Ψέριμος: Το υπέροχο νησί του ανατολικού Αιγαίου που αναφέρει ο Όμηρος
Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ τις τελευταίες ημέρες με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η νευρικότητα της Τουρκικής ηγεσίας από τη διεθνοποίηση των προκλήσεων της σε βάρος της Ελλάδας, έχει αγγίξει τα όρια της εμμονής. Την ίδια στιγμή η επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια ήταν μια επίσκεψη με πολλαπλά μηνύματα.
Οι αντιδράσεις στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι σφοδρές τη στιγμή μάλιστα που θεωρούν ότι 152 νησιά (ανάμεσα τους και η Ψέριμος) είναι αμφισβητήσιμης κυριαρχίας.
Βέβαια δεν γνωρίζουν οι απόγονοι εκείνων που ήρθαν από τις στέπες της Ασίας, ότι το νησί ονομάζεται Ψέριμος από τα χρόνια του Ομήρου και όχι «κατσίκα» όπως το ονομάζουν εκείνοι.
Ιλιάδα
Το νησί πρωτοαναφέρεται στη β΄ ραψωδία της Ιλιάδας στο «νέων κατάλογο» , στον κατάλογο δηλαδή των πλοίων των Αχαιών που εκστράτευσαν κατά της Τροίας. Το νησί περιλαμβανόταν στις «νήσους τε Καλύδνας» μαζί με τις υπόλοιπες νησίδες στην περιφέρεια της Καλύμνου.
Χρόνια αργότερα ο Ρωμαίος φιλόσοφος, συγγραφέας και στρατιωτικός, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος που μελέτησε και έγραψε για φυσικά και γεωγραφικά φαινόμενα στο έργο του «Φυσική Ιστορία», την αναφέρει ως «Pserema» και γράφει ότι είναι ένα από τα νησιά του Κεραμικού κόλπου.
Το 1888, ο μεταφραστής αρχαίων Ελληνικών κειμένων, William Roger Paton, βρήκε σε μια γκρεμισμένη εκκλησία του νησιού, μια επιγραφή από τον 3ο μ.Χ αιώνα που αναφέρει την εξάρτηση της Ψερίμου από την Κω και τους άρχοντες της. «εν κάποις εν Ψηρίμω…» γράφει η επιγραφή και δείχνει το όνομα του νησιού.
Δωδεκάνησα
Η Ψέριμος όπως όλα τα Δωδεκάνησα είχαν πάντα αμιγώς ελληνικούς πληθυσμούς. Το 1948 με την ενσωμάτωση τους, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας. Η Ψέριμος είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων και ανήκει διοικητικά στη γειτονική Κάλυμνο.
Ονομάζεται, επίσης, και Κάπαρη, καθώς το αρωματικό φυτό αφθονεί στο νησί. Η Ψέριμος έχει περίπου 30 μόνιμους κατοίκους και βασικές τουριστικές υποδομές για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Το βόρειο τμήμα της λέγεται «Άκρα Βασιλική» και το νότιο «Άκρα Ρούσσα». Η επιφάνεια της είναι μόλις 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Για διακοπές
Το νησί είναι ένα διαμαντάκι στο γαλάζιο του Αιγαίου. Όποιος θέλει «ψαγμένες» διακοπές με ηρεμία, φρέσκο ψάρι, γαλάζια κρυστάλλινα νερά και μαγευτικούς κολπίσκους, τότε το νησί είναι ιδανικό.
Οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με τα πόδια ή με θαλάσσια ταξί και καΐκι καθώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Και εάν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε να ξέρετε ότι το νησί ιδανικό για χαλάρωση.
Απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά δεν υπάρχει και για να πάτε στο νησί θα φτάσετε πρώτα στην Κάλυμνο. Ένα μικρό φέρι ξεκινά καθημερινά στις 09.30 το πρωί και επιστρέφει 17.00. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 50 λεπτά. Από την Κω υπάρχουν επίσης αρκετά δρομολόγια από το Μαστιχάρι τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις