Μολδαβία: Απαγορεύει τη μετάδοση ρωσικών ειδησεογραφικών εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση
Τι αναφέρει ο νόμος που πέρασε στη Μολδαβία.
- Βόμβα τα ενοίκια για το εμπόριο – Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας υιοθέτησε σήμερα νόμο που απαγορεύει τη μετάδοση ρωσικών ειδησεογραφικών εκπομπών στη χώρα αυτή, όπου οι διαφωνίες μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων οξύνθηκαν με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον νόμο αυτό για την «ασφάλεια της πληροφορίας», απαγορεύεται η «αναμετάδοση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενημερωτικών, στρατιωτικών, πολιτικών εκπομπών, καθώς και αναλύσεων από χώρες που δεν έχουν κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη Διασυνοριακή Τηλεόραση».
Επίσης, το 50% των ξένων εκπομπών που μεταδίδονται στην τηλεόραση πρέπει να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ ή τους υπογράφοντες αυτή την ευρωπαϊκή σύμβαση.
Συγκεκριμένα, τα μολδαβικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα μπορούν πλέον να μεταδίδουν παρά μόνο ρωσικές ταινίες, σειρές, μουσικές ή ψυχαγωγικές εκπομπές.
Τι ίσχυε στην πράξη;
Στην πράξη, η απαγόρευση της μετάδοσης ειδησεογραφικών εκπομπών – η οποία είχε ήδη εφαρμοστεί το 2017 και στη συνέχεια ακυρώθηκε το 2020 – είναι σε ισχύ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Απέναντι στην εισβολή αυτή, η Μολδαβία, χώρα της οποίας οι κάτοικοι μιλούν ως επί το πλείστον ρουμανικά αλλά έχει ισχυρή ρωσόφωνη μειονότητα, δείχνει αποφασιστική υποστήριξη στο Κίεβο. Η Μολδαβία δέχεται πρόσφυγες του πολέμου, κατέθεσε αίτηση ένταξης στην ΕΕ και έλαβε την ευρωπαϊκή υπόσχεση για μεγάλη αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας.
Η Μολδαβία, μέρος της οποίας είναι η Υπερδνειστερία, φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία, φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να την διαλέξει ως στόχο, κυρίως όταν η αποσχιστική περιοχή είπε ότι έγινε στόχος τον Απρίλιο πυρών προερχόμενων από την Ουκρανία.
Οι ρωσικές αρχές, επίσης, έχουν εκφράσει πολύ έντονη κριτική στο Κισινάου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις