Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Mega Stories»: Συγκλονιστικές ιστορίες no binary ατόμων

«Mega Stories»: Συγκλονιστικές ιστορίες no binary ατόμων

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου και το «Mega Stories», παρουσίασαν τις ιστορίες non binary ατόμων, ατόμων δηλαδή που η έμφυλη ταυτότητά τους βρίσκεται έξω από το δυαδικό φύλο.

Άνθρωποι που αμφισβήτησαν τα έμφυλα πρότυπα αλλά και νίκησαν τον φόβο τους αποφασίζοντας να ζήσουν την ζωή που θέλουν. Πέρα από το θηλυκό ή αρσενικό γένος ή κάπου ενδιάμεσα. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου και το «Mega Stories», παρουσίασαν τις ιστορίες non binary ατόμων, ατόμων δηλαδή που η έμφυλη ταυτότητά τους βρίσκεται έξω από το δυαδικό φύλο. Εκείνων που αγκάλιασαν και εξέφρασαν με περίσσιο θάρρος το βίωμα του φύλου τους διεκδικώντας την ελεύθερη έκφρασή του.

Το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο. Η βιολογική ταυτότητα non binary, το άφυλο φύλο. Ο σεξουαλικός προσδιορισμός, ο αυτοπροσδιορισμός και οι αντωνυμίες: Αυτός, Αυτή ή Αυτό;

Η Lex, η Tammy, ο Αύγουστος. Άνθρωποι όπως όλοι μας, της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που στην καθημερινότητά μας συναναστρεφόμαστε για τα καθημερινά προβλήματα μας, για μία απλή καλημέρα.

Το όνειρα και οι επιθυμίες μας δεν έχουν προσδιορισμό, απλώς απαιτούν ένα πράγμα: Να είμαστε ο εαυτός μας. Πόσο δύσκολο είναι στην σημερινή κοινωνία να είναι κάποιος ο εαυτός του, χωρίς την – αναγκαστική – τάση για προσδιορισμό;

Η Lex μίλησε στη Δώρα Αναγνωστοπούλου και στο «Mega Stories», για τον εν λόγω «προσδιορισμό» και κατά πόσο αποτελεί ανάγκη.

«Ασχολούμαι  από πολύ μικρή ηλικία με το μακιγιάζ. Στα 16 μου θυμάμαι τον εαυτό μου να βουτώ τα χέρια μου στα καλλυντικά της μαμάς μου. Στην αρχή δεν το είχε καταλάβει, γιατί είχα goth στυλ, μικρή, και το μετέφραζα ως προσωπική έκφραση. Πάντα προσπαθούσα να τους δείξω ότι έχει να κάνει με την τέχνη, με τη μόδα, προσπαθούσα να εκφράσω το φύλο μου σ’ εκείνη την ηλικία, με το να με καμουφλάρω και να με προστατεύσω με το να πω ότι έχει να κάνει με το στυλ μου ή τα ακούσματά μου. Η πραγματικότητα ήταν ότι απλά ήθελα να εκφράσω την θηλυκότητά μου», είπε χαρακτηριστικά η Lex.

Ποτέ δεν έγινε φασαρία για το make up στο σπίτι μου, στην αρχή δεν ήθελαν να βάφομαι, αλλά μετά το αποδέχτηκαν. Ένας γονιός που θέλει το καλό για το παιδί του, οφείλει να το αποδεχτεί. Αυτό προσδιορίζομαι ως non binary άτομο, αυτοπροσδιορίζομαι ως «αυτό ή αυτή», πρόσθεσε.

Για τον προσδιορισμό τους, μίλησαν και η Tammy, ο Αύγουστος και η Μία.

«Από μικρή ηλικία το κατάλαβα. Η κοινωνία ή η οικογένειά μου δεν ταίριαζαν με αυτό που ένιωθα εγώ. Το βιολογικό φύλο είναι ένα ολόκληρο φάσμα δεν είναι άσπρο – μαύρο. Μιλάω κυρίως για το κοινωνικό φύλο, δεν μπορούσα να ταυτιστώ με τους όρους «άντρας ή γυναίκα». Αυτοπροσδιορίζομαι ως η Tammy ή ο Tammyno. Το άρθρο «το» δεν μου αρέσει γιατί θεωρώ ότι αντικειμενοποιεί τους ανθρώπους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Όσες φορές στην παιδική ηλικία είχα αναφέρει κάτι, και εάν μπορούσαν οι γονείς μου με τις κατάλληλες γνώσεις να το μεταφράσουν ως trans ερωτήματα, τότε ναι έχω ακούσει πολλά. Μου είπαν “έτσι είναι το σώμα σου, κορίτσι είσαι, αποδέξου το”. Όταν βρήκα τη γλώσσα να το εκφέρω, τότε δεν υπήρξαν περαιτέρω ερωτήματα. Το 2017 το είπα και το είπα στον πατέρα μου. Δεν το κατάλαβε στην αρχή όταν του είπα ότι δεν έχει ακριβώς κόρη. Μου είπε ότι οτιδήποτε αισθάνομαι είναι μαζί μου», σημείωσε αρχικά ο Αύγουστος.

«Παρόμοια συμπεριφορά αντιμετώπισα και απ΄ το περιβάλλον μου. Το κομμάτι του non binary δεν το καταλαβαίνουν πολύ, αλλά δεν έχουν πρόβλημα με το να μου συμπεριφέρονται ως αρρενωπότητα. Δεν με ενδιαφέρει να με αντιλαμβάνεται ο κόσμος πλήρως ως άντρα», τόνισε.

«Ήταν δύσκολο, να πηγαίνεις σχολείο, να σου λένε ντύσου πιο θηλυκά, πιο προκλητικά, να σου λένε “η γυναίκα κάθεται έτσι, κάνει αυτό ή το άλλο”. Αυτοπροσδιορίζομαι ως non binary άτομο. Πέφτω σαν το ενδιάμεσο και ταυτόχρονα το τίποτα. Υπήρχε από μικρή ηλικία αυτή η σκέψη, και δεν μπορούσα να καταλάβω. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι το άλλο φύλο, μετά είδα ότι ούτε αυτό με ικανοποιεί. Μου αρέσει να μπερδεύεται ο άλλος όταν με βλέπει. Μου πήρε χρόνο να το αποδεχτώ και ταυτόχρονα να με αποδεχτούν», δήλωσε η Μία.

Η ψυχολογική διάσταση της έμφυλης έκφρασης

Ο ψυχολόγος Βαγγέλης Κοσμάτος, μίλησε στο «Mega Stories» και όρισε το non binary, καθώς και τη διάσταση που παίρνει στην κοινωνική ζωή.

«Είναι μία φυσική εξέλιξη της κοινωνίας, του δυτικού κόσμου, που όσο έχουν κατακτήσει πράγματα ως κοινωνία και άλλου είδους ελευθερίες, έρχεται η στιγμή που αυτή η γενιά βάζει το δικό της λιθαράκι σε αυτήν την εξέλιξη. Η ποικιλότητα, η πολυμορφία, η ρευστότητα στην  έκφραση του φύλου είναι μία φυσική εξέλιξη για το κοινωνικό μας σύστημα», είπε αρχικά.

«Το κοινωνικό φύλο είναι οι τρόποι, οι εκφράσεις,  όλα όσα περιμένει η κοινωνία από εμάς να εκφράσουμε λόγω του κοινωνικού φύλου μας. Αυτές οι προσδοκίες, προσμονές ή και πολλές φορές, επιβολές, είναι αποτέλεσμα του εκάστοτε κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Πιο αρχετυπική φιγούρα που υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι ο Δον Ζουάν. Ο Δον Ζουάν είχε το καλσόν του, το πολύ ωραίο ψηλοτάκουνό του, είχε την πολύ ωραία του περούκα, φορούσε και πούδρα. Πώς θα τον έλεγες τον Δον Ζουάν σήμερα; Θα τον έλεγες άντρα ή αρσενικό;  Το κοινωνικό φύλο είχε πάντα αλλαγές», δήλωσε ο κ. Κοσμάτος.

Η λογική της αναζήτησης ενός άλλου φύλου, ενός τρίτου φύλου, είναι η επιθυμία των ατόμων να απελευθερωθούν ή να χειραφετηθούν στο πώς θα εκφράσουν την αρρενωπότητά τους ή τη θηλυκότητά τους χωρίς να είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το binary, δηλαδή το δίπολο. Δεν είναι ένα τρίτο φύλο. Non binary σημαίνει μη διπολικότητα, μη δυαδικότητα. Τα παιδιά μας ζουν σε αυτή την καινούρια πραγματικότητά και αυτό που μένει είναι εάν θα τα υποστηρίξουμε ή αν θα σταθούμε απέναντί τους. Είναι μία κοινωνική και πολιτισμική ανατροπή», προσέθεσε.

Η νομικές διεκδικήσεις των non binary ατόμων

Ο δικηγόρος Βαγγέλης Σωτηρόπουλος, αναφέρθηκε στη νομικές διεκδικήσεις των non binary ατόμων.

«Όπως είπε η επιτροπή ΛΟΑΤΚΙ ισότητας, είναι να αναγνωριστεί η δυνατότητα μίας τρίτης καταχώρησης φύλου. Να δοθεί η δυνατότητας από τον νομοθέτη, σε όποιο άτομο δεν αυτοπροσδιορίζεται άντρας ή γυναίκα, αλλά αισθάνεται ότι βιώνει τον εαυτό του ως non binary. Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε το 2016, με το Τζέισον Αντιγόνη, και ζητήσαμε από το δικαστήριο, δίπλα από το όνομα «Ιάσωνας» να προστεθεί και ένα δεύτερο όνομα, το «Αντιγόνη». Έγινε δεκτό από το δικαστήριο, είπε ότι είπε ότι “είσαι ένα μη δυαδικό ως προς το φύλο άτομο και το Σύνταγμα σου δίνει το δικαίωμα, να έχεις και τα δύο ονόματα» υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Ωστόσο ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί το κενό ως προς τα non binary άτομα. Δεν έχει προστεθεί ένα νέο σύμβολο. Οπότε το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό να διαγραφεί από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης το φύλο του Τζέισον Αντιγόνη», κατέληξε.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024