Αφρικανική σκόνη: Με βρογχικό άσθμα ένα στα δέκα παιδιά στην Κρήτη σύμφωνα με μελέτη
Την ώρα που σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό των παιδιών με βρογχικό άσθμα δεν ξεπερνά το 8,5%, στην Κρήτη αγγίζει έως και το 10,3 όπως αποκαλύπτει μελέτη του πανεπιστημίου Κρήτης που εστιάζει στις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του προγράμματος Μήδεια, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και καταγράφει τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας των παιδιών με βρογχικό άσθμα, αλλά και των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).
Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Ειδικότερα για τα παιδιά με βρογχικό άσθμα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται κατά 25% τις ημέρες έξαρσης των συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά για τους ασθενείς με αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη.
Η μελέτη απέδειξε πως με μέτρα προφύλαξης και αποφυγής εξωτερικών χώρων τις ημέρες αυτές, οι επιπτώσεις στην υγεία περιορίζονται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό.
Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης πλήττει συχνά την Κρήτη και ευρύτερα τη νοτιοανατολική Ευρώπη, επηρεάζοντας την καθημερινότητα, αλλά και την υγεία των πολιτών σε απροσδόκητο βαθμό.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του προγράμματος Life Meden, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, καταγράφει τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας των παιδιών με βρογχικό άσθμα, αλλά και των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη και παρακολουθούνται από την καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.
Αυξημένα τα ποσοστά στην Κρήτη
Ενα στα δέκα παιδιά μέσα σε μία σχολική τάξη στην Κρήτη παρουσιάζουν βρογχικό άσθμα καθώς στην Κρήτη τα ποσοστά είναι αυξημένα. Από 9,8 έως 10,3% των μαθητών, ενώ στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 8,5%.
Δεκατέσσερα σχολεία στις Βούτες, τον Κρουσώνα και το Ηράκλειο συμμετείχαν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν μηχανήματα δειγματοληψίας της σκόνης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Τα παιδιά, με συχνή παρακολούθηση πνευμονολόγων και καθοδήγηση εκπαιδευτικών, έμαθαν να προστατεύονται παραμένοντας σε κλειστούς χώρους τις ημέρες με μεγάλη συγκέντρωση σκόνης, ενώ το ένα τρίτο των παιδιών παρέμειναν σε χώρους που διέθεταν φίλτρο καθαρισμού του αέρα.
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι νοσηλείες ειδικότερα των παιδιών με βρογχικό άσθμα μειώθηκαν κατά 20 έως 25%. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους καρδιοπαθείς με αρρυθμία, καθώς η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε σημαντικά.
Με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος, προτείνεται η δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ευπαθών ομάδων και η λήψη μέτρων προστασίας για τον πληθυσμό.
Πηγή: neakriti.gr
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια
- Φάμελλος για Τέμπη: Θα συναινέσει η κυβέρνηση στον έλεγχο από τη Δικαιοσύνη των ευθυνών κυβερνητικών στελεχών;
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Χαρακτήρισε «ψυχοπαθή» τον Πούτιν μετά την πρόταση για τεχνολογική «μονομαχία» με τη Δύση