Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Συνταγή για παραδοσιακά κόλλυβα
Πηγή εικόνας: foodjunkie.eu

Συνταγή για παραδοσιακά κόλλυβα

Φτιάξτε τα σε μόλις 45 λεπτά

Υλικά

  • 3 φλ. σιτάρι
  • λίγο αλάτι
  • 1 φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική (εναλλακτικά μέλι)
  • 1 φλ. σουσάμι
  • 1 φλ. αλεύρι ολικής
  • 1 φλ. μεγάλο ρόδι καθαρισμένο
  • 1 φλ. ανάμεικτες σταφίδες
  • 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1κ.γ κανέλα
  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό.

Όσο πιο πολύ μουλιάζει το σιτάρι τόσο λιγότερο βράσιμο θέλει για τα κόλλυβα.

Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με καθαρό νερό.

Το αφήνουμε να πάρει βράση.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι, αλλά όχι να ανοίξει και να σκάσει. Πρέπει να είναι ολόκληρος ο κόκκος του σιταριού, να μασιέται ευχάριστα αλλά να μην είναι λιωμένος.

Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.

Απλώνουμε μία καθαρή μεγάλη πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι να στεγνώσει πολύ καλά.

Το αφήνουμε για τρεις με 4 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα.

Σε ένα ρηχό φαρδύ ταψάκι, βάζουμε το σουσάμι. Σε ένα άλλο ρηχό φαρδύ ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι.

Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε και τα δύο στον αέρα για περίπου 15 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανακατεύουμε το σουσάμι αλλά και το αλεύρι με κουτάλι ποτέ-πότε για να ροδίσουν και να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά στον πάγκο της κουζίνας.

Αλέθουμε το σουσάμι στο μπλέντερ ή το σπάμε στο γουδί.

Μέσα σε μία μεγάλη γαβάθα βάζουμε όλα τα υλικά.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι με τη ζέστη των χεριών μας να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.

Αν βάλετε μέλι, το μείγμα θα κολλάει ελαφρά, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό.

Αν θέλετε μπορείτε να τα αχνίσετε τα κόλλυβα με ζάχαρη.

Τα κόλλυβα καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Αν περισσέψουν διατηρήστε τα στο ψυγείο σκεπασμένα για μία, το πολύ δύο ημέρες.

Πηγή: argiro.gr

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Εντολή Νετανιάχου να συνεχιστεί ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ - Πώς αντιδρά η Δύση

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επόμενη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024