ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνει η Ομπρέλα
Οι επόμενες κινήσεις του διατασικού ρεύματος που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως η «αριστερή συνείδηση του κόμματος», στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου: οι τάσεις και τα ρεύματα και ο νέος τους ρόλος μετά την ολοκλήρωση των συνεδριακών και μετασυνεδριακών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πολύ περισσότερο έχει ενδιαφέρον το πώς θα κινηθεί το διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας που καταγράφει παρουσία στα ανώτερα συλλογικά όργανα και θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως η «αριστερή συνείδηση του κόμματος».
Το όλο ερώτημα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τη σαφή πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να δρομολογήσει ένα νέο περιβάλλον όπου οι τάσεις δεν θα έχουν σημασία ή θα οφείλουν να αυτοκαταργηθούν.
Οπως τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Ομπρέλα, το καταστατικό (άρθρο 21), ψηφισμένο από το συνέδριο πρόσφατα, προβλέπει τάσεις και ρεύματα στο πλαίσιό του και άρα δεν επιδέχεται ερμηνείες. Μάλιστα η Ομπρέλα, τώρα που κάθισε η σκόνη των διαδικασιών, θα εμβαθύνει την παρουσία της στη βάση της προγραμματικής δουλειάς του όλου κόμματος. Οπως τονίζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου με γνώση των διεργασιών, η Ομπρέλα δεν είναι αμυντικό ρεύμα «απέναντι στη στρατηγική της ηγεσίας».
Το αντίθετο. Είναι η συγκροτημένη αριστερή παρουσία στο πλαίσιο των αποφάσεων του κόμματος. Δεν είναι φράξια καθετοποιημένη αλλά ενωτική δύναμη που συμβάλλει σε μια συνολική εξωστρέφεια και πάνω στις θέσεις.
Θυμίζουν πολλοί πως η Πολιτική Απόφαση του 3ου συνεδρίου είναι ομόφωνη. Σε επίπεδο στελεχών καταγράφει δυνάμεις σε ΚΕ και σε ΠΓ και παρά τη σαφή υποχώρηση σε σχέση με το 2ο συνέδριο, τα στελέχη της είναι παρόντα στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ συναντά κανείς τον κλασικό κορμό των 53, ευρύτερα στελέχη γύρω από τον Δημήτρη Βίτσα, το ιστορικό ανανεωτικό ρεύμα (γύρω από τον Δημήτρη Παπαδημούλη) αλλά και την ιστορική τρόικα των Νίκου Βούτση – Νίκου Φίλη – Πάνου Σκουρλέτη.
Οι δύο τελευταίοι – ο τέως πρόεδρος της Βουλής δεν έβαλε υποψηφιότητα για την ΚΕ – είναι και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ μια σειρά από στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμμετέχουν στον κεντρικό σχεδιασμό του όλου κόμματος. Μάλιστα εντάσσεται στις «νίκες» εσωτερικά της Ομπρέλας πως στελέχη της όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Λάμπρου και η Αννέτα Καββαδία παρότι δεν ήταν στην αρχική προεδρική πρόταση για την ΠΓ, τελικώς εκλέχθηκαν. Βεβαίως το σήμα που τώρα στέλνει η μειοψηφία του κόμματος είναι πως δεν υπάρχει πρόκληση για κάποιου είδους εσωτερική σύγκρουση.
Η παρουσία της Ομπρέλας, λένε στελέχη της, θα είναι πολιτικά διακριτή και με «ειλικρινή ενωτική διάθεση». Βεβαίως μένει να δούμε και τον τελικό ανασχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα και πώς θα μοιράσει τις νέες χρεώσεις στα στελέχη του – π.χ. στη μία θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αλλά και στην ΠΓ. Οι της Ομπρέλας επίσης, όπως και των άλλων ρευμάτων, θα εξετάζουν τα πεδία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν θα επιδίδονται σε μια «φραξιονιστική πάλη χωρίς αρχές» αλλά στη βάση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
Εξάλλου μια γνώμη που έχει ακουστεί είναι πως ένα έδαφος το έχασε η Ομπρέλα επειδή ακριβώς εγκλωβίστηκε στο οργανωτικό, ενώ η έγνοια της ήταν πιο ταυτοτική για τα χαρακτηριστικά του κόμματος. Θα διαβάζει με προσοχή τα εθνικά θέματα (με μια κατευναστική ματιά) αλλά και τα κοινωνικά, όπως η ακρίβεια ή οι συντάξεις και τα ευάλωτα στρώματα. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη για την ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων και οι δεσμεύσεις για αποκατάσταση αδικιών.
Περιοδεία Τσίπρα
Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε σε Ρόδο και Σύμη δηλώνοντας πως «είμαστε παρόντες να αναλάβουμε για άλλη μια φορά το δύσκολο έργο να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Και όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις