«Σβήστε» τις ρυτίδες σας ανάλογα με τον τύπο τους
Για να αντιμετωπίσουμε στοχευμένα τις ρυτίδες μας ανακαλύπτουμε τον τύπο τους και ακολουθούμε τις κατάλληλες θεραπείες
- Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός σήμερα - Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων σε ισχύ
- «Δεν με κατηγορούν οι Αρχές, με κατηγορούν όλοι οι άλλοι» – Τι απαντά η Ειρήνη Μουρτζούκου στη μητέρα της
- Κυρώσεις κατά της Haaretz - Η ιστορική ισραηλινή εφημερίδα στο στόχαστρο της κυβέρνησης
- Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του στη Λαμία
Η εμφάνιση των ρυτίδων είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν μπορούμε να αποτρέψουμε. Μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε, πάντα με σεβασμό απέναντι στον χρόνο και τον εαυτό μας. Παρακάτω περιγράφουμε ποιοι είναι οι 5 τύποι ρυτίδων καθώς και τη στοχευμένη μέθοδο για τη βελτίωσή τους.
Ρυτίδες έκφρασης
Μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και στα 20 μας, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εκφράσεών μας. Η πτύχωση που σχηματίζεται συνεχώς δημιουργεί ένα «ρήγμα» στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, οι οποίες δεν μπορούν να διατηρήσουν λεία την επιφάνεια του.
Οι περιοχές που εμφανίζονται συνήθως είναι: Το πόδι της χήνας στην εξωτερική γωνία των ματιών, οι οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο, οι κάθετες ανάμεσα στα φρύδια και εκείνες του χαμόγελου.
Τρόποι αντιμετώπισης: Ενέσιμες θεραπείες υαλουρονικού οξέος και μπότοξ. Οι πρώτες «γεμίζουν» από μέσα τις πτυχώσεις ενώ οι δεύτερες ακινητοποιούν τους μύες του προσώπου που κάνουν τις συσπάσεις.
Ελαστικές ρυτίδες
Οι ελαστικές ίνες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του χορίου, κάτω από την επιδερμίδα. Όταν αυτές καταστρέφονται είτε με το πέρασμα του χρόνου είτε λόγω της φωτογήρανσης, το δέρμα να χάνει την ικανότητά του να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Ετσι εμφανίζεται ο συγκεκριμένος τύπος ρυτίδων.
Οι περιοχές που εμφανίζονται συνήθως είναι: Στα μάγουλα, περιστοματικά και στη βάση του λαιμού και σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο έντονες.
Τρόποι αντιμετώπισης: Για να προλάβουμε τη δημιουργία τους, χρησιμοποιούμε απαραιτήτως αντηλιακό. Για να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε σημαντικά τις ήδη υπάρχουσες, οι δερματολόγοι συνιστούν συνεδρίες με fractional laser που αποκαθιστά την ελαστική δομή του δέρματος.
Ρυτίδες βαρύτητας
Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται δραματικά με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα, τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Το αποτέλεσμα είναι οι πτυχώσεις να εντείνονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας της βαρύτητας.
Οι περιοχές που εμφανίζονται συνήθως είναι: Γύρω από τα μάτια, στη ρινοπαρειακή περιοχή, που ξεκινά από τη μύτη και φτάνει στις άκρες του στόματος, γύρω από το σαγόνι και στον λαιμό.
Τρόποι αντιμετώπισης: Τροφοδοτούμε το δέρμα με στοιχεία όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και μέταλλα για τη βαθιά θρέψη κι ενυδάτωση των κυττάρων. Επιπλέον χρησιμοποιούμε ενεργά συστατικά όπως η ρετινόλη, η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης και τη σύσφιξη.
Ατροφικές ρυτίδες
Παρατηρούνται στο ώριμο δέρμα, στη φάση της εμμηνόπαυσης ή μετεμμηνόπαυσης, λόγω της απώλειας του κολλαγόνου και του λίπους που υποστηρίζει το δέρμα. Πρόκειται για λεπτές γραμμές στο πρόσωπο και τον λαιμό, με παράλληλη διάταξη που συνήθως εμφανίζονται όταν τσιμπήσουμε την επιδερμίδα και αυτή αδυνατεί να επανέλθει γρήγορα.
Τρόποι αντιμετώπισης: Ακολουθούμε συνδυαστικές θεραπείες όπως laser, μεσοθεραπείες και ενέσιμα fillers για την αποκατάσταση των βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος.
Ρυτίδες ύπνου
Ο τρόπος που κοιμόμαστε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση βαθιών ρυτίδων στο μέτωπο, τα μάγουλα και το στήθος. Οι συστηματικές «τσακίσεις» του δέρματος διασπούν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και δημιουργούν πτυχώσεις. Στη νεανική ή καλά ενυδατωμένη επιδερμίδα επανέρχονται γρήγορα, λίγο μετά το πρωϊνό ξύπνημα. Αντίθετα σε μία πιο ώριμη ή «διψασμένη» επιδερμίδα χρειάζεται ώρα για να αποκατασταθούν.
Για να τις αποφύγουμε: Προτιμάμε να κοιμόμαστε ανάσκελα και όχι στο πλάι ή μπρούμυτα. Επίσης χρησιμοποιούμε απαλές μαξιλαροθήκες από σατέν ή μετάξι. Τέλος, δεν παραλείπουμε τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης, ώστε να ενισχύουμε την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.
Γράφει η Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις