Ζ. Τζιάρρας: Ο Ερντογάν θέλει να στείλει μήνυμα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ένα κενό, το οποίο επιτρέπει στον Ερντογάν να επαναπροβάλλει τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα πιο δυναμικά» εκτιμά ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας.
Το μήνυμα ότι καμία εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας επιθυμεί να περάσει προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), δήλωσε ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας.
Επαναπροβάλλει τις διεκδικήσεις
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα θέματα του Αιγαίου, ο κ. Τζιάρρας είπε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ένα κενό, το οποίο επιτρέπει στον Ερντογάν να επαναπροβάλλει τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα πιο δυναμικά, κάτι το οποίο εξυπηρετεί φυσικά και το εσωτερικό μέτωπο δεδομένου ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δέχεται παραδοσιακά επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν είναι αρκετά σκληρός στα θέματα του Αιγαίου και όχι μόνο».
«Πρέπει να δούμε αυτή την κλιμάκωση και στο πλαίσιο των ενισχυμένων σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες η Τουρκία νιώθει ότι την απειλούν από την άποψη ότι δίνεται μεγαλύτερη στρατηγική βαρύτητα από τη δυτική συμμαχία στην Ελλάδα, την οποία χάνει η Τουρκία, και σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στη στήριξη των θέσεών της στα ζητήματα που την αφορούν και την ενδιαφέρουν στο Αιγαίο και πέρα από αυτό.
Το μήνυμα στους δυτικούς εταίρους
»Επομένως, προσπαθεί να θέσει τα θέματα ξανά επί τάπητος και να στείλει το μήνυμα στους δυτικούς εταίρους, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ότι καμία εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε θέμα χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας και ότι η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφαιρέσει τον ρόλο και τη σημασία της Τουρκίας», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το μέλλον των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί διακοπής των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά, ο κ. Τζιάρρας δήλωσε πως η διακοπή αυτή αποτελεί μήνυμα προς το ΝΑΤΟ ότι εάν συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να ενισχύει τις διπλωματικές εκείνες σχέσεις τις οποίες η Τουρκία θεωρεί πως είναι εις βάρος της ίδιας, δεν υπάρχει χώρος για μια διπλωματική διευθέτηση των θεμάτων και τα πράγματα οδεύουν προς περαιτέρω ένταση.
Συνεπώς, όπως ανέφερε, το βάρος και η ευθύνη των εξελίξεων μεταφέρονται στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ ώστε να υποχωρήσουν από αυτή την προσέγγιση προς την Ελλάδα.
«Η κατάσταση αυτή τον εξυπηρετεί ούτως ή άλλως, καθώς στο εσωτερικό η εθνικιστική ρητορική έναντι της Ελλάδας και των ζητημάτων του Αιγαίου λειτουργεί για τον ίδιο θετικά και ελκύει μάλιστα και τη στήριξη της αντιπολίτευσης», προσέθεσε επί του θέματος.
«Εξαγωγή» της έντασης στην Κύπρο
Τέλος, ερωτηθείς αν η ένταση στα ελληνοτουρκικά θα μπορούσε να «εξαχθεί» και στην Κύπρο, ο κ. Τζιάρρας απάντησε πως ανεξαρτήτως των τελευταίων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και την Ουκρανία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η στρατηγική της Τουρκίας στην Κύπρο έχει δύο διαστάσεις.
«Η μία είναι η διάσταση της ενίσχυσης και της αναβάθμισης του ψευδοκράτους (οικονομική, πολιτική, νομική) η οποία εμπεριέχει και τη δυναμική της de facto προσάρτησης, διότι όσο η Τουρκία εμβαθύνει την εξάρτηση των κατεχομένων προς την ίδια κινούμαστε περισσότερο προς μία κατάσταση όπου τα κατεχόμενα είναι στην ουσία προσαρτημένα με λειτουργικούς όρους στην Τουρκία» είπε.
Και συμπλήρωσε πως η δεύτερη διάσταση σχετίζεται με την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στις ελεύθερες περιοχές, κυρίως με το γεγονός ότι αναμένονται νέες γεωτρήσεις με το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την περεταίρω διάνοιξη της περιοχής των Βαρωσίων.
«Αυτά είναι τετελεσμένα στα οποία η Τουρκία θα προχωρήσει ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων για να επηρεάσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας», τόνισε ο κ. Τζιάρρας
Επίσης, σε ό,τι αφορά το ψευδοκράτος δήλωσε πως αναμένεται εντατικοποίηση των προσπαθειών αναγνώρισής του από τρίτα κράτη π.χ. μέσω ανοίγματος ξένων προξενείων στα κατεχόμενα.
Πηγή: philenews.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις