Αλαλούμ με την επιδότηση για το ρεύμα – Ποιοι και γιατί μένουν εκτός επιστροφών
Η επιδότηση αφορά μόνο τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τη 1 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 και όχι τους λογαριασμούς που αναφέρονται στην κατανάλωση της ίδιας περιόδου και εκδόθηκαν αργότερα.
Αλαλούμ έχει προκληθεί με την υπουργική απόφαση για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία θα κυμανθεί από 18 έως 600 ευρώ.
Την ώρα που τα νοικοκυριά αναμένουν με ανυπομονησία το Power Pass προκειμένου να καταφέρουν να ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αρκετοί δικαιούχοι να χάσουν ένα μεγάλο μέρος των ποσών που θα δικαιούνταν.
Η «λεπτομέρεια» που κρίνει το ύψος της επιδότησης
Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε ο Ντίνος Σιωμόπουλος στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπολογισμός της επιδότησης γίνεται με βάση την ημερομηνία έκδοσης και όχι την περίοδο κατανάλωσης.
Έτσι θα πρέπει να υπολογιστούν οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 και όχι οι λογαριασμοί που αναφέρονται στην κατανάλωση της ίδιας περιόδου και εκδόθηκαν αργότερα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 3 της εν λόγω υπουργικής απόφασης, «για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022».
Οι επιπτώσεις
Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται με οικονομική καταστροφή για αρκετά νοικοκυριά, καθώς σημαίνει ότι όσοι λογαριασμοί εκδόθηκαν από την 1η Ιουνίου 2022 και μετά χάνουν την επιδότηση και οι καταναλωτές δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο, ωστόσο περιλαμβάνουν καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους πρώτους τέσσερις ή πέντε μήνες του έτους, όταν και υπήρξε η συνεχιζόμενη αύξηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής, λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και των διεθνών εξελίξεων.
Παράλληλα, οι καταναλωτές υπογραμμίζουν ότι υπήρξε «αστοχία» στην υπουργική απόφαση, καθώς η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού δεν είναι δική τους ευθύνη, αλλά εναπόκειται στον πάροχο ενέργειας που έχει ο κάθε καταναλωτής.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή την περίπτωση ωφελημένοι θα είναι οι καταναλωτές που έχουν συμβόλαια με μηνιαία έκδοση λογαριασμού.
Η αναγκαία αλλαγή
Μετά την αποκάλυψη του MEGA, έχει αρχίσει συζήτηση για το αν πρόκειται για αβλεψία, λάθος ή σκοπιμότητα στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και μεταξύ πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ένα από τα μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά και να «πάρουν ανάσα» οι πολίτες που έβλεπαν τα χρήματα στο πορτοφόλι τους να τελειώνουν πολύ πριν το τέλος του μήνα.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αναζητήσει τις αναγκαίες αλλαγές στο Power Pass, προκειμένου η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, αντί να λύσει αυτά των πολιτών.
Την ίδια ώρα, στενεύουν και τα περιθώρια αλλαγών στην υπουργική απόφαση που καθορίζει το πλαίσιο με το οποίο θα υπολογιστεί αυτή η ενίσχυση, καθώς την Πέμπτη 14 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.
Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση που θα λύσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και θα για τις επιδοτήσεις ρεύματος και αναμένεται να φανεί εάν θα υπάρξει διόρθωση, με θεσμική παρέμβαση ή όχι. Άλλωστε, σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει ότι τα μέτρα του εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας, «σημαίνουν ότι η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται», ενώ τα είχε χαρακτηρίσει ως «σφραγίδες της κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης.
Τα ποσά που θα δοθούν
Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο.
Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.
Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:
1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
2. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.
4. Αν οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ