Μητσοτάκης: Νέο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο – Το σχέδιο μας για το ΕΣΥ την επόμενη 4ετία
Τι είπε για τον κοροναϊό, το brain drain, το clawback και τον νέο νοσοκομειακό χάρτη.
Για την πανδημία, το brain drain στον επιστημονικό κλάδο, τον νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας αλλά και τα νέα στοιχήματα για το μέλλον στην Υγεία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο ygeiamou, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης στην επόμενη τετραετία.
Αρχικά ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας που πάλεψε τα δύο χρόνια με τον κοροναϊό, ενώ επισήμανε πως «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία καθώς πολύ πιθανό το φθινόπωρο να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο νέο κύμα».
Συγκεκριμένα είπε: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία, είναι πιθανό να βρεθούμε το φθινόπωρο με κάποιο κύμα. Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια. Θα εστιάζονται στους πιο ευάλωτους. Περιμενουμε τις οδηγίες για την τέταρτη δόση. Ο τακτικός εμβολιασμός δεν πρέπει να φθίνει. Θα πρέπει να ακούσουμε τις υποδείξεις των ειδικών και χωρίς να πάρουμε οριζόντια μέτρα να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».
Κάνοντας απολογισμό για το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία είπε ότι στο δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας η χώρα μας είχε τη 12η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 27 της ΕΕ με το 2ο γηραιότερο πληθυσμό και με ένα ΕΣΥ που έπασχε από χρόνια υποχρηματοδότηση.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές παθογένειες του συστήματος. Πήραμε γρήγορα μέτρα με μεγάλο κόστος στην αρχή της πανδημίας, τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού. Κανείς δεν θα περίμενε ότι θα φτάναμε στο 83% του ενήλικου πληθυσμου».
Να μελετηθεί το brain drain
Αναφερόμενος στη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο των lockdown, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήραμε οριζόντια μέτρα νωρίς με μεγάλο κόστος και τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού που άγγιξε το 83%».
Σχετικά με το brain drain, επισήμανε πως πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος που μπορεί να διατηρηθεί στη χώρα το σύνολο των νέων επιστημόνων (οικονομικά κίνητρα, επαγγελματικά).
Να συμφωνήσουμε με την αντιπολίτευση με κάποιες βασικές αλλαγές
Όσον αφορά τον νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει μία κοινή συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποιες βασικές αλλαγές που πρεπει να γίνουν. Ο πρωθυπουργός έδωσε και παραδείγματα:
«Παραδείγματος χάριν έχουμε δύο περιφερειακά νοσοκομεία που υπολειτουργούν και τα δύο. Αυτές είναι παθογένειες που πρέπει να διορθωθούν. Προφανώς και θα ξεβολευτούν κάποιοι, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν νοσοκομεία που προσφέρουν μέτριες παροχές στους πολίτες.
Σχετικά με την μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα για τις κατηγορίες αυτές, ενώ οι ειδικότητες θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες της χώρας». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο διαχρονικό πρόβλημα υποστελέχωσης των νησιών, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τα κίνητρα που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια.
Το νέο ΕΣΥ είναι στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον Προσωπικό Γιατρό λέγοντας πως πρόκειται για πραγματική τομή και αποτελεί μία μόνο ψηφίδα των παρεμβάσεων που πρέπει να κάνουμε.
«Πιστεύω ότι για τους γιατρούς έχουμε ένα πλαίσιο κινητρων και απολαβών πολύ ελκυστικό. Σίγουρα είναι τομή σε ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε κατακερματισμένα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το αγκαλιάσουν, και η ιατρική κοινότητα θα το αγκαλιάσει. Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε καλή εικόνα του αριθμού των πολιτών οι οποίοι θα έχουν εγγραφεί στο σύστημα» συμπλήρωσε. Για τις προσλήψεις αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσες έγιναν σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται υποστήριξη σε επίπεδο μόνιμων νοσηλευτών.
Το σχέδιο για την επόμενη 4ετία
Για την κριτική σχετικά με την επαναφορά των απογευματινών χειρουργείων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το σχέδιο που έχουμε για την επόμενη 4ετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός, έχει τέσσερις πυλώνες.
«Πρώτον είναι η πρόληψη καθώς θα παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για μαστογραφία άνω των 50. Δεύτερον οι οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας (κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση, σωματικό βάρος, ποιοτική διατροφή, ψυχική υγεία, που είναι βόμβα ειδικά για τους εφήβους. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία, ήδη προχωρά ο προσωπικός γιατρός καθώς και ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και τελευταίος πυλώνας είναι η Ψηφιακή Υγεία».
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο κεφάλαιο της Ψυχικής Υγείας, χαρακτηρίζοντάς το ‘κεφάλαιο -βόμβα’ ειδικά για τους εφήβους.
Επενδύσεις και φάρμακα
Για τις επενδύσεις στο φαρμακευτικό σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κλινικές έρευνες, όπως και στις επενδύσεις στο σκέλος της τεχνολογίας. «Χρησιμοποιήσαμε το clawback για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία ώστε να ανοίξουμε κι άλλες θέσεις εργασίας».
- Επίθεση στην Πάρο: Συγκλονίζει ο 23χρονος που δέχτηκε μαχαιριές – Βαριές κατηγορίες για τους ανήλικους
- Αγριεύει ο καιρός τις επόμενες ώρες: Έρχονται καταιγίδες στην Αττική – Πού θα χιονίσει (χάρτες)
- Ρομποτικός εξωσκελετός βοηθά παραπληγικούς να περπατήσουν
- Βραζιλία: Η στιγμή που καταρρέει πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο – Νεκρός ένας εργάτης
- Συρία: «Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»
- Η τελευταία σύντροφος του Λίαμ Πέιν αποκάλυψε το νέο τατουάζ που έκανε για να τιμήσει τον θάνατό του