Νέα Ζηλανδία: Σχεδιάζει να φορολογήσει το ρέψιμο των αγελάδων
Η τελική απόφαση για το νομοσχέδιο αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να φορολογήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την κτηνοτροφία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κύρια πηγή τους για τη χώρα: το ρέψιμο των προβάτων και των βοοειδών.
Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, η Νέα Ζηλανδία, η μεγαλύτερη εξαγωγός κτηνοτροφικών προϊόντων, θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να πληρώνουν για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα ζώα που εκτρέφουν, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σχεδόν το ήμισυ των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται στη Νέα Ζηλανδία προέρχονται από την κτηνοτροφία και τη γεωργία, όμως μέχρι τώρα αυτές αποκλείονταν από το σύστημα εμπορίας των εκπομπών, προκαλώντας επικρίσεις.
Θα πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι
Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο κατήρτισε η κυβέρνηση σε συνεργασία με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, οι τελευταίοι θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το 2025.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε το ποσοστό του μεθανίου που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα και ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα κοστολόγησης των εκπομπών που προέρχονται από την κτηνοτροφία και τη γεωργία αποτελεί βασικό παράγοντα για να το πετύχουμε», δήλωσε ο Τζέιμς Σο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα για τους κτηνοτρόφους που μειώνουν τις εκπομπές μέσω πρόσθετων τροφίμων. Τα έσοδα από τη φορολόγηση αυτή θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και τις υπηρεσίες συμβουλών για τους κτηνοτρόφους.
Η τελική απόφαση για το νομοσχέδιο αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters
- Θεσσαλονίκη: 17χρονη έγκυος κατήγγειλε 16χρονο ότι την έσπρωξε και τραυματίστηκε – Συνελήφθη και για εκδικητική πορνογραφία
- Τουρκία: Βυθίστηκε σε ναυπηγείο το «Sea Star Tilos» – Δραματική διάσωση του πληρώματος
- ΗΠΑ: O Τραμπ απειλεί την ΕΕ με αντίποινα αν προτιμήσει ευρωπαϊκά όπλα
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης προτείνει όριο θητειών – Η αιχμή για Στουρνάρα και Παναγόπουλο
- Μαύρο Στέμμα: Ναζί, συλλήψεις, ποδολαγνεία, υποκλοπές και τρεις σφαίρες – Όλα τα σκάνδαλα πριν τον Άντριου
- Πρόστιμο στον Παναθηναϊκό και μία αγωνιστική στον Λεσόρ από την Ευρωλίγκα
- Η επόμενη μέρα: «Ο νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί» για τον έκπτωτο πρίγκιπα Άντριου, η ικανοποίηση και η χειρότερη κρίση
- Παναγιώτα Θεοδωρακοπούλου: «Πάει, απέθανε η αρχόντισσα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 20.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-amel-uzunovic-440739273-35451634-1-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442