Ουκρανία: Το Κίεβο χορήγησε υπηκοότητα σε Ρώσο δημοσιογράφο που καταδίκασε τον πόλεμο
«Παίρνω το μέρος του θύματος. Και είμαι ευγνώμων σε εκείνους τους βασανισμένους, απελπισμένους, αιμόφυρτους ανθρώπους της Ουκρανίας, που μου επέτρεψαν να πάρω τη θέση μου ανάμεσά τους», είπε ο δημοσιογράφος, που επιβεβεαίωσε ότι έλαβε ουκρανική υπηκοότητα.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η Ουκρανία χορήγησε υπηκοότητα στον διακεκριμένο Ρώσο δημοσιογράφο Αλεξάντρ Νεβζόροφ, ο οποίος διέφυγε από την Ρωσία με τη σύζυγό του, αφού κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
Η Ρωσία επιδιώκει τη σύλληψη του Νεβζόροφ, κατηγορώντας τον για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με αυτό που η Μόσχα παρουσιάζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Αυτός και η σύζυγός του διέφυγαν από την Ρωσία το Μάρτιο.
Ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι αρχές στο Κίεβο χορήγησαν υπηκοότητα στον Νεβζόροφ και τη σύζυγό του, Λίντα.
Ο Νεβζόροφ επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας αποτελεί ένα έγκλημα, του οποίου το θύμα είναι η Ουκρανία.
«Παίρνω το μέρος του θύματος. Και είμαι ευγνώμων σε εκείνους τους βασανισμένους, απελπισμένους, αιμόφυρτους ανθρώπους της Ουκρανίας, που μου επέτρεψαν να πάρω τη θέση μου ανάμεσά τους», είπε.
Η Ρωσία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Νεβζόροφ, του οποίου το κανάλι στο YouTube έχει πάνω από 1,8 εκατομμύρια συνδρομητές, αφού ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σκόπιμα ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη.
Η Ρωσία αρνήθηκε τον βομβαρδισμό, κατηγορώντας την Ουκρανία για «σκηνοθετημένη πρόκληση».
Η έρευνα ξεκίνησε, αφού η Ρωσία, το Μάρτιο, ψήφισε νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για σκόπιμη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε νόμο που απλοποίησε την απόκτηση της ουκρανικής υπηκοότητας για τους Ρώσους που διώκονται για πολιτικούς λόγους στη χώρα τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις