Σουηδία: Η απίστευτη ιστορία της Κούρδισσας βουλευτίνας που είναι κόκκινο πανί για τον Ερντογάν
Από τα βάθη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παιδάκι κυνηγημένο από τους Τούρκους, βρέθηκε στο Σουηδικό κοινοβούλιο.
- Νέα καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας - Δεν αποκλείεται το σαμποτάζ
- Από τα ιδιωτικά νησιά μέχρι τις βίλες στα βουνά – Πού περνούν τις διακοπές των Χριστουγέννων οι υπερπλούσιοι
- Αράχωβα: Ακόμη και αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες – Τι λέει ο δήμαρχος για τις ουρές χιλιομέτρων
- «Μας χτύπησε και μας κλώτσησε»: Αντιδήμαρχος καταγγέλλει τον αστυνομικό που χαιρέτισε ναζιστικά στο Χαλάνδρι
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Σουηδία και Φιλανδία έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους να μπουν στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε – και συνεχίζει να λέει – «όχι» με την αιτιολογία ότι υποθάλπουν «Κούρδους τρομοκράτες».
Η ιστορία της Amineh Kakabaveh, δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία. Είναι μια ιστορία διώξεων, κυνηγητού, τρόμου και βασανιστηρίων. Είναι μια ιστορία δύναμης και θέλησης. Η Amineh Κούρδισσα του Ιράν, ξεκίνησε παιδάκι, ξυπόλητη κυνηγημένη από τους Τούρκους και σήμερα όχι μόνο είναι βουλευτής στο κοινοβούλιο της Σουηδίας, αλλά με τη δική της ψήφο στις 30 Νοεμβρίου του 2021 οι σοσιαλιστές της Magdalena Amdersson έγιναν κυβέρνηση.
Ντιγιαρμπακίρ Τουρκία
Στο απόλυτο σκοτάδι μια νύχτα του 1991, μια ομάδα 50 ανθρώπων, μόλις είχαν περάσει από το ελεγχόμενο από τους Κούρδους, Βόρειο Ιράκ προς τα Τουρκικά σύνορα. Ήταν άοπλοι και όλοι ντυμένοι με την παραδοσιακή τοπική ενδυμασία.
Όταν μπήκαν μέσα στην Τουρκία, βάστηξαν την ανάσα τους. Προχωρούσαν και ήξεραν πως εάν πέσουν σε τούρκικο περίπολο, τους περιμένει ο εξευτελισμός, τα βασανιστήρια μέχρι και ο θάνατος. Ήταν όλοι τους Κούρδοι.
Ανάμεσα τους ήταν και η 17χρονη τότε Amineh Kakabaveh. Η ομάδα δεν διάλεξε τα μονοπάτια που ήξερε ότι οι Τούρκοι μπορεί να είχαν στήσει ενέδρα αλλά πήγε από έναν διαφορετικό δρόμο. Έφτασαν στην Τουρκική συνοριακή πόλη Silopi κοντά στα μεσάνυχτα και εκεί χωρίστηκαν.
Ο καθένας θα τραβούσε το δρόμο του προς όπου ήθελε. Η νεαρή Kakabaveh δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί εκείνο το βράδυ ότι μόλις είχε ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα την οδηγούσε σε μια λαμπρή πολιτική καριέρα στην Ευρώπη.
Η Amineh ήταν μέλος της «Komala», του Κουρδικού κομμουνιστικού κόμματος του Ιράν. Και όχι μόνο αυτό. Από μικρή ηλικία είχε ενταχτεί στην ένοπλη πτέρυγα των γυναικών «pesmerge». Εάν την έπιαναν στην Τουρκία λοιπόν στην καλύτερη περίπτωση την περίμενε ένας γρήγορος και με συνοπτικές διαδικασίες θάνατος.
Η Amineh κατάφερε με τα χίλια ζόρια και αφού πολλές φορές φλέρταρε με τον θάνατο, να βγει από την Τουρκία. Κατευθύνθηκε στη Σουηδία όπου πλέον είναι το δεύτερο της σπίτι.
Στη Σουηδία
Όταν έφτασε στη Σουηδία η Amineh ήξερε να μιλάει λίγα μόνο σπαστά αγγλικά. Ξεκίνησε από το μηδέν. Τα πρώτα χρόνια έμεινε στο Västerås και πήγε στο δημοτικό και μετέπειτα στο Γυμνάσιο. Τα τελείωσε σε 6 χρόνια και αποφάσισε να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Η Κούρδισσα Amineh, τελειώσε με άριστα κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο και πήρε και το master της στη Φιλοσοφία. . Παράλληλα είχε πιάσει δουλειά ως κοινωνική λειτουργός στον Δήμο Botkyrka.
Το 2008 εντάσσεται στο Riksdag, το αριστερό κόμμα ενώ παράλληλα ιδρύει την Ένωση «Voken hora eller kuvad» (VHEK), ένα φεμινιστικό, αντιρατσιστικό και θρησκευτικά ανεξάρτητο κίνημα.
Παράλληλα είναι τεράστιος ο αγώνας που κάνει και ο οποίος έχει φτάσει και μέχρι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να προειδοποιεί την Τουρκία σχετικά με τις πράξεις της στο κουρδικό ζήτημα και πως δεν πρέπει να δίνονται χρήματα στη χώρα αυτήν από την Ευρώπη για το προσφυγικό γιατί η Τουρκία το εκμεταλλεύεται.
Η Amineh εκλέγεται βουλευτίνα στη Σουηδία από το 2008. Τον Νοέμβριο του 2021, στήριξε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση και έδωσε την ψήφο της στη σημερινή πρωθυπουργό της χώρας. Παραμένει μια Κούρδισσα και κόκκινο πανί για τον Ερντογάν. Η πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε ότι η Σουηδία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τμήμα του PKK.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις