Mathieu Gallet: Ο υποτιθέμενος «εραστής του Μακρόν» ξανά στο προσκήνιο
Ο Mathieu Gallet, που είχε γίνει στόχος μιας ανυπόστατης φήμης στη Γαλλία περί... σχέσης του με τον Μακρόν, λύνει τη σιωπή του.
- Η αχίλλειος πτέρνα υπάρχει αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Έκτορας
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
Έγινε γνωστός με έναν τρόπο που δεν είχε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Ως εραστής του Εμανουέλ Μακρόν. Έξι χρόνια μετά, επιτέλους λύνει την σιωπή του.
Το 2017 ο Ματιέ Γκαλέ”κρεμάστηκε στα μανταλάκια” ως δήθεν εραστής του Μακρόν, που τότε διεξήγαγε μια γεμάτη ορμή προεκλογική εκστρατεία και είχε ιντριγκάρει τους πάντες για την σχέση του με την κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Μακρόν.
Ο ίδιος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στους «Times» ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα.
Υπάρχει ένα μείγμα μεταξύ σοβαρού και λιγότερου σοβαρού
«Στις γαλλικές ιστορίες υπάρχει πάντα ένα μείγμα μεταξύ του σοβαρού και του λιγότερο σοβαρού. Σε αυτήν την περίπτωση, το σοβαρό είναι η πολιτική και το λιγότερο σοβαρό είναι αυτό της φήμης με τον Εμμανουέλ Μακρόν», λέει ο 45χρονος Gallet, όταν συναντιόμαστε σε ένα πολυτελές καφέ καλιφορνέζικου στιλ στο Παρίσι.
Ο Gallet είχε διοριστεί πρόεδρος του Radio France το 2014, σε ηλικία 37 ετών, αφού δεσμεύθηκε να εκσυγχρονίσει έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα που, όπως και μεγάλο μέρος του γαλλικού δημόσιου τομέα, φαινόταν να έχει κολλήσει σε μια χρονική περίοδο. Οι ακροατές εγκατέλειπαν, οι δαπάνες ήταν διογκωμένες και τα συνδικάτα ήταν αποφασισμένα να αποτρέψουν την αλλαγή.
Την ίδια περίπου εποχή, ο Μακρόν, μέχρι τότε ανώνυμος σύμβουλος παρασκηνίου του Φρανσουά Ολάντ, του σοσιαλιστή που ήταν πρόεδρος εκείνη την εποχή, είχε βγει από τη σκιά αφού έγινε υπουργός Οικονομίας. Χρησιμοποίησε τη θέση για να προετοιμάσει μια πορεία σταδιοδρομίας που περιελάβανε την παραίτηση από την αριστερή κυβέρνηση, τη σύσταση του δικού του κεντρώου πολιτικού κόμματος και την υποψηφιότητα για την προεδρία με την υπόσχεση για σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Πώς ξεκίνησε η φήμη
Η φήμη ότι ο Μακρόν και ο Γκαλέτ είχαν σχέση άρχισε να κυκλοφορεί στο Παρίσι στα τέλη του 2016, τη στιγμή που γινόταν προφανές ότι ο κεντρώος ηγέτης ήταν σοβαρός υποψήφιος για τα Ηλύσια. Ο Εμανουέλ Μακρόν κράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σάρωσε τη γαλλική πολιτική τάξη. Οι Paparazzi στοιχημάτισαν το διαμέρισμα του Gallet και, υποτίθεται, καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στους δημοσιογράφους ότι επρόκειτο να δημοσιευθούν φωτογραφίες του με τον Μακρόν.
Ακόμη και τα βάθη της γαλλικής επαρχίας άκουσαν τη φήμη. Η θεία τού Γκαλέτ, για παράδειγμα, ενημερώθηκε για την «υπόθεση» σε ένα δείπνο στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία, ενώ στη γιαγιά του, που ζει κοντά στο Μπορντό, εστάλη ένα email που την ενημέρωνε ότι είχε μετακομίσει με τον Μακρόν.
Ο Gallet λέει ότι η απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν τη φήμη κατά κάποιον τρόπο βοήθησε να μετατραπεί σε μια εθνική «φαντασία», που στροβιλίζεται στο διαδίκτυο, αλλά ποτέ δεν αποκαθηλώθηκε.
«Το όλο πράγμα ήταν μια συνολική εφεύρεση από την αρχή μέχρι το τέλος»
«Το όλο πράγμα ήταν μια συνολική εφεύρεση από την αρχή μέχρι το τέλος», λέει ο Gallet, ο οποίος δεν ήταν καν φίλος του Μακρόν.
«Ξέρω ότι ενδιαφέρεστε για σεξουαλικά σκάνδαλα στη Βρετανία, αλλά στη Γαλλία παίρνουν μια πολύ απεχθή κατεύθυνση. Ο Μακρόν και εγώ γνωριζόμασταν, φυσικά, είχαμε κοινούς φίλους, αλλά είχαμε συναντηθεί μόνο τρεις ή τέσσερις φορές.
«Οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή τη φήμη δεν τραβούσαν το νήμα μιας φιλίας για να πουν ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια φιλία. Δημιούργησαν μια πλήρη μυθοπλασία».
Αν οι συνωμότες επέλεξαν να παρουσιάσουν τον Gallet ως «εραστή», ήταν πιθανώς επειδή δεν είχε κρύψει ποτέ την ομοφυλοφιλία του, ήταν συνομήλικος με τον Μακρόν, ήταν εξαιρετικά σαγηνευτικός -όμορφος, ευγενικός και ευδιάθετος- και ήταν αμφιλεγόμενος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Radio France, ο Gallet ήρθε σε σύγκρουση με συνδικαλιστές, οι οποίοι διέρρευσαν στον Τύπο λεπτομέρειες για μια ανακαίνιση του γραφείου του, ύψους 100.000 ευρώ. Το κονδύλι είχε εγκριθεί πριν από τον διορισμό του, αλλά η αποκάλυψη ωστόσο έπληξε τη φήμη του.
«Ένας άνδρας δεν μπορεί να έχει αληθινή σχέση με μια γυναίκα κατά 24 χρόνια μεγαλύτερη»
Ο ίδιος λέει ότι η πλοκή είχε τις ρίζες της σε προκαταλήψεις, υπογραμμίζοντας τη διαφορά ηλικίας μεταξύ του Μακρόν, ο οποίος είναι 44 ετών, και της συζύγου του, που είναι 69 ετών. Όπως θεωρεί, οι συνωμότες είπαν στον εαυτό τους: «Ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας δεν μπορεί να έχει αληθινή σχέση με μια γυναίκα 24 χρόνια μεγαλύτερη από αυτόν, και επομένως σημαίνει ότι είναι γκέι». «Είναι μια ιδέα που βασίζεται στον απόλυτο μισογυνισμό», λέει.
Οι αντίπαλοι του Μακρόν ήταν επίσης ομοφοβικοί, διατείνεται. «Αυτοί που δημιούργησαν αυτή τη φήμη είπαν στον εαυτό τους ότι η γαλλική κοινωνία θα έλεγε ”Όχι, δεν μπορούμε να εκλέξουμε έναν ομοφυλόφιλο πρόεδρο ή έναν γκέι πρόεδρο της ντουλάπας”, και ότι οι άνθρωποι θα σκέφτονταν από μέσα τους: ”Αν κρύβει πράγματα για την ιδιωτική του ζωή, πρόκειται να κρύψει πράγματα από το έθνος”».
«Νόμιζαν ότι τον έκανε να φαίνεται καλός στα μάτια ορισμένων ψηφοφόρων»
Οι αντίπαλοι του Μακρόν πίστευαν ότι η κοινή γνώμη θα έδειχνε πολύ λιγότερη ανοχή απέναντι σε έναν εξωσυζυγικό δεσμό εάν εμπλέκεται ένας ομοφυλόφιλος εραστής, λέει ο Gallet. Εν ολίγοις, νόμιζαν ότι οι ψηφοφόροι μοιράζονταν την ομοφοβία τους. Αλλά δεν εκτίμησαν την κοινή γνώμη, πιστεύει, καθώς τα κουτσομπολιά δεν έκαναν τίποτα για να βλάψουν τη φήμη του Μακρόν και μπορεί να την ενίσχυσαν. Πράγματι, η ομάδα Επικοινωνίας του Μακρόν άφησε τη φήμη να κυκλοφορεί για μήνες, χωρίς να προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.
«Πιστεύω ότι νόμιζαν ότι τον έκανε να φαίνεται καλός στα μάτια ορισμένων ψηφοφόρων, πιθανώς νεαρών ψηφοφόρων», λέει ο Gallet. «Αυτό που έκαναν λάθος αυτοί που δημιούργησαν αυτή τη φήμη ήταν ότι η γαλλική κοινωνία είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο χαλαρή σε αυτά τα πράγματα από ό,τι πίστευαν. Ο κόσμος δεν νοιάζεται, στην πραγματικότητα».
Ο Μακρόν εξελέγη θριαμβευτικά το 2017 και κέρδισε τις δεύτερες εκλογές στις 24 Απριλίου. Τελικά, μπορεί να υπήρξαν μόνο δύο θύματα των κουτσομπολιών. Η πρώτη ήταν η Μπριζίτ Μακρόν, η οποία λέγεται ότι έμεινε πληγωμένη και θυμωμένη από όλα αυτά. Ο δεύτερος ήταν ο Gallet, ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του στο Radio France, αφού καταδικάστηκε για παράβαση του νόμου περί προμηθειών το 2018.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις