Αποκλειστικό: το σκεπτικό του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας που ανέτρεψε την κατάσχεση του φορτίου του ιρανικού τάνκερ
Το in παρουσιάζει το σκεπτικό του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας που ανέτρεψε την κατάσχεση του φορτίου του ιρανικού τάνκερ στην Κάρυστο
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το σκεπτικό του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας, με το οποίο έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που υπέβαλε η ιρανική εταιρεία που ήταν ιδιοκτήτρια του φορτίου του τάνκερ LANA πρώην PEGAS, φωτίζει το πώς εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση που πήρε δραματικές διαστάσεις όταν σε αντίποινα οι Φρουροί της Επανάστασης ακινητοποίησαν δύο ελληνόκτητα τάνκερ.
Αφετηρία της υπόθεσης ήταν ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής που κατέθεσαν οι αμερικανικές αρχές στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της διμερούς Σύμβασης Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής σε Ποινικές Υποθέσεις που έχουν συνάψει η Ελλάδα και οι ΗΠΑ. Το αίτημα αυτό αφορούσε δικαστική συνδρομή επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης που αφορούσε τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου με το τάνκερ PEGAS, ρωσικής σημαίας προς όφελος των Φρουρών της Επανάστασης και της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης που για τις ΗΠΑ είναι τρομοκρατικές οργανώσεις (παρότι αποτελούν τμήμα του ιρανικού κρατικού μηχανισμού) και άρα τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία. Γι’ αυτόν τον λόγο αμερικανικό δικαστήριο είχε εκδώσει ένταλμα κατάσχεσης του φορτίου. Επιπλέον, υποστήριζε το αίτημα αυτό ότι η ιδιοκτήτρια του πλοίου εταιρεία ανήκε στις οντότητες που υπόκειντο σε κυρώσεις για στη συμβολή στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκτέλεση αυτού του αιτήματος δικαστικής συνδρομής η ανακρίτρια του Α΄ Τμήματος του Πρωτοδικείου Χαλκίδας διέταξε τη μη απομάκρυνση του πλοίου και την κατάσχεση του φορτίου όπως και τη μετάγγισή του σε δύο πλοία ναυλωμένα από τις ΗΠΑ.
Οι αντιρρήσεις
Απέναντι σε αυτές τις αποβάσεις προβλήθηκαν οι αντιρρήσεις της ιρανικής εταιρείας SAMAN GOSTAR SAMIROM SERVICES CONSTRUCTION EXECUTIVE COMPANY. Τα στοιχεία που κατέθεσε η ιρανική εταιρεία απέδειξαν ότι η παραλήπτρια εταιρεία KAPTAN PETROKIMYA ENERJI είχε μεταβιβάσει το φορτίο πετρελαίου στην ιρανική εταιρεία ήδη από την 1η Απριλίου, δηλαδή πριν το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ιρανική εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ (που τηρείται από το Office of Foreign Assets Control – OFAC), ενώ κυρώσεις δεν έχουν επιβληθεί ούτε σε βάρος της αρχικής παραλήπτριας. Επιπλέον δεν αποδείχθηκε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες διατηρούν δεσμούς με εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις για διευκόλυνση μεταφοράς πετρελαίου προς όφελος των Φρουρών της Επανάστασης.
Το Συμβούλιο Εφετών Εύβοιας έκρινε στη βάση των παραπάνω ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος κατάσχεσης του φορτίου, διέταξε τη άρση της κατάσχεσης και την απόδοση του φορτίου στην ιδιοκτήτρια εταιρεία.
Δείτε εδώ όλο το έγγραφο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις