Μιανμάρ: Η χούντα ανακοίνωσε τέσσερις εκτελέσεις – Ανάμεσά τους πρώην βουλευτής και ακτιβιστής
Ποιοι είναι οι μελλοθάνατοι στη Μιανμάρ.
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να εκτελεστούν τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ένα πρώην μέλος του κόμματος της πρώην πολιτικής ηγέτιδας της χώρας, της Αούνγκ Σαν Σου Κί, καθώς και ένας πολύ γνωστός, δημοκρατικός ακτιβιστής.
Αυτές οι εκτελέσεις είναι οι πρώτες που θα γίνουν στη χώρα μετά το 1990.
Ο πρώην βουλευτής Πίο Ζέγια Τάου και ο ακτιβιστής Κο Τζίμι καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» και θα απαγχονιστούν «με βάση τις σωφρονιστικές διαδικασίες» μαζί με άλλους δύο κρατούμενους. Ο εκπρόσωπος της χούντας, ο Ζάου Μιν Τουν, είπε ότι η ημερομηνία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Η στρατιωτική χούντα έχει καταδικάσει σε θάνατο δεκάδες ακτιβιστές που κινητοποιήθηκαν εναντίον του πραξικοπήματος, στο πλαίσιο της άγριας καταστολής των διαμαρτυριών. Στη Μιανμάρ δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση εδώ και πάνω από 30 χρόνια.
Ο Πίο Ζέγια Τάου, πρώην μέλος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND), του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, συνελήφθη τον Νοέμβριο και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Ο Τάου είναι επίσης πρώην σταρ της χιπ-χοπ και είχε φυλακιστεί το 2008, από την προηγούμενη στρατιωτική χούντα, λόγω των στίχων που χρησιμοποιούσε στα τραγούδια του. Εξελέγη βουλευτής με το LND το 2015. Κατηγορήθηκε ότι, μετά το πραξικόπημα, οργάνωσε πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος. Μεταξύ αυτών ήταν και μία εναντίον ενός τρένου στα προάστια της Ρανγκούν, όπου σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί.
Το στρατοδικείο επέβαλε την ίδια ποινή και στον ακτιβιστή Κιάου Μιν Γιου, που είναι γνωστότερος με το προσωνύμιο «Τζίμι» και υπήρξε κεντρική μορφή της φοιτητικής εξέγερσης εναντίον της προηγούμενης χούντας το 1988. Ο Γιου κατηγορήθηκε για «υποκίνηση σε εξέγερση» λόγω των αναρτήσεών του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Γιατί κατηγορούνται οι δύο άλλοι μελλοθάνατοι
Οι δύο άλλοι άνδρες που πρόκειται να εκτελεστούν σκότωσαν μια γυναίκα που πίστευαν ότι ήταν πληροφοριοδότρια της χούντας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Ο εκπρόσωπος της χούντας είπε ότι όλοι τους άσκησαν έφεση και υπέβαλαν αίτημα μετατροπής της ποινής, όμως και οι δύο προσφυγές τους απορρίφθηκαν.
Η απόφαση εκτέλεσης δύο πρωτοκλασάτων πολιτικών στελεχών «ρίχνει λάδι στη φωτιά» της λαϊκής αντίστασης στη χώρα, σχολίασε ο αναπληρωτής διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch, Φιλ Ρόμπερτσον. «Η ενέργεια αυτή θα προκαλέσει παγκόσμια καταδίκη και θα εδραιώσει τη φήμη της χούντας» σε ό,τι αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε.
Το πραξικόπημα, τον Φεβρουάριο του 2021, βύθισε τη χώρα στο χάος. Περίπου 1.800 πολίτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και περισσότεροι από 13.000 συνελήφθησαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ισραήλ: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ – «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ