Ζωή χωρίς διακρίσεις και αποδοχή στη διαφορετικότητα
Eteron: Η αποδοχή και η αγάπη προς τη διαφορετικότητα είναι θέμα παιδείας, που θα πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία και ταυτόχρονα να ενδυναμώνει όλα τα παιδιά, πόσο μάλλον τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά και τα παιδιά από ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες,
Στην Ελλάδα εν σχέσει με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούνται περιορισμένα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία μπορούν μόνο να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης και έχουν τη δυνατότητα μόνο για αναδοχή παιδιών.
Κι αυτό μολονότι η χώρα, κατά την τελευταία περιοδική επισκόπηση (UPR) του ΟΗΕ, έλαβε συστάσεις για ψήφιση και εφαρμογή νόμων που αναγνωρίζουν τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και τη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών.
Σύμφωνα με σημείωμα του Eteron, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην ενίσχυση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, είχε μιλήσει για την αμοιβαία αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι «εάν είστε (σ.σ. ΛΟΑΤΚΙ) γονέας σε μια χώρα, είστε γονέας σε κάθε χώρα».
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, 19 ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ελβετία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) αναγνωρίζουν την πλήρη κοινή υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και τέσσερις χώρες (Άγιος Μαρίνος, Εσθονία, Ιταλία, Σλοβενία) επιτρέπουν την τεκνοθεσία παιδιού, στην οποία ο/η σύντροφος μπορεί να υιοθετήσει το βιολογικό ή το υιοθετημένο παιδί του/της συντρόφου του/της.
Η εκπαιδευτική διάσταση του ζητήματος πάντως, ειδικά στην Ελλάδα, είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο που αφορά το σχολικό περιβάλλον και τον τρόπο που το εκπαιδευτικό σύστημα θωρακίζει τους/τις μαθητές/μαθήτριες και υπερασπίζεται την ετερότητα.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα απογοητευτική καθώς, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας του Colour Youth για το σχολικό κλίμα, το 84,9% των παιδιών ακούν στο σχολείο τη λέξη «γκέι» με αρνητική χροιά, ενώ ομοφοβικά σχόλια ακούγονται από άλλους/ες μαθητές/τριες σε ποσοστό 74,2%.
Για την περαιτέρω κατανόηση του σχολικού κλίματος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μια ακόμη παράμετρος: ο τρόπος που οι εκπαιδευτικοί συμπεριφέρονται σε ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά ή διαχειρίζονται λεκτικές επιθέσεις σε βάρος τους.
Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά (58,1%) έχουν ακούσει ομοφοβικά σχόλια από καθηγητές ή καθηγήτριες, ενώ μία στις τρεις φορές προκύπτει ότι – αν και ήταν παρόντες ή παρούσες – δεν παρενέβησαν για να αποτρέψουν επιθέσεις από παιδί σε παιδί.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην καθημερινή ζωή αποτυπώνονται (και) σε πρόσφατη έκθεση του ILGA – Europe 202212 που αφορά το έτος 2021, με το πιο ανησυχητικό εύρημα να αποτελεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έντονη αύξηση της ρητορικής μίσους και της βίας κατά μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ τόσο στους δρόμους, όσο και στα ίδια τους τα σπίτια.
Ειδικότερα, στη σχετική έκθεση, καταγράφονται περιστατικά ρητορικής μίσους από πολιτικούς που στόχευαν κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε 22 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Επίσης, προκύπτει ότι τον περασμένο χρόνο θρησκευτικοί ηγέτες διέδωσαν παραπληροφόρηση και μηνύματα μίσους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Γεωργία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, την Τουρκία και την Ουκρανία, ενώ η αστυνομία στη Δανία και τη Φινλανδία και οι συνοριοφύλακες στη Ρουμανία φαίνεται να έχουν πράξει το ίδιο.
Στις Όψεις Ιουνίου | Pride στόχος της ομάδας είναι να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να μηδενιστεί η απόσταση από τον εσωτερικευμένο φόβο και τα συναισθήματα ενοχής, που συχνά βιώνουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξαιτίας του στίγματος, των στερεοτύπων και των αναχρονιστικών αντιλήψεων που, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία, στην περήφανη και ελεύθερη έκφραση.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς άλλωστε, είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να αλλάξει προς το καλύτερο, έχοντας πάντα κατά νου το πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, ότι «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».
- Η συγγραφέας του It Ends With Us παίρνει θέση για τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι
- Αμφιλοχία: Νεκρός 27χρονος οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του στον Αμβρακικό Κόλπο
- Τίμοθι Σαλαμέ: Περήφανος για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν στην ταινία «A Complete Unknown»
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)
- Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του