Carmira Burana: Το μουσικό έργο – σταθμός που είχε επιλέξει ο Ανδρέας Παπανδρέου για να ανοίγει τις συγκεντρώσεις του
Σαν σήμερα στις 8 Ιουνίου του 1937 παρουσιάστηκε στην όπερα της Φρανκφούρτης και άφησε άναυδο το κοινό, το μουσικό έργο του Γερμανού συνθέτη Καρλ Ορφ
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Το Carmira Burana είναι από το πιο γνωστά κλασσικά μουσικά έργα σε όλον τον κόσμο. Είναι μια σκηνική καντάτα που γράφτηκε το 1935 για μεγάλη ορχήστρα, χορωδία και σολίστ.
Στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεγε να ανοίγει αλλά και να κλείνει τις τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ με τους ηρωικούς ήχους του συγκεκριμένου έργου.
Μια ξεχασμένη μεσαιωνική συλλογή
Ο Καρλ Ορφ συνέθεσε το έργο του βασισμένος σε μια μεσαιωνική συλλογή 228 ποιημάτων από τον 12ο αιώνα, που έγραψαν κάποιοι μοναχοί και η οποία βρέθηκε τυχαία στα υπόγεια ενός μεσαιωνικού μοναστηριού στο Μπόιερν της Βαυαρίας, με τον τίτλο «Carmira Burana».
Ο πλήρης τίτλος των ποιημάτων στα λατινικά είναι: «Carmina Burana: Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis». Δηλαδή, «Τα τραγούδια του Μπόιερν, για τραγουδιστές και ρεφρέν, που τραγουδιούνται μαζί με όργανα και μαγικές εικόνες».
Το γνωστότερο σημείο του έργου είναι η εισαγωγή και το κλείσιμο. Η πρώτη και η τελευταία ενότητα ονομάζονται «Fortuna Imperatrix Mundi» (Τύχη, Αυτοκράτειρα του κόσμου) και ξεκινούν με το «O Fortuna».
Το έργο και τα ποιήματα του μιλούν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ήταν οικεία κατά τον 12ο αιώνα, τα οποία όμως έχουν την ίδια βαρύτητα και κατά το 1935 που γράφηκε.
Μιλάει για τα παιχνίδια της τύχης, τον πλούτο, την εφήμερη φύση της ζωής, τη χαρά της επιστροφής της Άνοιξης, τις απολαύσεις και τους κινδύνους του ποτού, της λαιμαργίας, του τζόγου και της λαγνείας.
Για τον λόγο αυτό, το Ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία αρχικά θορυβήθηκε και ήταν νευρικό απέναντι στο περιεχόμενο των ποιημάτων. Τελικά ο κόσμος αγκάλιασε το έργο σε σημείο να γίνει το δημοφιλέστερο μουσικό κομμάτι που γράφτηκε τη δεκαετία του ΄30.
Μάλιστα λέγεται ότι μετά την πρεμιέρα του έργου στην όπερα της Φρανκφούρτης, ο Ορφ ήταν τόσο ενθουσιασμένος που επικοινώνησε με τον ατζέντη του και του είπε: «Ότι συνέθεσα μέχρι τώρα και το έχεις στην κατοχή σου πρέπει να καταστραφεί. Το έργο μου αρχίζει με το Carmina Burana»
Το Carmira Burana έχει πλέον καθιερωθεί ως μέρος του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου. Το κομμάτι ψηφίστηκε νούμερο 62 στο «Classic 100 Ten Years On» και βρίσκεται στο νούμερο 144 του «Hall of Fame Classic FM 2020».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις