Σέρρες: Καλλιεργητικές φροντίδες σε χαλαζόπληκτα βαμβακοχώραφα
Συστάσεις από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Σερρών
Ύστερα από τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών, απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα χαλαζόπληκτα βαμβάκια.
Όταν η χαλαζόπτωση συμβαίνει σε πολύ μικρά βαμβακόφυτα, η πιο άμεση ζημιά είναι η εκδήλωση σηψιρριζιών. Καθώς συμπιέζεται – ψύχεται το έδαφος και χάνεται το φύλλωμα των φυτών, ευνοείται το σάπισμα των ριζών τους. Ευτυχώς έχουμε, σε ένα βαθμό, ξεφύγει αυτόν τον κίνδυνο – τα φυτά έχουν «ξεπεταχτεί» και οι θερμοκρασίες είναι ψηλές.
Στα χωράφια που χτυπήθηκαν πρέπει να γίνουν το συντομότερο οι εξής επεμβάσεις:
1.Σκαλιστήρι, μόλις τα χωράφια στεγνώσουν και επιτρέψουν την κυκλοφορία των τρακτέρ. Η επέμβαση αυτή είναι πολύ σημαντική για να διασφαλίσουμε την σωστή λειτουργία του ριζικού συστήματος. Το σκάλισμα πρέπει να είναι ρηχό, όχι βαθύ που θα βγάλει υγρές λωρίδες και θα ζημιώσει την δομή του εδάφους. Μας ενδιαφέρει να σπάσει η κρούστα και να «πάρει αέρα» το έδαφος.
2.Ένας ψεκασμός με αυξίνες (ριζοβολίας, καρποφορίας), μαζί με διαφυλλικά λιπάσματα. Ο ψεκασμός αυτός γίνεται το συντομότερο σε χωράφια που χτυπήθηκαν λιγότερο και διατηρούν ικανοποιητικό φύλλωμα ή ύστερα από λίγες μέρες, μόλις αρχίσουν να φαίνονται τα καινούργια φύλλα, σε χωράφια που χτυπήθηκαν πολύ έντονα και έχουν αποφυλλωθεί.
Συνεκτιμώντας το κόστος, την εποχή της χαλαζόπτωσης, την πυκνότητα των διασωθέντων φυτών και τις πιθανότητες ανάκαμψής τους, εξετάζουμε, με πολλή προσοχή, την περίπτωση της επανασποράς.
Οψίμηση της καλλιέργειας
Μία σημαντική επίπτωση της ζημιάς από χαλαζόπτωση είναι η οψίμηση της καλλιέργειας. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι καλλιεργητικοί χειρισμοί, στη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να είναι τέτοιοι που θα βοηθούν την πρωιμότητα της καλλιέργειας (αποφυγή αζωτούχων επιφανειακών λιπάνσεων, συντηρητικό πότισμα, εφαρμογή ανασχετικών όπου χρειάζεται κ.λ.π.).
Χρειάζεται προσοχή: Ο παραγωγός, τις περισσότερες φορές, έχει μια δικαιολογημένη, αυθόρμητη συμπεριφορά να επιδιώκει, με ποτίσματα και υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις, την αναπλήρωση του χαμένου φυλλώματος – θέλει να δει φυτά με όγκο, παρόμοια με αυτά που δεν έχουν χτυπηθεί. Έτσι, όμως, το μόνο που «πετυχαίνει», είναι να κάνει ακόμα μεγαλύτερη την οψίμηση και μικρότερη την αναμενόμενη παραγωγή.
Το σωστό είναι να βάλουμε πιο χαμηλά το στόχο της αναμενομένης παραγωγής και να κάνουμε τέτοιους χειρισμούς που να προλάβουμε να την συγκομίσουμε αυτή, τη χαμηλότερη παραγωγή.
Στα χαλαζόπληκτα χωράφια, λόγω των αναβλαστήσεων, δημιουργείται έντονη τρυφερότητα των φυτειών, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής από το πράσινο σκουλήκι. Ένας χειρισμός «ψησίματος» των φυτών για λόγους πρωίμησης, όπως προαναφέραμε, μειώνει και τις πιθανότητες προσβολής από το σκουλήκι.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»