Κυνηγώντας την ψήφο των «κυρ Παντελήδων» – Οι μικρομεσαίοι κρίνουν την κοινωνική πλειοψηφία
Πώς ο... «κυρ Παντελής» τροφοδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς λειτουργεί ως στοιχείο μιας κρίσιμης κοινωνικής πλειοψηφίας
Τα τελευταία χρόνια των πολλαπλών κρίσεων, όπως η προσφυγική και η οικονομική, το έχουν δείξει καθαρά: αρκεί μια φάση έξαρσης στην πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα για να εμφανιστεί ποικιλοτρόπως στη δημόσια σφαίρα (κυρίως στις μάχες των social media) ο «κυρ Παντελής» του Πάνου Τζαβέλλα.
Εκείνος ο συντηρητικός μικροαστός, ο οποίος σέρνεται – κατά τους στίχους του γνωστού τραγουδιού – σαν «σκουλήκι άχρηστο πάνω στη γη», εντελώς αδύναμος, άβουλος, «χωρίς πνοή» να κυνηγήσει μεγαλύτερα όνειρα και μακριά από συλλογικούς αγώνες.
Οι «κυρ Παντελήδες» των μικρομεσοστρωμάτων κυνηγιούνται με ύβρεις και αφορισμούς. Σπανίως κάποιος τους δίνει πιο συγκεκριμένο προφίλ και περιεχόμενο και συνήθως γενικεύονται υπό τον όρο «νοικοκυραίοι» με υποτιμητική χροιά, ως πρόσωπα που νοιάζονται μόνο για τις ατομικές επιδιώξεις τους, την οικογενειακή τους προκοπή, για τον μισθό, τη σύνταξη, τα δικά τους παιδιά, την ησυχία τους, την ασφάλεια, την κοινωνική σταθερότητα.
Συνολικά πάντως η δεξαμενή των μικρομεσαίων, λένε πολιτικοί αναλυτές, στην οποία ανήκουν οι «κυρ Παντελήδες» ανεξάρτητα από το πώς τους προσεγγίζει κανείς, λειτουργεί ως στοιχείο μιας κρίσιμης κοινωνικής πλειοψηφίας, εξού και δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη από τα κομματικά επιτελεία. Οπως το θέτει έμπειρος παρατηρητής, «όταν μιλάμε για «νοικοκυραίους», μια «ήσυχη» μερίδα, να γνωρίζουμε ότι είναι εκείνοι οι πολίτες που χρησιμοποιούν ως «όπλο» την κάλπη».
Με άλλα λόγια, κατά την ερμηνεία του, υπάρχει η σιωπηρή μερίδα κόσμου που απέχει από εντάσεις (δεν συμμετέχει παθιασμένα σε αυτές στα social media) και μάχες, αλλά σίγουρα σπεύδει στις εκλογικές.
Στο Twitter
Το χάσταγκ «κυρ Παντελής» εμφανίστηκε εκ νέου στο Twitter με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα πανεπιστήμια, το σχέδιο για τη φύλαξη των ιδρυμάτων και ειδικότερα τις συγκρουσιακές εικόνες από το ΑΠΘ.
Αυτές που οδήγησαν τη ΝΔ να διατυπώνει προς τους πολιτικούς αντιπάλους της (και την κοινωνία) το δίλημμα «με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες;» και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί το Μαξίμου ότι «παίζει με τη φωτιά» και «στήνει προβοκάτσιες κατά της νέας γενιάς», σε ένα ξεχωριστό πεδίο συνεχιζόμενης πολιτικής κόντρας.
Για το θέμα δίνει μια απάντηση προς αξιολόγηση από κάθε πλευρά η πρόσφατη μέτρηση κοινής γνώμης (Marc/ANT1): η πλειονότητα (το 62,1%) δηλώνει υπέρ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (των ΟΠΠΙ). Από τους ερωτηθέντες που λένε «ναι» το 84,2% προέρχεται από τη ΝΔ και το 70,8% από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ το ίδιο απαντά και το 41,7% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ (το 55% αντιδρά).
Η ανάλυση με βάση την ηλικία δείχνει περισσότερες θετικές γνώμες σε όλα τα σκαλοπάτια (από 35 και άνω), ενώ οι 17-34 ετών απαντούν «ναι» στο 48,2% και «όχι» στο 50%.
Πέραν των πανεπιστημίων, στοιχεία για την οπτική της κοινωνίας σε ζητήματα εργασίας και μισθών, ατομικών επιδιώξεων, ακόμα και στερεοτύπων, προκύπτουν από την κοινωνικοπολιτική δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» (2022) με ανάλυση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της MARC Θωμά Γεράκη.
Σχεδόν έξι στους δέκα θέλουν την ασφάλεια μιας σταθερής θέσης εργασίας, ακόμα κι αν θα αμείβονται μέτρια, ενώ με βάση τη μέτρηση στους νέους για τις ατομικές επιδιώξεις τους και αυτοί δηλώνουν πως θα προτιμούσαν μια δουλειά που προσφέρει μέτριο μισθό, μικρές προοπτικές εξέλιξης αλλά σταθερότητα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου