Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο
«Ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους, να αλλάξουν και τη λογική τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας για μία ακόμη φορά ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Άγκυρα «τα βάζει με την ιστορία και το διεθνές δίκαιο», ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία του σε Αστυπάλαια και Ψέριμο, καθώς και στα έργα που θα γίνουν εκεί.
«Κάθε ρητορικό επίθετό τους και επιθετικό τους βήμα, μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους, να αλλάξουν και τη λογική τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε: «Ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται σε στολές και φιέστες. Αυτές ήταν οι ‘καμμένες’ λογικές που απέτυχαν. Σήμερα, απαιτούνται ιστορικές συμμαχίες που τις έχουμε και ισχυρή άμυνα που την χτίζουμε».
«Κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις, αλλά πάντα ανοιχτές σε συζητήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Δένδιας κατήγγειλε από το Βελιγράδι τον τουρκικό αναθεωρητισμό
Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Nikola Selaković.
Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, ενημέρωσε τον ομόλογό του «για την πρωτοφανή κλιμάκωση της αναθεωρητική ρητορικής και των απειλών που αντιμετωπίζουμε από τη γείτονά μας, την Τουρκία. Και υπογράμμισα την ποιοτική διαφορά, αφού η Τουρκία έχει δηλώσει δημόσια και επανειλημμένα ότι επιθυμεί να κόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα. Και αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς».
«Οφείλω να πω ανοιχτά», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «ότι απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς. Παραμένουμε σταθεροί στην προστασία των συμφερόντων μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».
Παναγιωτόπουλος: «Η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή»
«Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό, διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Manifesto».
Απαντώντας στο τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το «Μητσοτάκης τέλος για μένα» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος, κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, προκαλεί εντάσεις».
«Απλώς εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα και ενισχύει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων, τα οποία, άλλωστε, εξετέθησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αμερικανική ηγεσία και στο Κογκρέσο», προσέθεσε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τους διαύλους συνεννόησης», διευκρίνισε όμως ότι «ο διάλογος δεν συμβαδίζει με επιθετική ρητορική και προκλητικές συμπεριφορές. Δεν έχει κανένα νόημα τότε, και αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο Τούρκος πρόεδρος είναι ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, δεν κάνει όμως εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».
Τόνισε επίσης ότι ο Ερντογάν «σφάλλει αν νομίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή δεν θα αντιμετωπίσει την επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητάς της. Ασφαλώς και δεν θα είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε οποιαδήποτε ένταση στην ευρύτερη περιοχή».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει «να αισθάνεται απολύτως ασφαλής, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι παρούσες και σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή».
Σε ερώτηση εάν προβληματίζεται «από την πρόσφατη χαλαρή αντίδραση της Κομισιόν σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα», απάντησε ότι «η Κομισιόν έχει πολλές φορές υποστηρίξει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά και έχει κρίνει, επίσης πολλές φορές, ως αντιπαραγωγικά τα οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να προέρχονται από τούρκους αξιωματούχους».
«Επομένως, ας μην υποτιμούμε τη στήριξη και την ασφάλεια που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα. Κι ας αναρωτηθούμε πώς θα ήταν τα πράγματα εάν η Ελλάδα ήταν τώρα εκτός ΕΕ», προσέθεσε.
«Αν υπήρξε ποτέ μία περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να νιώθει ασφαλής και ήσυχη, είναι αυτή που διανύουμε τώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι, λίγες μέρες μετά το ταξίδι και τα χειροκροτήματα του Κογκρέσου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαμε την απάντηση της Τουρκίας με τις υπερπτήσεις πάνω από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «αυτού του είδους ‘η απάντηση’ της Τουρκίας, απλώς επιβεβαίωσε τα επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών θέσεων, που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και στα μέλη του Κογκρέσου, με την ιστορική ομιλία του».
Για τις υπερπτήσεις εξήγησε ότι «αποτελεί πάγια τουρκική τακτική η εκδήλωση προκλητικότητας. Οι γείτονες, κάθε φορά που νιώθουν να απειλούνται ή η διεθνής κοινότητα τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς, αντιδρούν διαταράσσοντας το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητας. Έτσι, όμως, επιτείνουν την αναξιοπιστία τους απέναντι στους συμμάχους τους. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και εταίροι στην περιοχή», όπως είπε.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναβάθμισης των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο υπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το «αν τελικά θα εγκριθεί από τα νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία».
«Οι ΗΠΑ», υπογράμμισε, «δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν την πώληση στην Τουρκία των F-35, όταν έχει προηγηθεί από τη Ρωσία η τουρκική αγορά των S-400. Είναι αυτονόητο ότι η όλη υπόθεση θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων, η οποία θα αξιολογηθεί δεόντως από τις ΗΠΑ».
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης