Τομογραφίες εγκεφάλου «προβλέπουν την πολιτική τοποθέτηση»
«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι βιολογικές και νευρολογικές ρίζες της πολιτικής συμπεριφοράς είναι βαθύτερες από ό,τι νομίζαμε», λένε οι ερευνητές.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Χάρη σε μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που παρακολουθεί τα μοτίβα εγκεφαλικής λειτουργίας, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπόρεσαν να προβλέψουν τις πολιτικές πεποιθήσεις συντηρητικών και φιλελεύθερων εθελοντών.
Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα, δείχνει ότι η μέθοδος της τομογραφίας ίσως είναι εξίσου ακριβής στην πρόβλεψη της πολιτικής ιδεολογίας με τον ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη που χρησιμοποιείται στις έρευνες πολιτικής επιστήμης, την πολιτική τοποθέτηση των γονέων κάθε ψηφοφόρου.
«Μπορούμε άραγε να κατανοήσουμε την πολιτική συμπεριφορά εξετάζοντας μόνο τον εγκέφαλ; Η απάντηση είναι ένα αρκετά ηχηρό ‘ναι’» δηλώνει ο Σκάιλερ Κράνμερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στην επιθεώρηση PNAS Nexus.
«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι βιολογικές και νευρολογικές ρίζες της πολιτικής συμπεριφοράς είναι βαθύτερες από ό,τι νομίζαμε» λέει.
Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που εξετάζει την πολιτική ιδεολογία μέσω του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), ένα είδος μαγνητικής τομογραφίας που χρησιμοποιείται ευρέως για τη μελέτη του εγκεφάλου.
Είναι επίσης μια από τις πρώτες έρευνες που αναζητά υπογραφές της πολιτικής τοποθέτησης σε όλο τον εγκέφαλο, αντί σε συγκεκριμένες περιοχές.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 174 υγιείς εθελοντές που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν οκτώ τεστ την ώρα που υποβάλλονταν σε fMRI. Στο τεστ ενσυναίσθησης, οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες προσώπων με χαρούμενες, θλιμμένες, φοβισμένες ή ουδέτερες εκφράσεις. Ένα άλλο τεστ αφορούσε την επεισοδιακή μνήμη, ενώ σε ένα τρίτο οι εξεταζόμενοι κέρδιζαν ή έχαναν χρήματα ανάλογα με το πόσο γρήγορα πατούσαν ένα κουμπί. Σε ένα άλλο τεστ, οι εθελοντές κλήθηκαν να μην σκέφτονται τίποτε συγκεκριμένο.
Τα αποτελέσματα εξετάστηκαν σε υπερυπολογιστή με τη βοήθεια τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης, οπότε διαπιστώθηκε στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στα αποτελέσματα της τομογραφίας και την πολιτική ιδεολογία.
«Κανένα από τα οκτώ τεστ δεν ήταν σχεδιασμένο να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις» επισημαίνει η Σέο Γιουνγκ Γιανγκ, μέλος της ομάδας στο Οχάιο. «Διαπιστώσαμε όμως ότι τα αποτελέσματα και των οκτώ τεστ σχετιζόταν με το εάν οι εθελοντές δήλωναν φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί».
Η πολιτική τοποθέτηση μπορούσε να προβλεφθεί ακόμα και στο τεστ όπου οι εθελοντές κλήθηκαν να μην σκέφτονται τίποτε συγκεκριμένο, κάτι που δείχνει ότι «ακόμα και χωρίς ερεθίσματα, η λειτουργική συνδεσιμότητα [του εγκεφάλου] μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τον πολιτικό προσανατολισμό» λένε οι ερευνητές.
Όμως, παρόλο που η μελέτη αναγνωρίζει σχέση ανάμεσα στην πολιτική ιδεολογία και τον εγκέφαλο, δεν εξηγεί πού μπορεί να οφείλεται αυτή η σχέση, διευκρινίζει ο Κράνμερ.
«Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το εάν η εγκεφαλική υπογραφή βρίσκεται εκεί λόγω της ιδεολογίας που επιλέγουν οι άνθρωποι ή αν η ιδεολογία προκαλείται από την υπογραφή που εντοπίσαμε» εξηγεί.
«Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο, όμως η μελέτη μας δεν διαθέτει τα δεδομένα για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».
Η απάντηση ίσως έρθει με περαιτέρω έρευνες, εφόσον πρώτα επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης από άλλες ερευνητικές ομάδες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις