Οι κυρώσεις πλήττουν κυρίως την Ευρώπη
Πώς συμβαίνει η Ρωσία παρά τις κυρώσεις να αποκομίζει πρόσθετα οφέλη;
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Απροσδόκητες επιπτώσεις έχουν οι κυρώσεις που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Ενωση εις βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ενώ οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ωθήθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα με συνεχιζόμενες ανοδικές τάσεις, οι εξαγωγές και πωλήσεις της Ρωσίας στα προϊόντα αυτά έχουν προς το παρόν αυξηθεί θεαματικά, όπως και τα αντίστοιχα έσοδα. Ετσι, όπως διαπιστώνει ο μελετητής Βασίλης Γιαλούπης, «απογειώθηκε η οικονομία της Ρωσίας, ενώ βουλιάζει αυτή της Ευρώπης, καθώς οι κυρώσεις αντί να πλήξουν τη Ρωσία βυθίζουν την Ευρώπη. Η ΕΕ επιστρέφει στον πληθωρισμό που είχε πριν από τρεις δεκαετίες και απεργάζεται σενάρια για δελτίο στο ρεύμα και γενικά στην κατανάλωση καυσίμων».
Η ανέφικτη προς το παρόν διακοπή αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου απλώς ώθησε τις τιμές τους σε αστρονομικά ύψη, από τα οποία επωφελείται κυρίως η Ρωσία. Σύμφωνα με τους δείκτες της Goldman Sachs και του «Economist» η συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού στη Ρωσία παραμένει σταθερή, οι Ρώσοι ξοδεύουν πάλι κανονικά σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ, η δε Ρωσική Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 17% σε 14%, απόδειξη ότι ο αρχικός πανικός για τις κυρώσεις άρχισε να υποχωρεί. Αντίθετα, η Ρωσία επωφελείται, καθώς από την εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα έχει εξαγάγει ορυκτά καύσιμα αξίας τουλάχιστον 65 δισ. δολαρίων (αύξηση 80% σε σχέση με το 2021).
Αντί συρρίκνωσης ο προϋπολογισμός της Ρωσίας παρουσιάζει πλεόνασμα 800 δισ. ρουβλίων, δηλαδή άνω των 11 δισ. δολαρίων, επίδοση που κατά την εφημερίδα «Ισβέστια» οφείλεται κυρίως σε πρόσθετα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μόνο η Ευρώπη από την αρχή του πολέμου έως τα τέλη του Απριλίου έχει πληρώσει 40 δισ. ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τις κυρώσεις οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε 1.600.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 300.000 περισσότερα από τον Μάρτιο. Πώς συμβαίνει η Ρωσία παρά τις κυρώσεις να αποκομίζει πρόσθετα οφέλη; Πέραν του γεγονότος ότι προς το παρόν η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται και συνεπώς να εισάγει από τη Ρωσία φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ήδη το εμπορικό δαιμόνιο ανακάλυψε εύκολες λύσεις κατά των περιορισμών.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» τα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο το αναμειγνύουν στη μέση της θάλασσας ώστε να αποκρύπτουν την προέλευσή του. Και έτσι εφοδιάζουν τον κόσμο με ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις. Επιπλέον οι Ευρωπαίοι κλείνουν τα μάτια στους παραβιάζοντες το εμπάργκο, καθώς τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ρωσικό πετρέλαιο. Εξάλλου πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως επιζητεί η κυρία Φον ντερ Λάιεν, θα παρακαμφθεί, αφού η ΕΕ θα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο από Τουρκία, Σερβία, Ουγγαρία και οποιαδήποτε άλλη χώρα διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Τα ασταμάτητα χάδια προς τον Ερντογάν εξουδετερώνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που συνεπάγονται ως φαίνεται περισσότερο κόστος για τους Ευρωπαίους επ’ ωφελεία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που έτσι αυξάνουν τις πωλήσεις τους σε πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο, και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι πριν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Κάτι προφανώς πήγε λάθος στις εκτιμήσεις των εγκεφάλων της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις