Τουρκία: Το παρασκήνιο της αιφνδιαστικής συνάντησης Ερντογάν – Μπαχτσελί
Ο Ερντογάν συνάντησε τον ακροδεξιό του εταίρο και πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στο Ακσαράι στην Άγκυρα σε μία κρίσιμη περίοδο με τα ζητήματα στην ατζέντα τους να είναι πολλά
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- Όγδοη σορός εντοπίστηκε σε παραλία της Γαύδου
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κυβερνητικό του εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Μία συνάντηση η οποία χαρακτηρίστηκε εκτός προγράμματος και πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, όπως αναφέρεται και στο σχετικό tweet της τουρκικής προεδρίας.
Cumhurbaşkanı @RTErdogan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. pic.twitter.com/5uWoEFdY3l
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) June 7, 2022
Ο Ερντογάν συνάντησε τον ακροδεξιό του εταίρο και πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στο Ακσαράι στην Άγκυρα σε μία κρίσιμη περίοδο με τα ζητήματα στην ατζέντα τους να είναι πολλά.
Πολλά τα ζητήματα για την Άγκυρα
Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας μακράς οικονομικής κρίσης που βυθίζει στη φτώχεια τους πολίτες της χώρας κατακρημνίζοντας την αγοραστική τους δύναμη, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει ξεπερνώντας το 70% επισήμως.
Σε αυτό το πλαίσιο η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική, αφού η αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιτείνουν το αδιέξοδο.
Ακόμα και αν ο τούρκος πρόεδρος αρνείται να παραδεχθεί την πραγματικότητα, δηλώνοντας ότι η χώρα έχει απλά ένα πρόβλημα ακρίβειας και όχι ζήτημα πληθωρισμού με την τεχνική έννοια του όρου, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα σε τραπεζίτες και χρηματιστές ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, προκαλώντας νέες κρίσεις στην οικονομία της χώρας.
Και ενώ η οικονομία βουλιάζει ο Ερντογάν συνεχίζει το επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εργαλειοποιώντας την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, την οποία συνδέει άμεσα με τα ελληνοτουρκικά.
Ένας Γκρίζος Λύκος γίνεται πρόθυμα «λαγός» του Ερντογάν
Ο Μπαχτσελί πριν τη συνάντηση εμφανίστηκε αρκετές φορές να λειτουργεί σαν «λαγός» του τούρκου προέδρου, κάνοντας δηλώσεις περί ενδεχόμενης ακόμα και αποχώρησης από το ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο πλαίσιο ο εταίρος του Ερντογάν και ηγέτης του κόμματος των «Γκρίζων Λύκων» έχει αναλάβει, παράλληλα με τους υπουργούς του τούρκου προέδρου, να συνεχίσει την ρητορική όξυνσης των πνευμάτων με την Ελλάδα, φτάνοντας ακόμα και σε απειλές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πολεμικές» κορώνες.
Στο τελευταίο του παραλήρημα ο Μπαχτσελί επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι, επισκεπτόμενος τα νησιά, προκαλεί να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί, προειδοποιώντας ότι για την Τουρκία «το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα γαλήνης. Αν συμβεί το αντίθετο, μόνο ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα υποστούν το κόστος των υπολογισμών τους».
Πυρά από την Wall Street Journal
Το παιχνίδι του βέτο που παίζει ο τούρκος πρόεδρος και υποστηρίζεται από τον Μπαχτσελί απέναντι στην ένταξη Ελσίνκι και Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, έχει ήδη εκνευρίσει τη Δύση.
Ενδεικτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal στο οποίο σημειώνεται ότι με τον ισχυρισμό πως Σουηδία και Φινλανδία φιλοξενούν Κούρδους ακτιβιστές, ο Τούρκος Πρόεδρος μπλοκάρει την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει πιθανόν και με την βοήθεια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, διόδους για τα πλοία που μεταφέρουν σιτάρι και τρόφιμα από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή και παρά τις αμερικανικές ενστάσεις, απειλεί να εισβάλλει κατά των Κούρδων στην βόρεια Συρία.
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία συνίσταται στο να εκμεταλλεύεται κρίσεις για να δημιουργήσει πολιτικές ευκαιρίες και να αποσπά παραχωρήσεις τόσο από φίλους όσο και εχθρούς, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το ρόλο του στις διεθνείς σχέσεις για να ενδυναμώσει την εικόνα του στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Το μεγαλείο της Τουρκίας ενόψει εκλογών
Ο Ερντογάν ενόψει εκλογών επιχειρεί να αποδείξει ότι κατάφερε να κάνει την Τουρκία, την οποία παρέλαβε το κόμμα του το 2002 στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, σε μία ισχυρή χώρα που έχει ήδη αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη.
Ξεχνώντας ωστόσο ότι μία αντίστοιχη οικονομική κρίση όπως αυτή που τον γέννησε απειλεί πολύ σοβαρά να τον «καταπιεί».
Η ρητορική που θα ακολουθήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι ενόψει 2023 και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την σύσταση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας αναμένεται να έχει έντονα στοιχεία μεγαλείου και επιθέσεων στους «εχθρούς» όπως η Ελλάδα.
Αντίστοιχα η Άγκυρα πρέπει να δείξει κέρδη στο εσωτερικό της από τη διαπραγμάτευση που έχει στο επίκεντρο την υποψηφιότητα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Στόχος να αποδείξει ο Ερντογάν και εκβιάζοντας όχι μόνο Ελσίνκι – Στοκχόλμη και Αθήνα, αλλά κυρίως την Ουάσιγκτον, βάζοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι ότι πήρε κάτι και επιστρέφει νικητής.
Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου και η στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν, αλλά κυρίως οι υποχωρήσεις που θα κάνει η Δύση και δη οι ΗΠΑ απέναντι του.
Μπαχτσελί και Ερντογάν χαράσσουν μαζί την πολιτική με τον ακροδεξιό εταίρου του τούρκου προέδρου να αναλαμβάνει συχνά να πει όσα δεν θέλει ο Ερντογάν, ή έστω πιο επιθετικά.
- Ξεθάφτηκε ντοκουμέντο της Αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα: «Δεν έπρεπε να το κάνουμε αυτό στη Ρωσία»
- ΗΠΑ: Χιλιάδες δολάρια για σεξ και ναρκωτικά είχες πληρώσει ο πρώην βουλευτής Ματ Γκέιτς
- Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις