Fake καταγγελίες για κακοποιήσεις – Τι λένε οι αστυνομικοί για το φαινόμενο
Ολο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια γίνονται καταγγελίες για κακοποίηση ατόμων που εν συνεχεία αποδεικνύονται ψευδείς.
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Στις καταγγελίες βιασμών, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, το ποσοστό επιβεβαίωσης είναι της τάξης του 50%, με τις υπόλοιπες να αποδεικνύονται ψευδείς. Αντίστοιχα, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες από γονείς για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους για λόγους αντεκδίκησης προς τον έτερο γονέα, ενώ το 2%-3% των αναφορών για κλοπές και διαρρήξεις υποκρύπτουν μεθοδεύσεις για την είσπραξη ποσών από ασφαλιστικές εταιρείες ή για την αιτιολόγηση απώλειας χρημάτων.
Αυτά τα στοιχεία παραθέτουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τον κύκλο των παραπλανητικών αναφορών σκηνοθετημένων εγκληματικών ενεργειών, στον απόηχο του αναφερόμενου «βιασμού» 24χρονης την Πρωτοχρονιά σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Οπως λένε, υπάρχουν παρόμοιες καταγγελίες από άλλες γυναίκες, κάποιες από τις οποίες (σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία) αμφισβητήθηκαν ή καταρρίφθηκαν στο πλαίσιο περαιτέρω ερευνών, έχοντας όμως μέχρι την κατάρριψή τους προκαλέσει άσκοπες κινητοποιήσεις των Αρχών και σύγχυση στην κοινή γνώμη.
Κάθε χρόνο καταγράφονται 150-170 βιασμοί άτυχων γυναικών από αδίστακτους δράστες. Ωστόσο, συνεχίζουν οι αστυνομικοί, υπάρχουν επιπλέον τουλάχιστον 80 καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις που δεν επιβεβαιώνονται και αποδίδονται κυρίως σε λόγους εκδίκησης ή άλλες σκοπιμότητες. Ενδεικτική είναι η υπόθεση που είχε χειριστεί κεντρική υπηρεσία ασφαλείας της πρωτεύουσας για δήθεν σεξουαλική κακοποίηση 23χρονης από δύο συνομηλίκους της.
Τότε, μάλιστα, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. και ειδική επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο «υπόπτων», οι οποίοι εν τω μεταξύ είχαν μεταβεί στη Μύκονο και από την πρώτη στιγμή αρνούνταν την πράξη που τους απέδιδε η καταγγέλλουσα. Μάλιστα, όπως υποστήριξαν, η 23χρονη προχώρησε στην καταγγελία επειδή δεν την πήραν μαζί τους στο Νησί των Ανέμων (!), κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις καταγραφές των καμερών ασφαλείας του σταθμού ΗΣΑΠ στον Πειραιά, όπου η νεαρή εικονιζόταν να τρέχει πίσω από τους δύο φίλους της, προτού εκείνοι να την εγκαταλείψουν στο… κλεινόν άστυ.
Ψευδής αποδείχτηκε και η καταγγελία, τον περασμένο Νοέμβριο, μιας 26χρονης που υποστήριξε ότι βιάστηκε δύο φορές από συνάδελφό της σε νησί των Σποράδων. Η ιατροδικαστική εξέταση δεν ανέδειξε ευρήματα βιασμού, ενώ ουδείς από τους περιοίκους (ενοικιαζόμενων δωματίων) αντελήφθη οτιδήποτε. Επίσης, τον περασμένο Ιανουάριο μαθήτρια στο Κορωπί κατήγγειλε ψευδώς απόπειρα βιασμού της για να γλιτώσει το… σχολείο.
Για την επιμέλεια
Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ετησίως χειρίζονται 60-70 περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, με κάποια από τα περιστατικά, μάλιστα, να επιχειρείται να αποσιωπηθούν ή να συγκαλυφθούν. Ομως, όπως συμπληρώνουν, πολλές είναι μεταξύ αυτών οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων κακοποίησης.
Οι fake καταγγελίες προέρχονται συνηθέστερα από μητέρες – κυρίως κοριτσιών – και αφορούν δήθεν ασελγείς πράξεις σε βάρος των ανηλίκων από τους πατεράδες τους, με τους οποίους βρίσκονται σε διάσταση ή σε δικαστικές διενέξεις για την επιμέλεια των παιδιών. Βέβαια, οι σκηνοθετημένες καταγγελίες γρήγορα εντοπίζονται από μια στοιχειώδη αστυνομική έρευνα ή από ιατροδικαστικές γνωματεύσεις.
«Ο λόγος, δε, που υποβάλλουν τα παιδιά τους σε αυτό το μαρτύριο είναι ώστε στη συνέχεια να επικαλεστούν ανύπαρκτα ψυχολογικά προβλήματα που απέκτησαν και εντέλει να παρουσιάσουν αμφιλεγόμενες γνωματεύσεις στις δικαστικές αίθουσες».
Ασφάλειες
Τέλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σειρά ενδείξεων ότι δεκάδες από τις κλοπές χρημάτων που δηλώνονται από τουρίστες, κυρίως μέσα από ενοικιαζόμενα οχήματα, είναι ψευδείς, προκειμένου να καρπωθούν ασφαλιστικές καλύψεις.
Τα «θύματα» σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως υποστηρίζουν ότι είχαν αφήσει ξεκλείδωτα τα ΙΧ – που δεν φέρουν ίχνη διάρρηξης – και ακολούθως δηλώνουν έκπληκτα για την… έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας.
Αντίστοιχα, δηλώνονται διαρρήξεις ή κλοπές για να δικαιολογηθούν ποσά που χρωστούνται ή έχουν απολεσθεί. Σε αυτήν την πρακτική κατέφυγε πρόσφατα διαχειριστής πολυκατοικίας, στον οποίο μόλις είχαν παραδοθεί χρήματα από άλλους ιδιοκτήτες και ενοίκους για προγραμματισμένες εργασίες, ενώ ένας 35χρονος από την Κατερίνη σκηνοθέτησε διάρρηξη του αυτοκινήτου του και κλοπή 17.000 ευρώ για να δικαιολογηθεί στους πιστωτές του.
Προ μερικών μηνών, δε, η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε κύκλωμα που δήλωνε εικονικές κλοπές οχημάτων, με λεία 750.000 ευρώ από αποζημιώσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις