγκρουση ενώ άφησε αιχμές για το ποιες είναι προθέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά τη συνέχιση του πολέμου καθώς σημείωσε ότι δεν υφίσταται τις ίδιες συνέπειες.
«Είναι η Ευρώπη που πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου» σημείωσε ο κ. Καραμανλής κάνοντας λόγο για έργο δύσκολο καθώς «η Ευρώπη καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει» τονίζοντας ότι απαιτούνται βήμα για κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας αλλά και υπέρβαση των αδυναμιών με την «βεβιασμένη διεύρυνση του 2004».
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ενθαρρυντικούς τους χειρισμούς του Εμμανουέλ Μακρόν όπως και της Ιταλικής κυβέρνησης ενώ για τις αποφάσεις επανεξοπλισμού της Γερμανίας τις ενέταξε στο ίδιο πλαίσιο λέγοντας με νόημα ότι «αρκεί να είναι στο πλαίσιο της Ευρώπης».
Ειδικότερα δε για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην Ουκρανία ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ είναι «σημείο εκκίνησης».
Ο νέος ψυχρός πόλεμος και οι κοινωνικές ανισότητες
Προειδοποίησε δε ο κ. Καραμανλής ότι παράταση του πολέμου στην Ουκρανία ενέχει τον κίνδυνο διεύρυνσης του πολέμου και πιθανόν της μετεξέλιξης της σύγκρουσης Δύσης και Ρωσίας σε σύγκρουση Δύσης και ενός ευρύτερου αντιδυτικού μετώπου από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες ισχυρές δυνάμεις που θα θέλουν να αμφισβητήσουν και να υπονομεύσουν τη Δύση.
Μάλιστα έκανε λόγο για αβέβαιη έκβαση μιας τέτοιας σύγκρουσης ενώ προειδοποίησε ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος θα είναι πολύ πιο απρόβλεπτος και χειρότερος από τον προηγούμενο και δεν θα είναι μια απλή επανάληψή του.
Επιπλέον ο κ. Καραμανλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που θα έχει για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες η οικονομική κρίση και το σοκ από την ενεργειακή κρίση αλλά και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Διαβάστε επίσης Ουκρανία: Πυραύλους στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο – Για εμπλοκή «τρίτης χώρας» στον πόλεμο κάνει λόγο η Ρωσία
Ομαλότητα με τον πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια όνειρο θερινής νυχτός
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κατανομή του πλούτου περιορίζεται σε λιγότερα χέρια και επεσήμανε ότι συρρικνώνονται οι δυνατότητες ανέλιξης ομάδων που ανήκουν στα αστικά και μικροαστικά στρώματα. «Υγιής δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι δυνατή. Ομαλότητα με στέρηση της κοινωνικής ανόδου είναι όνειρο θερινής νυχτός» υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής και μάλιστα από την κριτική δεν έλλειψε και η επιβολή μονοφωνίας στα ΜΜΕ με την «απροσχημάτιστη προπαγάνδα»και τον «αυθαίρετο αποκλεισμό της αντίθετης άποψης» κάνοντας λόγο για ζοφερό τοπίο.
Ο πρώην πρωθυπουργός συνέστησε για Ελλάδα και Ευρώπη ιδιαίτερη προσοχή για τα Βαλκάνια αφήνοντας και πάλι αιχμές για τη μονομερή επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία κατά το παρελθόν και επεσήμανε ότι σήμερα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι οι κυριότερες πηγές αβεβαιότητας, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί το ουκρανικό ζήτημα να ενθαρρύνει αποσχιστικές τάσεις.
Υποκρισία συμμάχων και εταίρων για το Κυπριακό
Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων ωστόσο σημείωσε: «Στήριξη ναι, αλλά κομμένα με το μαχαίρι οι αλυτρωτισμοί και οι βαλκανικής κοπής κουτοπονηριές».
Ειδικότερα σε ότι αφορά την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αυτή είναι καθαρή και απερίφραστη καθώς η Ελλάδα αντιτίθεται στον αναθεωρητισμό για λόγους αρχής, αλλά «πάνω από όλα όμως η Ελλάδα γειτνιάζει με χώρα που βαρύνεται με παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο».
Στο αυτό το πλαίσιο ο κ. Καραμανλής έγινε ακόμα περισσότερο αιχμηρός για τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης αλλά και της Ευρώπης τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να μη σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία εταίρων και συμμάχων», καθώς ενώ καταδικάζουν στην Ουκρανία αποσιωπούν το επί μισό αιώνα δράμα της Κύπρου και αντιθέτως καταβάλλονται προσπάθειες να γίνουν δεκτές λύσεις που εξισώσουν θύτη και θύμα και θέτουν σε τροχιά δορυφοροποίησης της Κύπρου από την Τουρκία, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο πρωήν πρωθυπουργός.
«Αυτή η υποκριτική αναντιστοιχία εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα σε αξίες αφορά σε γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Έτσι Υπονομεύεται το αφήγημα της Δύσης» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Η Τουρκία θέλει αλλαγή του στάτους κβο στη Μεσόγειο – Να τη διαβάσουμε σωστά
«Η Τουρκία είναι χώρα αναθεωρητική» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και αφού αναφέρθηκε στις στρατιωτικές της επεμβάσεις όπως στο Ιράκη, στη Συρία, τη Λιβύη, την ενεργή ανάμειξη στα εσωτερικά των Βαλκανίων και την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών τόνισε ότι «πρέπει να διαβάσουμε σωστά την Τουρκία και να αντιληφθούμε ολοκληρωμένα τη στρατηγική της».
Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια «χώρα που έχει διαφωνίες με ένα γειτονικό κράτος», αλλά αντίθετα «επιδιώκει να ανατρέψει συνολικά το στάτους κβο με απώτερο στόχο την ηγεμονία στην περιοχή» και διεκδικεί ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο ώστε να γίνει η κυρίαρχη δύνμαημε συνακόλουθη υποβάθμιση και σταδιακή υπόταγη στις επιδιώξεις τις δικές της των άλλων χωρών της περιοχής.
Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις
«Αυτό δεν επιτρέπει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις» είπε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι η συμβιβαστική διάθεση είναι εσφαλμένη γιατί διαβάζει λάθος την Τουρκία γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ψευδαίσθηση τη θέση ότι αν δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα όλα θα διευθετηθούν χωρίς περαιτέρω προβλήμα.
«Σέβομαι τις απόψεις όλων αλλά η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα είναι αρνητικές συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός» είπε ο κ. Καραμανλής προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο μπορεί να γίνει μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη οποιαδήποτε άλλη υποχώρηση γύρω από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Μάλιστα επέπληξε όσους αμφισβητούν αυτή τη γραμμή ως «ακινησία».
Επεκτατισμός και πιέσεις να υποκύψουμε
«Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται ειρήνη. Οι εκπτώσεις εντείνουν τη βουλιμία και των επεκτατισμό των γειτόνων» υπογράμμισε με έμφαση ο Κώστας Καραμανλής.
Μάλιστα κάνοντας αναφορά στη «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι αυτό το αφήγημα παραβλέπει ότι «η συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή αν δεν έχει σαφώς οριοθετηθεί τι ανήκει στην κάθε πλευρά και δεύτερο το βασικό κίνητρο της Τουρκίας είναι η ανατροπή του στάτους κβο στην περιοχή».
Ο κ. Καραμανλής κάνοντας αναφορά στη στάση των ηγεσιών της Δύσης έναντι της Τουρκίας άφησε αιχμές για την πολιτική κατευνασμού και καλοπιάσματος της Τουρκίας προειδοποιώντας παράλληλα ότι «ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιέσεις στους γείτονές της να υποκύψουν σε αξίωσεις της» Τουρκίας.
Οι ίσες αποστάσεις είναι στήριξη στον ταραξία
Η πολιτική της Δύσης και συχνά των ΗΠΑ ήταν να κρατηθεί η Τουρκία στο δυτικ΄στρατόπεδο και συνέπεια αυτής τη άποψης ήταν η πολιτική των ίσων αποστάσεων, είπε ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ωστόσο ότι στον κατευνασμό η Τουρκία «προσφεύγει στην πολιτική κανονιοφόρων» και έχει «συμπεριφορά Ταραξία. Οί ίσες αποστάσεις είναι εύνοια στον παρανομούντα. Έμμεση στήριξη προς τον ταραξία» τόνισε ο κ, Καραμανλής.
«Οι διαπιστώσεις αυτές προφανώς και δεν αναιρούν την ορθότητα της επιλογής της Ελλάδας να ανήκει στη Δύση. Συνιστούν όμως το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτειρικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διευρεύνει τα διπλωματικά ερείσματά της αναδεικνύοντας το επιβλαβές της επαμφοτερίζουσας στάσης συμμάχων και εταίρων.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας
Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το δημογραφικό μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον εθνικό πρόβλημα ενώ κάλεσε σε ενότητα και ομοψυχία.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Είναι αγώνας που οφείλουμε στο έθνος και τη συνείδησή μας. Ασχέτως διαφορών και απόψεων όλοι την ίδια γαλανόλευκη φανέλα φοράμε» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός κλείνοντας με αναφορές στον Σαρλ Ντε Γκωλ, για τις διαφορές πατριωτισμού και εθνικισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις