Λατρεύεις τον καφέ; – Παγωμένο τιραμισού που «λιώνει» στο στόμα
Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι
Μια τπολύ αγαπημένη συνταγή για το καλοκαίρι, εκτός από αυτό το μπισκοτογλυκό ψυγείου, είναιο τιραμισού και για αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά προκειμένου να το φτιάξουμε και εμείς.
Τιραμισού
Υλικά
- 2 συσκευασίες σαβαγιάρ
- 5 κρόκους από μεγάλα αυγά
- 300 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
- 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ παγωμένη και χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
- 350 ml δυνατό καφέ
- 50 γρ. λικέρ καφέ ή λικέρ σοκολάτα
- 150 γρ. ζάχαρη
- Kακάο
- 100 γρ. τρίμματα σοκολάτας
Για την παστερίωση των κρόκων
- Πρώτα πρέπει να παστεριώσουμε τους ωμούς κρόκους.
- Βάζουμε σε μπεν μαρί για 10 λεπτά τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τακτικά με σύρμα, φροντίζοντας να μην ψηθεί το μίγμα και σφίξει ο κρόκος.
- Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η ένδειξη να είναι 60°C βαθμούς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το μίγμα να κρυώσει, μέχρι να αφρατέψει καλά, να πυκνώσει και να διογκωθεί.
- Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν, να ενωθούν τα υλικά σε μια λεία βελούδινη κρέμα.
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, ώσπου να εμφανιστούν κορυφές που στέκονται, οι γνωστές μύτες πουλιών (έτσι είναι το σχήμα τους) από το χτύπημα.
- Απαλά προσθέτουμε την κρέμα στην κρέμα αυγού και διπλώνουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
- Τρίβουμε τη σοκολάτα.
- Σε μπολ αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ.
- Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στον καφέ.
- Αραδιάζουμε μια στρώση με μπισκότα σε βαθύ ταψί 29x20x6 εκ.
- Απλώνουμε μισή κρέμα.
- Βάζουμε σε μια στρώση τρίμμα από τη σοκολάτα.
- Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα σαβαγιάρ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα για το τιραμισού.
- Το παγώνουμε για 3 με 4 ώρες, να σφίξει ελαφρά.
- Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια.
- Φτιάξτε το και απολαύστε το αφού το αφήσετε να μείνει για μερικές ώρες στο ψυγείο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις