«17 Νοέμβρη»: Η ταινία του 1 εκατ. ευρώ για την τρομοκρατική οργάνωση που δεν προβλήθηκε ποτέ
Τι συνέβη
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ηταν τον Φεβρουάριο του 2012 όταν κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ με τις πρώτες εικόνες από την ταινία «17Ν- η ταινία» για την πραγματική ιστορία της τρομοκρατικής οργάνωσης με πρωταγωνιστές πολύ γνωστούς Ελληνες ηθοποιούς.
Παρόλ’ αυτά, η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ, αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται. Έτσι το «17Ν-Η ταινία» παρέμεινε ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό εγχείρημα που έμεινε ανεκπλήρωτο.
Τι συνέβη
Όπως έγραφε τότε το «ΒΗΜΑ», η έλλειψη χρηματοδότησης λόγω κρίσης – και όχι μόνο -, οι διαφωνίες για το σενάριο, αλλά και μια αιφνιδιαστική έρευνα του ΣΔΟΕ στην εταιρεία παραγωγής οδήγησαν στην οριστική διακοπή των γυρισμάτων και ενώ είχε ολοκληρωθεί ένα σημαντικό τμήμα της.
Η ανακοίνωση για την παραγωγή της συγκεκριμένης ταινίας είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2012. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ήταν ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε ασχοληθεί με θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Οπως είχε δηλώσει τότε, προετοίμαζε την ταινία από το 2000 (προ της εξάρθρωσης της οργάνωσης, δηλαδή το καλοκαίρι του 2002) και είχε ήδη μιλήσει με περισσότερα από 100 άτομα που είχαν σχέση με τη δράση ή την έρευνα για τη 17Ν.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν αφού ολοκληρώθηκαν οι δύο δίκες – σε πρώτο και δεύτερο βαθμό – των κατηγορουμένων ως μελών της οργάνωσης. Φιλοδοξία των δημιουργών της ταινίας ήταν να ακολουθήσουν τη μορφή του γερμανικού φιλμ «Το σύμπλεγμα Μπάαντερ – Μάινχοφ» για τη δράση της γερμανικής ένοπλης οργάνωσης RAF.
Βασικές σκηνές της ταινίας ήταν η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975, οι δολοφονίες του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986 και του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη το 1989, όπως και η καταδίωξη μελών της οργάνωσης στα Σεπόλια το 1991. Ετοιμαζόταν μάλιστα το γύρισμα της απόπειρας δολοφονίας με εκτόξευση ρουκέτας κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά στις 14 Ιουλίου 1992, από τα θραύσματα της οποίας σκοτώθηκε ο διερχόμενος Θάνος Αξαρλιάν.
Είχαν προγραμματιστεί εξάλλου γυρίσματα στο Παρίσι, όπου έδιναν το «παρών» τη δεκαετία του ’60 ηγετικά μέλη της οργάνωσης, ενώ υπήρχαν σκηνές σε περιοχή της Θεσπρωτίας από όπου κατάγονται άλλα μέλη της 17Ν. Τέλος, θα γίνονταν εκτεταμένες αναφορές στον τρόπο ανάκρισης του Σάββα Ξηρού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Τους ρόλους ορισμένων από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης θα ενσάρκωναν ο Νίκος Ψαρράς (Δημήτρης Κουφοντίνας), ο Δημήτρης Αλεξανδρής (Σάββας Ξηρός), η Ναταλία Δραγούμη (Αγγελική Σωτηροπούλου), ο Πασχάλης Τσαρούχας (Χριστόδουλος Ξηρός) και ο Ηλίας Λογοθέτης (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος), ενώ τον ρόλο ενός μυστηριώδους «στρατολόγου» της οργάνωσης θα έπαιζε ο Αλέξης Μαρτζούκος.
Οι αντιδράσεις και τα εμπόδια
Η προαναγγελία της δημιουργίας του φιλμ στις αρχές του 2012 είχε προκαλέσει αντιδράσεις ορισμένων από τους κατηγορουμένους ως μέλη της 17Ν, οι οποίοι είχαν στείλει σχετικά εξώδικα, ενώ αντιεξουσιαστές απειλούσαν ότι θα κάψουν τους κινηματογράφους όπου θα προβάλλεται το φιλμ.
Ενστάσεις είχαν υπάρξει και από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υποστήριζαν ότι η ταινία «δεν θα ασχολείται με τις έρευνες της Αστυνομίας και θα παρουσιάζει τα μέλη της 17Ν ως ιδεολόγους».
Το κόστος της ταινίας υπολογιζόταν σε περίπου 1 εκατ. ευρώ και υπήρχε η εκτίμηση ότι τα έσοδα θα ήταν πολλαπλάσια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού είχε σημειωθεί και διεθνές ενδιαφέρον. Τα εμπόδια όμως που παρουσιάστηκαν αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα. Ορισμένοι από τους χορηγούς αρνήθηκαν τελικώς να χρηματοδοτήσουν την ταινία για τη 17Ν εκφράζοντας επιφυλάξεις για το περιεχόμενό της. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος φέρεται να ενδιαφερόταν να επενδύσει στην ταινία ενεπλάκη σε σοβαρή δικαστική υπόθεση.
Περίεργη έρευνα
Εκείνο όμως που προξένησε εντύπωση στους παραγωγούς της ταινίας ήταν ότι αμέσως μετά την αρχική διαφήμισή της διενεργήθηκε έλεγχος στην εταιρεία παραγωγής και σε άλλες των συντελεστών του φιλμ από πολυμελή ομάδα του ΣΔΟΕ.
Επιχειρηματίας που σχετίστηκε με το γύρισμα υποστήριξε ότι «από τις συζητήσεις που είχαμε με τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, αυτός ο έλεγχος ίσως δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετος με το γεγονός ότι επικεφαλής στο ΣΔΟΕ ήταν τότε (σ.σ.: ως τον Αύγουστο του 2012) ο κ. Ιωάννης Διώτης, που είχε κεντρικό ρόλο στην έρευνα για τη 17Ν και ο οποίος ίσως δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενο της εν λόγω ταινίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις