ΗΠΑ: Απολύσεις, η νέα τάση στη Σίλικον Βάλεϊ
Τεχνολογικοί κολοσσοί και νεοφυείς επιχειρήσεις προχωρούν σε «πάγωμα» προσλήψεων και απολύσεις, ενόσω άλλοι κλάδοι ακόμη αναζητούν εναγωνίως εργατικό δυναμικό
Το «σούπερ κακό προαίσθημα» του Έλον Μασκ για την οικονομία αρκούσε για να μπει «πάγος» στις προσλήψεις και να ανοίξει η «πόρτα» των απολύσεων σε ένα από τα επιχειρηματικά καμάρια του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο: στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.
Νεοφυείς επιχειρήσεις ήδη το κάνουν.
Η Peloton έχει απολύσει 2.800 υπαλλήλους φέτος.
Με τα γυμναστήρια να ανοίγουν ξανά, η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας οργάνων γυμναστικής και live streaming προγραμμάτων σωματικής άσκησης στους συνδρομητές της -που έκαναν θραύση στην καραντίνα- μοιραία επιβραδύνθηκε.
Η αγοραία αξία της συρρικνώθηκε σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, από 50 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν πέρυσι.
Με μια ανάρτηση εν τω μεταξύ η διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών Robinhood ανακοίνωσε ότι, έπειτα από μια ξέφρενη κούρσα προσλήψεων εν μέσω πανδημίας, θα περικόψει το 9% του εργατικού δυναμικού της, επικαλούμενη «αλληλοεπικαλυπτόμενους ρόλους και εργασιακά καθήκοντα».
Ακόμη και οι μέχρι πρότινος παραδοσιακά… ανθεκτικές στις απολύσεις τεχνολογικές εταιρείες κάνουν περικοπές.
Μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής του και τη μαζική απώλεια συνδρομητών, το Netflix έδιωξε 150 εργαζόμενους.
Η PayPal απέλυσε αθόρυβα 83 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εντόπισε το ειδικευμένο σε τεχνολογικά θέματα The Information.
«Θα αντιμετωπίζουμε τις προσλήψεις ως προνόμιο και θα σκεφτόμαστε πότε και πού αυξάνουμε τον αριθμό των εργαζομένων», έγραψε στο προσωπικό της Uber το αφεντικό της, Ντάρα Κοσροβσάχι.
Στο ίδιο μήκος κύματος ανακοίνωσαν ότι κινούνται η Microsoft, το (ακόμη υπό αμφιταλαντευόμενη εξαγορά από τον Μασκ) Twitter, η Snap και η μητρική του Facebook, Meta.
Μια μικρή «σφαγή»
Μετά από μια έκρηξη στις προσλήψεις και στα κέρδη, ο ένας μετά τον άλλο τεχνολογικοί κολοσσοί και πολλές startup στη Σίλικον Βάλεϊ έχουν αρχίσει να σφίγγουν τα «λουριά».
Η πτώση της τιμής των μετοχών τεχνολογίας, η αύξηση των επιτοκίων, οι ανησυχίες για ύφεση και για τις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία περιορίζουν τα σχέδια ανάπτυξης.
Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Layoffs.fyi, που παρακολουθεί τις περικοπές θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο, περίπου 17.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα στον Μάιο από 71 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας.
Πρόκειται για αύξηση 350% σε μηνιαία βάση και μακράν ο υψηλότερος αριθμός από τον πρώιμο πανικό με την COVID-19, προ διετίας.
Το γεγονός πάντως ότι επηρεάζεται σημαντικά η «Μέκκα» της τεχνολογίας εντείνει τον προβληματισμό για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με την επιστροφή σε μία οιονεί κανονικότητα (ή επί το ακριβέστερο στην αντιμετώπιση της COVID-19 με όρους επιδημίας), εν μέσω πληθωρισμού.
Αυτή σαφώς επηρεάζεται από τα μοντέλα εργασίας -π.χ. τη διατήρηση της υβριδικής εργασίας- τα επίπεδα των μισθών και την καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία δείχνει να επανέρχεται ταχύτερα στις προ πανδημίας συνήθειες, πλην όμως αυτή τη φορά διαφοροποιούμενη λόγω της αύξησης των τιμών.
Στο μεσοδιάστημα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό.
Ως εκ τούτου, εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών ήδη καλούν πελάτες τους σε εξασφάλιση ρευστότητας και περιορισμό του κόστους, ενόψει αυτού που ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Cο, Τζέιμι Ντάιμον προέβλεψε για τις ΗΠΑ ως επικείμενο «οικονομικό τυφώνα».
Ένα «νόμισμα», δύο όψεις
Εκτός του τομέα της τεχνολογίας, πάντως, πρόσφατη έρευνα της Gartner δείχνει ότι μόλις το 4% των αμερικανικών εταιρειών έχουν αρχίσει να απολύουν υπαλλήλους, το 7% έχει παγώσει τις προσλήψεις και το 15% τις επιβραδύνει.
Παρά τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, στην αμερικανική αγορά εργασίας προστέθηκαν 390.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο και το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6%.
Σε ορισμένους κλάδους, ακόμη πασχίζουν να καλύψουν τα κενά σε εργατικό δυναμικό.
Στη φιλοξενία, στην εστίαση, σε αεροπορικές εταιρείες και σε τομείς υπηρεσιών εν γένει που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, εν αναμονή μιας καλοκαιρινής περιόδου ανάκαμψης έπειτα από μια δύσκολη διετία λόγω της COVID-19.
Η αγορά εργασίας εν προκειμένω παραμένει ανταγωνιστική, με το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης εδώ να επιμένει, καθώς η προσφορά είναι ισχυρή και οι εργαζόμενοι έχουν πολλές επιλογές για να πετύχουν περισσότερα προνόμια, καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερες αμοιβές, που όμως δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.
- ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει ότι θα πλήξει την Ουκρανία με Oreshnik
- Αυτό θα είναι το νέο φορμάτ στο All Star Game του ΝΒΑ (pic)
- Συγκλονιστική παρέμβαση από εποχικούς πυροσβέστες – Από «ήρωες», «επαναστάτες χωρίς αιτία» και στο τέλος «προβοκάτορες»
- ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 1.000 μέλη αποχώρησαν στην Πέλλα
- LIVE: Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα
- Ο Τιμοτέ Σαλαμέ ως Μπομπ Ντίλαν: Όσα έγραψαν οι κριτικοί για την ερμηνεία του ηθοποιού