Ουκρανία: Να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Σεβεροντονέτσκ θέλουν οι Ρώσοι – Δραματικές ώρες για τους αμάχους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθούν σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,
Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούσαν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στη βιομηχανική πόλη Σεβεροντονέτσκ εντείνοντας τις επιθέσεις τους ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Αρκετοί άμαχοι έχουν καταφύγει κάτω από το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στην πόλη για να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς παρά το ότι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη επικίνδυνες χημικές ουσίες στις εγκαταστάσεις, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, στο Reuters.
🇺🇦 1 bồn chứa Acid Nitric bị trúng pháo kích của Nga #Russia sáng sớm ngày 1/6 ở rìa Tp #Severodonetsk.
Người đứng đầu khu vực #Luhansk của #Ukraine Haidai đã kêu gọi người dân ẩn náu vì axit nitric có thể nguy hiểm nếu hít, nuốt hoặc tiếp xúc với da. pic.twitter.com/vVzMKroae3— c0mmand0: tin tức Ucraina/Ukraina -Nga/Russia (@c0mmand0_2022) June 2, 2022
«Yπάρχουν πολίτες εκεί, σε αντιαεροπορικά καταφύγια, υπάρχουν αρκετοί, όμως δεν θα γίνει ένα δεύτερο Αζοφστάλ επειδή εκείνο είχε μια τεράστια υπόγεια πόλης κάτι που δεν συμβαίνει στο Αζότ», είπε.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται κατά 70% από τις ρωσικές δυνάμεις, ένα 10-15% είναι «γκρίζα ζώνη» και το υπόλοιπο, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Αζότ, ελέγχεται από τους Ουκρανούς.
First-person video footage of the clashes for #Severodonetsk. pic.twitter.com/TR0HTE1rKu
— NEXTA (@nexta_tv) June 2, 2022
Στην πόλη υπάρχουν ακόμη κάποια αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και νερού. Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως δεν ελέγχουν πλέον το νοσοκομείο.
Ο Γκαϊντάι είπε επίσης ότι μια από τις γέφυρες που συνδέουν το Σεβεροντονέτσκ με το Λισιτσάνσκ έχει καταστραφεί. Οι υπόλοιπες έχουν υποστεί ζημιές, όμως είναι βατές από ελαφρά οχήματα.
Οπλα στην Ουκρανία στέλνουν οι ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ, να εφοδιάσουν με προηγμένα οπλικά συστήματα την Ουκρανία. Ανταποκρινόμενη στην έκκληση Ζελένσκι, η Ουάσιγκτον, αποστέλλει, αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών (HIMARS) που προσαρμόζονται σε ελαφριά τεθωρακισμένα και θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά όπλα, αλλά δεν ανήκουν στα πλέον ισχυρά που διαθέτουν οι ΗΠΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, σχεδιάζει να πουλήσει στην Ουκρανία τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Grey Eagle που μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους Hellfire για χρήση στο πεδίο της μάχης κατά της Ρωσίας.
Επιστρέφουν οι πυρηνικές απειλές
Αντιδρώντας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας πραγματοποιούν ασκήσεις με τους περιβόητους πυρηνικούς πυραύλους Yars (Yadernaya Raketa Sderzhivaniya, δηλαδή Πυρηνικός Πύραυλος Αποτροπής) πάγωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στην επαρχία Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας, με τη συμμετοχή 1.000 στρατιωτικών και 100 οχημάτων, που φέρουν εκτοξευτές των βαλλιστικών πυραύλων Yars.
Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε άμεσα πρόκληση την κίνηση των Αμερικανών για την αποστολή πυραυλικών συστημάτων στο Κίεβο, ενώ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι επιδιώκει την εμπλοκή και τρίτων χωρών και τη γενίκευση της σύρραξης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά και απέρριψε τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι οι Ουκρανοί δεν θα εκτοξεύσει τους πυραύλους που λαμβάνει τώρα εναντίον του ρωσικού εδάφους.
Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία.
Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι το Κίεβο δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιήσει τους νέους πυραύλους για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, σημειώνοντας με νόημα ότι «είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο».
Τα σχέδια του Πούτιν
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει ζητήσει εντατικοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, καθώς βλέπει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαμορφώσει σύντομα κάποια τετελεσμένα, όπως προσαρτήσει το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τις τέσσερις περιοχές, στις οποίες έχει τον έλεγχο: Το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και ένα μεγάλο μέρος της Ζαπορίζια.
Κάτι που φαίνεται και από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι, ότι τον Ιούλιο θα μπορούσαν να γίνουν δημοψηφίσματα στα εδάφη που ενδιαφέρουν τη Ρωσία και είτε η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), είτε έχει αποκτήσει τον έλεγχό τους με την εισβολή στην Ουκρανία (Χερσώνα, Ζαπορίζια).
Αλλά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κάτοικοι αυτών των τεσσάρων περιοχών «πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους».
Συνάντηση Μπάιντεν -Στόλντεμπεργκ
Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθούν σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι θα προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία για μια συνάντηση με αντικείμενο την αντίθεση της Άγκυρας στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Είμαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών