Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αποστολή BMP-1 στην Ουκρανία: Πόσα διαθέτει η Ελλάδα και τι γίνεται με την άμυνα των νησιών

Αποστολή BMP-1 στην Ουκρανία: Πόσα διαθέτει η Ελλάδα και τι γίνεται με την άμυνα των νησιών

Διαφωνίες με την αντικατάστασή τους από τα γερμανικά Marder από πρώην αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ. Για αποστρατιωτικοποίηση στην πράξη μιλάει η αντιπολίτευση. Τι απαντά η κυβέρνηση

Γύρω από το ερώτημα αν αποδυναμώνεται ή όχι η άμυνα και ιδιαιτέρως η άμυνα των νησιών στο Αιγαίο επικεντρώνεται η δημόσια συζήτηση γύρω από την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων BMP-1 στην Ουκρανία και της αντικαταστάσής τους από γερμανικά Marder.

Περί τα 180

Η κυβέρνηση επιμένει και διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απώλεια στην επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «ότι είναι να πάει στην Ουκρανία πρώτα θα αντικατασταθεί και μετά θα πάει».

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν περί τα 180 ΒΜΡ-1 (που είχε λάβει η Ελλάδα από τα αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το 1994), κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στην ενδοχώρα και άλλα σε νησιά, ενώ ορισμένα διαθέτουν και πυροβόλο.

Ένα Marder για κάθε ένα BMP-1

Στις διεξαγόμενες συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Γερμανίας είναι για κάθε ένα ΒΜΡ-1 να δίδεται ένα Marder, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες για τον αριθμό, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα θα συζητηθούν μεταξύ τεχνικών ομάδων των δύο υπουργείων Άμυνας. Μία πρώτη αρχική συζήτηση, ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας αποστολής τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και αντικατάστασής τους από γερμανικά είχαν χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Διαβάστε επίσης Με ποια όπλα εξοπλίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις για ενίσχυση της «αποτροπής ισχύος»

Διαβάστε επίσης Αποστολή όπλων στην Ουκρανία: Διαφωνίες και ενστάσεις απόστρατων αξιωματικών με την απόφαση της κυβέρνησης

Επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ: Απομείωση της μαχητικής ισχύος

Πάντως όπως και στην έναρξη του πολέμου έτσι και τώρα στο χώρο των στρατιωτικών υπάρχουν διαφωνίες με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και μάλιστα από ανώτατους αξιωματικούς εν αποστρατεία.

Αυτή τη φορά ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός Γεώργιος Καμπάς και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου χαρακτήρισαν λάθος την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και αναφορικά με την αντικατάστασή τους τόνισε ότι δημιουργείται επιχειρησιακό κενό και μειώνεται η μαχητική ισχύς της χώρας και ειδικότερα των νησιών.

Μάλιστα ο κ. Καμπάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη (kontra news) ανέφερε ότι «είναι η δεύτερη φορά που αιφνιδιαζόμαστε αρνητικά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας μας ο οποίος έρχεται στη συνέχεια και μας ανακοινώσει απόφαση η οποία λήφθηκε στο εξωτερικό. Τη μία φορά στην Αμερική, την άλλη φορά στη Γερμανία, τώρα μάλλον τις Βρυξέλλες, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι στην ουσία, εγώ θα το πω, η απομείωση της μαχητικής ισχύος που έχει ο ελληνικός στρατός και γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις. Είναι ξεκάθαρο αυτό».

Όπως εξήγησε ο Γεώργιος Καμπάς την πρώτα φορά δώσαμε πυρομαχικά και συνεχίζουμε να δίνουμε πυρομαχικά τα οποία είναι πολλά. Δεν είναι μόνο μερικά καλάσνικοφ όπως αρχικά ειπώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες που όλοι ξέρουμε έχουν δοθεί και πράγματα τα οποία πραγματικά απομειώνουν τη μαχητική ισχύ. Ειδικότερα ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ υποστήριξε ότι τα γερμανικά Marder έχουν «μεγάλο μειονέκτημα» το ότι διαθέτουν πολυβόλο 20mm, ενώ το ΒΜΡ 1 (που θα σταλεί στην Ουκρανία) έχει πυροβόλο 73mm το οποίο μερικές χώρες το χρησιμοποιούν σαν άρμα μάχης.

Επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Επιχειρησιακό κενό

Αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα αποδυναμώνεται η άμυνα των νησιών με την αντικατάσταση τους και θα πρέπει, σύμφωνα με τον στρατηγό να τροποποιηθεί η σχεδίαση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν με τη μικρότερη ισχύ πυρός που θα έχει πλέον το όχημα μεταφορά προσωπικού Marder.

Για επιχειρησιακό κενό μίλησε και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου αναφορικά με την αποστολή των τεθωρακισμένων τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία.  Παράλληλα τόνισε ότι είναι αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης καθώς θα έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδικασία πρώτα της αντικατάστασης και στη συνέχεια του παροπλισμού τους αφού δεν θεωρεί απαραίτητα, διαφορετικά τα τεθωρακισμένα αυτά παραμένουν απαραίτητα για τον Ελληνικό στρατό.

Όπως είπε ο Χρήστος Χριστοδούλου, «το θέμα της αντικατάστασης, γιατί περί αυτού πρόκειται, είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό για την αντικατάσταση των 1117 ΒΜΡ 1. Αυτό όμως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, μέχρι να τα πάρουμε αυτά που θέλουμε, να αξιοποιηθούν, δηλαδή να γίνουν οι τεχνικοί έλεγχοι, εκπαίδευση του προσωπικού κλπ και στη συνέχεια να αποδεσμεύσουμε τα παλαιότερα τύπου τεθωρακισμένα, τα οποία είχε δρομολογηθεί να εκποιηθούν, πουληθούν σε χώρα, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πια, μετά από βελτίωση που γινόταν σε δικά μας εργοστάσια στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Το deal με τη Γερμανία για την αποστολή τεθωρακισμένων – Εξηγήσεις ζητάει η αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης Γερμανία για αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία: Η συμφωνία έκλεισε στη συνάντηση Σολτς – Μητσοτάκη

Ότι στέλνουμε δεν χρησίμευε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επέμεινε σήμερα πως η ευθυγράμμιση με εταίρους και συμμάχους συνδυάζεται με μια πολιτική που δεν αποδυναμώνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και πως «οτιδήποτε είχε δοθεί μέχρι τώρα στην Ουκρανία, ήταν υλικό που δεν χρησίμευε ή δεν αξιοποιούνταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε αξιοποιούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, θ’ αντικατασταθεί με πιο σύγχρονο, βελτιωμένης γενιάς, πιο κατάλληλο, όπως συμβαίνει και με τα συγκεκριμένα άρματα -αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση των χαρακτηριστικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- με σκοπό να μην έχουμε καμία απώλεια επιχειρησιακή στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε οτιδήποτε χρειάζεται για την άμυνα της χώρας».

Αποστρατιωτικοποίηση στην πράξη

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα αυτό και να ενημερώσει τη Βουλή η κυβέρνηση με τους Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Τσίπρα να τονίζουν ότι «επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Μάλιστα και το ΚΚΕ καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει για περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας όπως για παράδειγμα από ποιες ελληνικές μονάδες θα αφαιρεθούν, συγκριτικά στοιχεία για τις δυνατότητες και την κατάσταση των προς παράδοση και προς παραλαβή οχημάτων, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024