Βενεζουέλα: Δεξαμενόπλοιο παραλαμβάνει το πρώτο φορτίο με πετρέλαιο για την Ευρώπη
Ποσότητα 650.000 βαρελιών αργού πετρελαίου θα παραλάβει από τη Βενεζουέλα δεξαμενόπλοιο για λογαριασμό της ιταλικής ENI προκειμένου να διοχετευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Δεξαμενόπλοιο που ναυλώθηκε για να μεταφέρει 650.000 βαρέλια αργού πετρελαίου για λογαριασμό της ιταλικής Eni SpA έφθασε χθες Παρασκευή στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ενημέρωση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos de Venezuela (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, δεξαμενόπλοιο φορτώνει πετρέλαιο στο Ανζοατεγκούι της Βενεζουέλας).
Εξουσιοδότηση των ΗΠΑ
Το φορτίο αργού πετρελαίου θα είναι το πρώτο για την Eni μετά την εξουσιοδότηση του περασμένου μήνα από τις ΗΠΑ που επιτρέπει την επανενεργοποίηση της συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου έναντι χρέους, η οποία είχε διακοπεί από την κυβέρνηση Τραμπ το 2020.
Η μεταφορά πετρελαίου, για την αποπληρωμή χρεών του Καράκας, θα επαναληφθεί δύο χρόνια μετά την αναστολή τους, όταν οι ΗΠΑ είχαν κλιμακώσει τις κυρώσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική. Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη της μεταφοράς αργού έχει συμβολική αν μη τι άλλο σημασία για την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο.
Οι στόχοι
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά με επιστολές του τον περασμένο μήνα στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως μετέδωσε προ ημερών το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει το αργό της Βενεζουέλας να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πωλήσεων στην Κίνα.
Αλλος ένας στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Reuters.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις