«Τα βρήκαν» Γαλλία και Αυστραλία για τα υποβρύχια
Με μία συμβολική αποζημίωση η Αυστραλία αποκαθιστά τις σχέσεις με τη Γαλλία, οι οποίες είχαν δοκιμαστεί μετά την περσινή ακύρωση παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Γαλλία και Αυστραλία «γυρίζουν σελίδα» στις «τσαλακωμένες» από τον περασμένο Σεπτέμβριο διπλωματικές τους σχέσεις. Η σελίδα «γυρίζει» χάρις στα 555 εκατομμύρια ευρώ που η Αυστραλία προσφέρει ως αποζημίωση στη Γαλλία για τη μονομερή ακύρωση συμβολαίου αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια 12 συμβατικών υποβρυχίων. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο συντηρητικός Σκοτ Μόρισον, είχε προτιμήσει τελικά τα πυρηνικού τύπου υποβρύχια από Αμερική και Μεγάλη Βρετανία, κάτι που το Παρίσι αντιμετώπισε ως εξαιρετικά μεγάλη ταπείνωση.
Ωστόσο, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αυστραλία και την άνοδο στην εξουσία των Εργατικών, υπό τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι, η κυβέρνηση της Καμπέρας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αποκαταστήσει το παλαιότερο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν «ισότιμα δίκαιο» διακανονισμό.
«Σεβασμός» για τον ρόλο της Γαλλίας
Αλλά και από τη γαλλική πλευρά ο υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, επιβεβαιώνει: «Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική, γιατί μας επιτρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε το μέλλον». Και για το μέλλον υπάρχει η ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό, όπου και η Γαλλία είναι παρούσα με την κτήση της στη Νέα Καληδονία.
Μάλιστα ο Άντινι Αλμπανίζι υπογράμμισε ότι η χώρα του «σέβεται βαθύτατα τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργό εμπλοκή της στον Ινδο-Ειρηνικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Φόρουμ του Ειρηνικού για την Ασφάλεια «Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη, με τη συμμετοχή 40 χωρών και με έκδηλη ανησυχία για την αυξημένη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις