Geely: Κινεζική απάντηση στον Έλον Μασκ με δορυφόρους για αυτόνομη πλοήγηση
Η Geely είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που δημιουργεί δικό της δορυφορικό δίκτυο.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Εννέα δορυφόροι που θα προσφέρουν ακριβέστερο γεωγραφικό στίγμα για τα αυτόνομα οχήματα εκτοξεύτηκαν από την κινεζική Geely Holding Group, η οποία ακολουθεί το παράδειγμα που έδωσε ο Έλον Μασκ με την Tesla και την SpaceX.
Οι δορυφόροι πλοήγησης και επικοινωνιών GeeSAT-1, οι οποίοι αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από την ίδια την Geely, εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη από το διαστημικό κέντρο του Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, αναφέρει το Reuters. Ακόμα 63 προγραμματίζεται να έχουν τεθεί σε χαμηλή γήινη τροχιά έως το 2025 με την προοπτική να φτάσουν συνολικά τους 250.
Η Geely, η έβδομη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα με πωλήσεις 1,3 εκατ. οχημάτων το 2021, είναι ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής που δημιουργεί δικό του δορυφορικό δίκτυο.
Ωστόσο η SpaceX, η οποία συνδέεται με την Tesla μέσω του Μασκ, έχει εκτοξεύσει πάνω από 2.000 δορυφόρους που προσφέρουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας Starlink.
Ενώ όμως η SpaceX εκτοξεύει τους δορυφόρους της με δικούς της πυραύλους, η Geely μίσθωσε πύραυλο Long March 2C από κρατική κινεζική εταιρεία.
Εκτός του ότι θα προσφέρουν ακριβέστερο γεωγραφικό στίγμα για αυτόνομη πλοήγηση, οι δορυφόροι της Geely θα προσφέρουν και άλλες εμπορικές λειτουργίες, όπως υπηρεσίες επικοινωνιών για τους αγώνες Asian Games τον Σεπτέμβριο.
Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι δορυφόροι θα καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα χωρίς να αφήνουν διαστημικά σκουπίδια όταν συμπληρώνουν περίπου πέντε χρόνια λειτουργίας.
Τα κινεζικά δορυφορικά δίκτυα κυριαρχούνται από τον κινεζικό στρατό, ωστόσο το Πεκίνο άρχισε να επιτρέπει ιδιωτικές επενδύσεις στο Διάστημα το 2014. Έκτοτε, αρκετές εταιρείες επενδύουν στην κατασκευή δορυφόρων για πελάτες, ακόμα και μικρών επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων.
Ο συνολικός αριθμός των κρατικών και ιδιωτικών κινεζικών δορυφόρων υπερβαίνει σήμερα τους 300 και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις