Πληθωρισμός: Στα ύψη και τον Μάιο – «Κόκκινο» χτύπησαν οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής
Η ακρίβεια αποτελεί πλέον βασικό πρόβλημα για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Διψήφια αύξηση, μεγαλύτερη από το 10,2% του Απριλίου, αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός για τον Μάιο.
Τα στοιχεία από το μέτωπο της ακρίβειας δεν είναι τόσο ελπιδοφόρα. Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα αλλά και στα είδη διατροφής ροκανίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Η Eurostat πρόσφατα ανακοίνωση πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φτάνει το 10,7%. Αυτό το ποσοστό προμηνύει ότι ο εθνικός δείκτης καταναλωτή θα χτυπήσει κόκκινο και οι εκτιμήσεις πλέον δείχνουν επίπεδα αρκετά πάνω από το 11% τον Μαΐο, με τον μέσο πληθωρισμό έως σήμερα να ξεπερνά το 8%.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 5,6% και αναμένει μία αποκλιμάκωσή του από Ιούλιο, όμως οι τιμές στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα δεν υποχωρούν προδιαγράφοντας έτσι νέες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο καταρτίστηκε εν μέσω αβεβαιοτήτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί εφέτος στο 5,6%, όπου θα υπάρξει κορύφωση. Προβλέπει άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6% το 2023, ενώ τα έτη 2024 και 2025 κατά 1,7%.
Οι οικονομόλογοι
Στο δυσμενές σενάριο η Eurobank βλέπει ανάπτυξη μόλις 1,4% για το 2022 (Ενδιάμεση Έκθεση για την Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022), με τον μέσο πληθωρισμό να αγγίζει το 8,2%. Το βασικό σενάριο της τράπεζας προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 3%, αλλά και υψηλό πληθωρισμό της τάξης του 7%.
Επίσης, πρόσφατη μελέτη της ING βλέπει σε επίπεδο τρίμηνου, παρά την πληθωριστική κρίση, ανάπτυξη 3% στο τρέχον β΄ τρίμηνο και επιβράδυνση στο 2,2% στο γ’ τρίμηνο. Στην νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει ύφεση στο β’ και το γ΄ τρίμηνο φέτος σε κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες Για την Ελλάδα βλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2022, στο 2,4% το 2023, στο 2,2% το 2024.
Νέα μέτρα
Οι φωτιές που έχουν ανάψει οι ανατιμήσεις ασκούν πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για την λήψη μέτρων το εύρος των οποίων θα κριθεί από το δημοσιονομικό χώρο και κλειδί θεωρούνται τα έσοδα του Μαΐου.
Όπως γράφει ο ΟΤ, η παρέμβαση που φαίνεται ότι πλέον «κερδίζει έδαφος» είναι η επέκταση του fuel pass και μετά τις 30 Ιουνίου.
Το άλμα στις τιμές οδηγεί την κυβέρνηση να βάλει ξανά στο τραπέζι το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί ή και σε άλλα τρόφιμα. Η παρέμβαση αναμένεται να έχει βραχυχρόνια ισχύ, πιθανότητα τρίμηνη, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο με υψηλό δημοσιονομικό κόστος.
Πηγή: OT
- Σοφία Βεργκάρα: Ετοιμάζεται για την φετινή Γιορτή των Ευχαριστιών με ένα ξεχωριστό χορό
- Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
- Τέμπη: «Ατυχείς συμπτώσεις» λέει το ΑΠΘ για το ζήτημα με το τιμητικό πτυχίο της Κέλλυς
- Παναθηναϊκός: Δύσκολη «αποστολή» στο Κάουνας
- Η THEON εξασφαλίζει νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ., έχοντας ήδη ξεπεράσει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής