Οι 3 μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον ΣΕΒ
Η επανεκλογή Παπαλεξόπουλου, το άρωμα γυναίκας και μια διερύνση-έκπληξη
Τρεις αλλαγές στη δομή του κορυφαίου εργοδοτικού φορέα της χώρας, του ΣΕΒ, επιφυλάσσει η φετινή Γενική Συνέλευση των μελών του, η οποία έχει και εκλογικό χαρακτήρα.
Οι επιχειρηματίες της χώρας στις 15 Ιουνίου επανεκλέγουν μεν για μία ακόμη διετία, δεύτερη, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής τον Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, διευρύνουν ωστόσο την εκπροσώπηση του Συνδέσμου.
Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κορυφαία διοικητικά όργανα. Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν πηγές, αναβαθμίζεται το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ και ενισχύεται η εκπροσώπηση των γυναικών, αφού εισέρχονται σε αυτό ως νέα μέλη τρεις γυναίκες. Συγκεκριμένα, εισέρχονται η Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η Νάγια Καλογεράκη της Coca-Cola HBC AG (CCHBC) και η Ασημίνα Τζίκα της βιομηχανίας αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο μέλος του συμβουλίου Ιουλία Τσέτη της UNIPHARMA αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα γενικής γραμματέως. Αλλά και στο γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών με 14 παρουσίες συνολικά.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη σύνθεση του 90μελούς γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, το οποίο ανανεώνεται σημαντικά με αρκετά νέα πρόσωπα, αφού συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι από επτά εταιρείες τεχνολογίας/startups.
Η τρίτη επίσης έχει να κάνει με την εκπροσώπηση στο γενικό συμβούλιο καθώς πλέον μετέχουν και 15 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την περιφέρεια.
Συνολικά στο συγκεκριμένο όργανο του ΣΕΒ συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με έντονη την παρουσία της βιομηχανίας/μεταποίησης (ξεπερνά το 40%).
Η φετινή γενική συνέλευση των επιχειρηματιών πραγματοποιείται με φυσική παρουσία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μέσα σε μια εποχή γεμάτη αβεβαιότητες και προκλήσεις, όπως αυτές προέκυψαν τόσο μετά τα κύματα της πανδημίας COVID-19 όσο κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Εντούτοις οι εργοδότες έχουν επιλέξει ως κεντρικό σύνθημα της Γενικής Συνέλευσης το «Μαζί ανοίγουμε δρόμους». Αποτυπώνοντας τη βασική φιλοσοφία του ΣΕΒ, αυτή του διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτείας, αλλά και της επιδίωξης ευρύτερων συναινέσεων σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας.
Ο Πρωθυπουργός
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν και οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναλαμβάνει για μια ακόμη διετία την προεδρία του μεγαλύτερου εργοδοτικού συνδέσμου της χώρας, ακολουθώντας μια μακρά παράδοση προσφοράς και ευθύνης στο ελληνικό επιχειρείν.
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε εξαρχής «την ανάγκη να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας ικανότητα να καινοτομούμε ως προϋπόθεση για κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία» και στο πλαίσιο αυτό αναβάθμισε τη συμμετοχή και τον ρόλο του οικοσυστήματος καινοτομίας στον ΣΕΒ, αφού περισσότερες από 83 καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας/startups έγιναν μέλη του Συνδέσμου τα τελευταία 2 χρόνια.
Επίσης, τη διετία αυτή έκανε πράξη την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας πανεπιστημίων, έρευνας και επιχειρηματικότητας, ενώ ο Σύνδεσμος έχει αναπτύξει δράσεις για την ενίσχυση του Upskilling & Re-skilling του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων-μελών του.
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά