Τουρισμός: Ο πληθωρισμός ανεβάζει το κόστος των διακοπών
Υψηλότερες πάνω από 20% οι τιμές σε μεταφορές-ξενοδοχεία.
Σε εκτίναξη των τιμών σε ξενοδοχεία και μεταφορές έχει οδηγήσει το ανεξέλεγκτο ράλι του πληθωρισμού, το οποίο συμπαρέσυρε προς τα πάνω τον Μάιο υπηρεσίες και αγαθά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η άνοδος στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των δωματίων στα ξενοδοχεία υπερέβη το 20% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 22,8% και στο 22,2% αντίστοιχα, ενώ αύξηση σε ποσοστό 17,7% κατέγραψαν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ανεβάζοντας σημαντικά το συνολικό κόστος των φετινών διακοπών.
Ανοδικά κατά 8,4%, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, κινήθηκε και συνολικά η τιμή στο πακέτο διακοπών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές ανεβαίνουν μήνα με το μήνα και έτσι μεταξύ Απριλίου και Μαίου της φετινής χρονιάς καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 14,9% και των ξενοδοχείων σε ποσοστό 8,2%, όπως σημειώνει το euro2day.
Διαβάστε επίσης: Γιατί οι τιμές των ξενοδοχείων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν
Όπως εκτιμάται, πάντως, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε ενέργεια, βασικά είδη διατροφής και εισιτήρια έχουν συμπιέσει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών, η συσσωρευμένη επιθυμία για ταξίδια, μετά από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, παραμένει πιο ισχυρή και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να επηρεάζεται, τουλάχιστον για φέτος, ο προγραμματισμός των τουριστών για διακοπές.
Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή διαδραματίζουν οι αποταμιεύσεις που έκαναν κατά τη διετή υγειονομική κρίση οι Ευρωπαίοι και μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαξιλαράκι» για το φετινό καλοκαίρι, με τον αστερίσκο, ωστόσο, να παραμένει για το 2023, έτος κατά το οποίο, όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς, θα φανούν περισσότερο οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και των ανατιμήσεων.
Και μπορεί ο προγραμματισμός των Ευρωπαίων να μην ανατρέπεται, ωστόσο, το ερωτηματικό εξακολουθεί να υφίσταται ως προς τις δαπάνες των τουριστών που θα κάνουν τελικά διακοπές, με τον πήχη να έχει ανέβει από πέρυσι, όταν και σημειώθηκε αύξηση της μέσης δαπάνης κατά 18,1% σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι το 2021 διαμορφώθηκε στα 688,9 ευρώ έναντι 583,2 ευρώ το 2020.
Για αυξήσεις της τάξης του 10%-15% στις τιμές των ξενοδοχείων όσον αφορά στις μεμονωμένες κρατήσεις, και όχι στα πακέτα που είχαν συμφωνηθεί με τους tours operators, είχε κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά θα επιβαρύνουν κατά 25% το λειτουργικό κόστος ξενοδοχείων, κάτι που είναι αδύνατον να απορροφηθεί εξ ολοκλήρου.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ