Σουδία: Μετατρέπει τα σκουπίδια σε ενέργεια που τροφοδοτεί τα κτίριά της
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Σουηδίας στη μείωση των απορριμμάτων υγειονομικής ταφής μπορεί να αποδοθεί στα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσής της
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Το πρόβλημα με τα σκουπίδια και τις χωματερές απασχολεί αρνητικά πολλά κράτη του κόσμου.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Στερεών Αποβλήτων (ISWA), το 40% των παγκόσμιων απορριμμάτων καταλήγει σε ανοιχτές, ανεξέλεγκτες χωματερές.
Απειλούν την θάλασσα
Οι 38 από τις 50 μεγαλύτερες χωματερές απειλούν να μολύνουν τη θάλασσα και τις παράκτιες περιοχές, ενώ 64 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται άμεσα από αυτές, συχνά με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ίσως, το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι τα αποσυντιθέμενα σκουπίδια των χωματερών εκτοξεύουν μεθάνιο που αλλάζει το κλίμα στην ατμόσφαιρα. «Με τον τρέχοντα ρυθμό, τουλάχιστον το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα προέρχεται από τις χωματερές του κόσμου μέχρι το 2025», αναφέρει η ISWA.
Καθώς ο κόσμος αναζητά τρόπους για να συρρικνώσει τα ανοιχτά βουνά από σκουπίδια, η Σουηδία είναι μια χώρα που στέλνει λιγότερο από το 1% των απορριμμάτων της σε χωματερές, προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή, σύμφωνα με πληροφορίες από το reasonstobecheerful.world, τις οποίες μετέφερε η ΕΡΤ.
Επίσης η Σουηδία βρίσκεται στη σπάνια θέση να μην διαθέτει αρκετά απορρίμματα για τα κέντρα αποτέφρωσης, τα οποία αξιοποιούν τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια ως πηγή ενέργειας.
Όλα τα μη ανακυκλωμένα απόβλητα της Σουηδίας καίγονται
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Σουηδίας στη μείωση των απορριμμάτων υγειονομικής ταφής μπορεί να αποδοθεί στα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσής της: μεταξύ των ανακυκλωμένων στερεών απορριμμάτων και της κομποστοποιημένης οργανικής ύλης, η Σουηδία ανακυκλώνει σχεδόν τα μισά από αυτά που πετάει. Αυτό, όμως, που την ξεχωρίζει είναι το πώς διαχειρίζεται το υπόλοιπο 50% των απορριμμάτων. Σχεδόν όλα τα μη ανακυκλωμένα απόβλητα της Σουηδίας καίγονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Αυτή είναι μια μέθοδος που, ενώ εκπέμπει CO2, είναι πολύ καλύτερη για το κλίμα από το να συγκεντρώνονται σκουπίδια σε χωματερές, σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της τεχνολογίας «απόβλητα σε ενέργεια».
Η ανάκτηση ενέργειας είναι η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για την επεξεργασία και τη χρήση της ενέργειας σε διάφορα υπολειμματικά απόβλητα που δεν μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν», λέει ο Klas Svensson, τεχνικός σύμβουλος μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια στην Avfall Sverige, την ένωση διαχείρισης απορριμμάτων της Σουηδίας. «Για πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία τόσο για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, όσο και για τη σταδιακή κατάργηση της υγειονομικής ταφής».
Ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ονομάζεται Sysav. Είναι ένα από τα πιο αποδοτικά εργοστάσια της χώρας, καθώς καίει περίπου 600.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, αρκετά για να καλύψει το 60% των απαιτήσεων σε θερμότητα του Μάλμε, μιας πόλης 300.000 κατοίκων.
Πηγή μεθανίου οι χωματερές
Οι χωματερές είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές μεθανίου, ενός αερίου που είναι πολύ πιο τοξικό για το κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Σε μια περίοδο 20 ετών, το μεθάνιο είναι τουλάχιστον 84 φορές πιο ισχυρό από το CO2 στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υποστηρικτές των αποβλήτων σε ενέργεια υποστηρίζουν ότι, παρά τις εκπομπές CO2, τέτοιες εγκαταστάσεις είναι πολύ λιγότερο επιβλαβείς από τους χώρους υγειονομικής ταφής μεθανίου και γιατί η υπόλοιπη ΕΕ, η οποία στέλνει το 24% των αποβλήτων της σε χώρους υγειονομικής ταφής, πρέπει να υιοθετήσει την Σουηδικό μοντέλο.
H Σουηδία έχει αναπτύξει ολοένα και πιο αυστηρά πρότυπα για τη μείωση των εκπομπών των σταθμών παραγωγής ενέργειας και εργάζεται για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα. Επιπλέον, η Σουηδία ακολουθεί την προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση —με αυτή τη σειρά— με προηγμένο διαχωρισμό απορριμμάτων, ειδικό φόρο για προϊόντα μιας χρήσης και υπηρεσίες επισκευής στα κέντρα απορριμμάτων.
Ζητά τα σκουπίδια κι’ άλλων χωρών
Η χώρα έχει ανεβάσει το μερίδιό της στα ανακυκλωμένα αστικά απόβλητα στο 37%. Και μέχρι το 2025, τα τρόφιμα και τα υπολειμματικά απόβλητα αναμένεται να είναι μόλις το ένα τέταρτο από ό,τι ήταν το 2015. (Κατά ειρωνικό τρόπο, χάρη σε προσπάθειες όπως αυτές, η Σουηδία έχει λιγότερα απόβλητα να κάψει αυτές τις μέρες, και για αυτόν τον λόγο, η παραγωγή της μεθόδου «απόβλητα σε ενέργεια» έχει μειωθεί κατά 8%).
- Διαβάστε επίσης: «Πλαστικόσφαιρα» – Τα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται στα σκουπίδια των ωκεανών μας
Στην πραγματικότητα, η Σουηδία έχει ήδη μειώσει τόσο τα σκουπίδια ώστε δεν επαρκούν για να γεμίσει τις δικές της μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, και έτσι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν τώρα τη Σουηδία για να πάρει τα σκουπίδια τους και να τα κάψει -1,9 εκατομμύρια τόνους ετησίως! Σκουπίδια που χρησιμοποιεί η Σουηδία για να διατηρεί τα σπίτια της ζεστά και φωτεινά, συγκεντρώνοντας παράλληλα 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από την υπηρεσία που προσφέρει σε άλλες χώρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις