Ερντογάν: Τι πραγματικά επιδιώκει ο Σουλτάνος με τις πολεμικές ιαχές
Ο Ερντογάν προχώρησε σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Χωρίς τέλος είναι οι λεονταρισμοί από την Τουρκία αλλά και το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η βαθιά οικονομική κρίση στην Τουρκία, ο πληθωρισμός που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη αλλά και τα υπόλοιπα εσωτερικά μέτωπα για την κυβέρνηση στην Τουρκία, έχουν ωθήσει τον Ερντογάν σε ένα μπαράζ προκλήσεων με τις οποίες δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας.
Η ελληνική κυβερνήσει πάντως αντιδρά με ψυχραιμία, διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις και ισχυροποιεί τις συμμαχίες της ενώ την ίδια στιγμή στέλνει μηνύματα αποφασιστικότητας σημειώνοντας ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο τουρκικός αναθεωρητισμός που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και οι πολεμικές ιαχές εναντίον της Ελλάδας στρέφουν το ενδιαφέρον του κόσμου στο εσωτερικό της χώρας μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες, όπως η κάκιστη οικονομική κατάσταση στη χώρα .
Ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος – εκτός των υπολοίπων προβλημάτων – βλέπει να καταρρέει δημοσκοπικά, έβαλε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση.
Ο Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο τον Μητσοτάκη
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε μεταξύ άλλων τους Έλληνες να προσέξουν μην πάθουν όσα οι παππούδες τους.
Διεμήνυσε δε ότι «η μαγκιά αυτού του λαού» δεν χάφτει τέτοιες συμπεριφορές, για να προσθέσει αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι «όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο».
Ο τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν παρέλειψε να μιλήσει για μία ακόμα φορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού και στις ΗΠΑ. «Εγώ σε φιλοξένησα, σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους αλλά μετά από λίγες μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες εναντίον μας. Ενάντια στα F-16. Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις αμερικανικές βάσεις επανέλαβε ότι στήθηκαν 5+4 βάσεις στην Ελλάδα, και μας λένε ότι είναι εναντίον των Ρώσων για να προσθέσει ότι αυτά δεν τα πιστεύει η Τουρκία.
«Τα λόγια σου είναι γεμάτα ψέματα» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να συνεχίσει με επίθεση και στη Δύση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη.
Η αντίδραση της Αθήνας στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων
Η Αθήνα παρακολουθεί το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τούρκους αξιωματούχους, και αντιδρά με ψυχραιμία.
«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Εκτός ελέγχου τα τουρκικά ΜΜΕ
Την ίδια στιγμή, μία σειρά από τουρκικά ΜΜΕ προχωρούν σε ακραίες προκλήσεις επιχειρώντας να «γκριζάρουν» νησιά του Αιγαίου.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστηρίζει η Yeni Safak η οποία σε μία ακραία πρόκληση υποστηρίζει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά.
Την ίδια στιγμή η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».
Πού μπορεί να οδηγήσει η τουρκική προκλητικότητα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η η ρητορική της Τουρκίας των τελευταίων ημερών θυμίζει έντονα καλοκαίρι 2020 με το βασικό ερώτημα που να κυριαρχεί να είναι εάν η Άγκυρα θα κλιμακώσει και άλλο την ένταση.
Η διαφορά με το 2020 είναι η συγκυρία που υποχρεώνει «συμμάχους» και «εταίρους» να δείξουν ελαφρώς πιο έντονα τη συμπαράσταση τους στην Αθήνα, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει τις συνθήκες.
Η ενότητα του ΝΑΤΟ πλέον δεν είναι επιλογή, αλλά απαίτηση, αφού κάθε ρήγμα θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στη «Συμμαχία» και να στείλει λάθος μηνύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες αναζητούν ακόμα τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την Άγκυρα, καθώς η τήρηση των ισορροπιών γίνεται διαρκώς πιο δύσκολη και η ουδετερότητα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μία ψήφος της Δύσης στον «αναθεωρητισμό» του Ερντογάν.
Ακόμα και αν για τους συμμάχους δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για ρήξη με τον τούρκο πρόεδρο.
Η ρητορική ωστόσο έχει αρχίσει να αλλάζει.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Αναφορικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Παρασκευή εκπρόσωπός του μετά το παραλήρημα Ερντογάν στην άσκηση EFES 2022, όπου και απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα με «συνέπειες» εάν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, επανέλαβε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις