«Θερμό καλοκαίρι» με κίνδυνο «ατυχήματος» προετοιμάζει ο Ερντογάν
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα «θερμό καλοκαίρι» στα πρότυπα του 2020, με την ανησυχία για κίνδυνο «ατυχήματος» να αυξάνονται κατακόρυφα.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον ξεχαστεί.
Το «μορατόριουμ ηρεμίας» για το οποίο ο τούρκος πρόεδρος είχε δώσει τα χέρια με τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «ανάμνηση ενός εμπαιγμού», αφού η Άγκυρα έχει επανέλθει πλήρως τόσο στην εμπρηστική ρητορική, όσο και στην πολιτική των προκλήσεων και των παραβιάσεων.
Δημιουργεί έτσι και επί του πεδίου τις προϋποθέσεις για ένα «θερμό καλοκαίρι» στα πρότυπα του 2020, με την ανησυχία για κίνδυνο «ατυχήματος» να αυξάνονται κατακόρυφα.
Προειδοποιήσεις με αγγελιοφόρο το «Τσεσμέ»
Ακόμα και αν γεωτρύπανο ή σεισμογραφικό δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός των ορίων αυτού που η Τουρκία ονομάζει «Γαλάζια Πατρίδα», η αποστολή του επιστημονικού ερευνητικού «Τσεσμέ» για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου, με παράνομη NAVTEX έως και τις 14 Ιουνίου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία «προειδοποίηση». Ακόμα και αν αυτή εντάσσεται στην έκδοση της παράνομης NAVTEX και η πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί «χαμηλού επιπέδου».
Στο τραπέζι παραμένουν πάντα και οι απειλές της Άγκυρας για την αποστολή γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, «εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» που συμπίπτουν με το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», έστω και αν οι εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι οι αποστολές τέτοιων σκαφών θα ξεκινήσουν από την Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει ήδη «κλειδώσει» με ΝΟΤΑΜ μία από τις περιοχές που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κινηθεί τουρκικό γεωτρύπανο, στο πλαίσιο των τουρκικών απειλών ανάμεσα σε Ρόδο, Καστελόριζο και Κάρπαθο.
Η άσκηση
Στις προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας που χαρακτηρίζονται «επικίνδυνες» και η άσκηση EFES την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν την Πέμπτη από κοινού ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός του εταίρος, ηγέτης του ακροδεξιού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η άσκηση που προγραμματίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αναμένεται να είναι ακόμα μία ευκαιρία αύξησης της έντασης με την Ελλάδα.
Υπερπτήσεις και παραβιάσεις
Οι καθημερινές υπερπτήσεις και παραβιάσεις, ειδικά εν μέσω καλοκαιριού, λόγω της τουριστικής περιόδου, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ένα «ατύχημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα.
Η ελληνική διπλωματία επιχειρεί εξαρχής διεθνοποίηση του ζητήματος μέσω τόσο των επαφών του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, που ενημερώνουν τους ομολόγους τους για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η Αθήνα έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό την πολιτική της ενημέρωσης των συμμάχων και εταίρων της μέσω χαρτών που αποτυπώνουν την εικόνα των τουρκικών πτήσεων και παραβιάσεων, προκειμένου να δώσει ξεκάθαρη εικόνα των γεγονότων.
Ραγδαία αυξάνονται και οι μεταναστευτικές ροές, με την Άγκυρα να βαδίζει εκ νέου στο δρόμο της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού, στη λογική της σύγκρουσης με την Αθήνα.
Δεδομένου δε ότι η Άγκυρα περνά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών -χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της αποστρατικοποίησης – βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο βραχονησίδες και νησίδες, όπως στο παρελθόν, αλλά και κατοικημένα νησιά, η «πολεμική» μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται, δημιουργώντας ερωτηματικά για το πώς θα μπορούσε να εκτονωθεί η ένταση.
Μία «χρήσιμη ένταση»
Μία ένταση που ο Ερντογάν θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί στο εσωτερικό του, στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού από τα ζητήματα της οικονομίας, στο πλαίσιο και της επίδειξης δύναμης που θέλει να κάνει ισχυριζόμενος ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε σε μία δύναμη ικανή να επιβάλλει τις αποφάσεις της.
Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και ένα «θερμό επεισόδιο» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «χρήσιμο», ιδιαίτερα αν η Άγκυρα μπορεί να κατηγορήσει την Αθήνα ότι το προκάλεσε.
Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη για όλα τα σενάρια, προτάσσοντας πάντα τις «ψύχραιμες αντιδράσεις» και τις κινήσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου. Κρίσιμη ημερομηνία αυτή της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη της Διαδικασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης και η παρουσία του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.
Καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρρωτιούνται εάν η Άγκυρα θα το δει σαν μία ευκαιρία για «δράση»…
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;