Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες σταθμός της εισβολής
Στις 24 Φεβρουαρίου οι Ρώσοι εισέβαλλαν στην Ουκρανία. Εκατό μέρες μετά, το Κίεβο αντέχει αλλά πολλές ανατολικές περιοχές της χώρας, έχουν πέσει.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται την Παρασκευή στην 100ή της ημέρα, χωρίς να διαφαίνεται ένα τέλος στις μάχες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες, έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια και έχουν μετατρέψει πόλεις σε ερείπια.
Αφού εγκατέλειψε την επίθεσή της στην πρωτεύουσα Κίεβο, η Ρωσία πιέζει προς τα ανατολικά και τα νότια μπροστά στις αυξανόμενες κυρώσεις εις βάρος της και μιας σκληρής ουκρανικής αντεπίθεσης που ενισχύεται από προμήθειες οπλικών συστημάτων που φτάνουν από την Δύση.
Τα σημαντικά γεγονότα του πολέμου
24 Φεβρουαρίου: Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία από τρία μέτωπα στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες τρέπονται σε φυγή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γράφει στο Twitter: «Η Ρωσία μπήκε σε ένα μονοπάτι του κακού, αλλά η Ουκρανία αμύνεται».
25 Φεβρουαρίου: Ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισβάλουν στην ουκρανική επικράτεια από Βορρά, Ανατολή και Νότο. Το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει το Κίεβο και τα προάστια του.
1 Μαρτίου: Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι μια ρωσική φάλαγγα τεθωρακισμένων μήκους χιλιομέτρων που προσπαθεί να επιτεθεί στο Κίεβο αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού. Η Ρωσία βομβαρδίζει έναν πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο και εντείνει τους βομβαρδισμούς μεγάλης εμβέλειας στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και σε άλλες πόλεις, κάτι που θεωρείται ως αλλαγή στην τακτική της Μόσχας καθώς οι ελπίδες της για γρήγορη έφοδο στην πρωτεύουσα εξασθενούν.
2 Μαρτίου: Ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν να πολιορκούν το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Μόσχας να συνδέσει την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς με την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στο λιμάνι Χερσώνα της Μαύρης Θάλασσας, το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που καταλήφθηκε. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
4 Μαρτίου: Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ απορρίπτει την έκκληση της Ουκρανίας για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας ότι θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση.
8 Μαρτίου: Άμαχοι εγκαταλείπουν τη βορειοανατολική πόλη Σούμι στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου που συμφωνήθηκε. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
9 Μαρτίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη, θάβοντας ανθρώπους στα ερείπια. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι Ουκρανοί μαχητές είχαν καταλάβει το κτίριο.
13 Μαρτίου: Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμό της στη δυτική Ουκρανία, εκτοξεύοντας πυραύλους σε βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
16 Μαρτίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα θέατρο στην Μαριούπολη όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι. Η Μόσχα το αρνείται.
25 Μαρτίου: Η Μόσχα σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής, επικεντρώνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στα ανατολικά, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν να ανακαταλάβουν πόλεις έξω από το Κίεβο.
30 Μαρτίου: Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
3/4 Απριλίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου μετά τον εντοπισμό ενός ομαδικού τάφου και σορών ανθρώπων που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση στην ανακαταληφθείσα πόλη Μπούτσα. Το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη και λέει ότι οι εικόνες με τα πτώματα σκηνοθετήθηκαν.
8 Απριλίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για μια πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ που σκότωσε τουλάχιστον 52 άτομα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη.
14 Απριλίου: H ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο Moskva βυθίζεται μετά από μια πυραυλική επίθεση ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Ρωσία κάνει λόγο για έκρηξη πυρομαχικών.
18 Απριλίου: Η Ρωσία ξεκινά αυτό που η Ουκρανία περιγράφει ως Μάχη του Ντονμπάς, μια εκστρατεία για την κατάληψη δύο επαρχιών και την επίτευξη μιας μεγάλης νίκης στο πεδίο των μαχών.
21 Απριλίου: Ο Πούτιν κηρύσσει τη Μαριούπολη «απελευθερωμένη» μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας, αλλά εκατοντάδες υπερασπιστές ανιστέκονται μέσα στο τεράστιο χαλυβουργείο της πόλης Αζοφστάλ.
25/26 Απριλίου: Η φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας αναφέρει ότι εκρήξεις έπληξαν ένα υπουργείο και δύο κεραίες τηλεπικοινωνιών. Κατηγορεί τη γειτονική Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οργανώνει τις επιθέσεις για να προσπαθήσει να διευρύνει τον πόλεμο.
28 Απριλίου: Η Ρωσία εκτοξεύει δύο πυραύλους στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέει η Ουκρανία. Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι επιτίθεται σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα.
1 Μαΐου: Περίπου 100 Ουκρανοί άμαχοι απομακρύνονται από το ερειπωμένο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι είναι μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης».
7 Μαΐου: Φόβοι ότι σχεδόν 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σε σχολείο ενός χωριού στην Μπιλοχορίβσκα στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης.
9 Μαΐου: Ο Πούτιν προτρέπει τους Ρώσους να πολεμήσουν, σε μια προκλητική ομιλία στην Ημέρα της Νίκης, αλλά σιωπά σχετικά με τα σχέδια για οποιαδήποτε κλιμάκωση στην Ουκρανία.
10 Μαΐου: Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της έχουν ανακαταλάβει χωριά βόρεια και βορειοανατολικά του Χαρκόβου.
12 Μαΐου: Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, ανακοινώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
14 Μαΐου: Ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση κοντά στην πόλη Ιζιούμ που ελέγχεται από την ανατολική Ρωσία, λέει ο τοπικός κυβερνήτης.
18 Μαΐου: Φινλανδία και Σουηδία υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα οδηγούσε στην επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.
20 Μαΐου: Η Μόσχα αναφέρει ότι οι εναπομείναντες Ουκρανοί μαχητές που υπερασπίζονταν το χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν. Ώρες νωρίτερα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο στρατός της Ουκρανίας είχε πει στους μαχητές ότι μπορούσαν να βγουν έξω και να σώσουν τη ζωή τους.
21/22 Μαΐου: Η Ρωσία εξαπολύει επίθεση στο Λουχάνσκ, μια από τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς, εστιάζοντας την επίθεση στις δίδυμες πόλεις Σλοβιάνσκ και Σεβεροντονέτσκ.
23 Μαΐου: Στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά από την ρωσική εισβολή, ένα δικαστήριο του Κιέβου καταδικάζει έναν νεαρό Ρώσο διοικητή αρμάτων μάχης σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.
25 Μαΐου: Ο Πούτιν υπογράφει διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία για τους κατοίκους των περιοχών που καταλήφθηκαν πρόσφατα να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα και διαβατήρια, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την κυριαρχία της Μόσχας σε εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός.
29 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποκαλεί την «απελευθέρωση» του Ντονμπάς «ανεπιφύλακτη προτεραιότητα» της Μόσχας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Λουχάνσκ μετά από ημέρες αργών αλλά σταθερών εδαφικών κερδών.
31 Μαΐου: Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η απομάκρυνση αμάχων που έχουν παγιδευτεί στο Σεβεροντονέτσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντέχουν, αλλά μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
1 Ιουνίου: Η Ρωσία επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύουν προηγμένα συστήματα πυραύλων στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να διευρύνει τον πόλεμο και να αυξήσει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής
- Κώδικας οδικής κυκλοφορίας: Ολα τα πρόστιμα – Πότε αφαιρείται το δίπλωμα, αναλυτικά παραδείγματα
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες
- Χαμός στην Ανδαλουσία: Ξύλο και… καρεκλοπόλεμος ανάμεσα σε ultras της Ατλέτικο και της Μαγιόρκα (vids)