ΟΗΕ: Νέα έκθεση για παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα – Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης
«Οι παράνομες επαναπροωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει μια de facto γενική πολιτική» αναφέρει σε νέα έκθεσή του ο ΟΗΕ
Με νέα έκθεσή του για τις παράνομες επαναπροωθήσεις ο ΟΗΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, για την οποία σημειώνει ότι οι «απωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει de facto γενική πολιτική». Την έκθεση θα παρουσιάσει σήμερα στις 23 Ιουνίου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Ειδικός Εισηγητής του Οργανισμού, Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες.
«Εκατοντάδες μετανάστες αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι ή νεκροί, κατά τη διέλευση των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας και του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», αναφέρει η έκθεση και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τη χώρα μας.
Στην έκθεση γίνεται συγκεκριμένα αναφορά σε «540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020-2021, που αφορούσαν τουλάχιστον 17.000 άτομα τα οποία φέρεται να επιστράφηκαν με τη βία, ανεπίσημα, στην Τουρκία». Η Ελλάδα «απέτρεψε πάνω από 140.000 άτομα να εισέλθουν στη χώρα μεταξύ Απριλίου και Νοέμβριο του 2021», αναφέρει επιπλέον η έκθεση, ενώ κάνει λόγο και για 147 περιστατικά βίαιης επιστροφής στην Τουρκία 7.000 μεταναστών, μεταξύ τους και παιδιά, από την Ελληνική Ακτοφυλακή, χωρίς τη δέουσα διαδικασία. «Στην Ελλάδα, οι απωθήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν γίνει de facto γενική πολιτική».
Σε ό,τι αφορά τη «σχέση» με τη Frontex ο Ειδικός Εισηγητής σημειώνει ότι, τον Μάιο του 2021, κατατέθηκε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από δύο αιτούντες άσυλο, που καταγγέλλουν επαναπροώθηση στο Αιγαίο και κατηγορούν τον Οργανισμό ως νομικά υπεύθυνο επισημαίνοντας τις «σοβαρές, συστηματικές και εκτεταμένες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αύξηση κατά 126% των απορρίψεων αιτημάτων ασύλου
Ακόμα γίνεται αναφορά στην αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ελλάδα. Η απόφαση ίσχυσε αναδρομικά για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 126% σε ετήσια βάση στην απόρριψη των αιτήσεων ασύλου. Σε ολόκληρη την Ελλάδα, πάνω από 6.400 αιτήσεις ασύλου κρίθηκαν απαράδεκτες με βάση την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας – σχεδόν οι μισές από όλες τις αιτήσεις.
Το γεγονός δε ότι η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει να δεχθεί εκ νέου κανέναν αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα από το 2020, σημαίνει ότι οι πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα χωρίς κανένα νομικό καθεστώς ή πρόσβαση σε οποιαδήποτε προστασία και συναφείς υπηρεσίες και παροχές.
Μέσω της έκθεσης, η Ελλάδα εγκαλείται ακόμα και για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις ΜΚΟ, στις οποίες δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στις έρευνες διάσωσης.
Υπουργείο Μετανάστευσης: Δεν έχουν διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες
«Δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της Ελλάδας» απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στα πορίσματα της έκθεσης. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι η συγκεκριμένη έκθεση «δεν στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αλλά αναπαράγει παλαιότερα ευρήματα έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και υποδείξεις λοιπών ΜΚΟ, που ήδη εξετάζονται ενδελεχώς ως προς την εγκυρότητά τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «σε έλεγχο αντίστοιχων καταγγελιών, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της χώρας κατά τη φύλαξη των συνόρων της».
Επίσης, σημειώνουν ότι «η χώρα μας έχει πλήρη επίγνωση του ανθρωπιστικού της καθήκοντος. Παρέχει, σήμερα ασφαλές καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, αλλά και εθελοντικά σε Αφγανούς ευάλωτους. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία διασώζουν καθημερινά ανθρώπους, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα». Όπως καταλήγουν, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της με αποτελεσματικότητα και με απόλυτη προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης