Μητσοτάκης: Τα μέτωπα που προκαλούν ανησυχία στον πρωθυπουργό
Οι εκλογικές ανησυχίες, η Τουρκία και τα εσωτερικά αγκάθια που κρατούν αναμμένο τον συναγερμό στο Μαξίμου
Οι χειρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και στα δημοσιονομικά κρατούν «ξάγρυπνο» τον Αλέξη Τσίπρα, κατά δήλωσή του σχετικά με τις ανησυχίες της επόμενης μέρας, που πρόσθεσε άλλη μία εστία αντιπαράθεσης στο ήδη συγκρουσιακό τοπίο μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Κουμουνδούρου. Οσο κι αν το Μαξίμου πρόταξε αμέσως εικόνα αυτοπεποίθησης της κυβέρνησης και υπεροχής της στην αποδοχή της κοινωνίας, αντιδρώντας δηκτικά στις «αϋπνίες» Τσίπρα, υπάρχουν ακριβώς οι ίδιες και περισσότερες πηγές αγωνίας για το κυβερνητικό επιτελείο. Αυτές που, με σημείο αναφοράς την αποστροφή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγε κανείς ότι κάνουν τον Μητσοτάκη να μην κοιμάται τα βράδια. Εκλογικές παράμετροι, όπως ο χρόνος της κάλπης και όχι μόνο, μαζί με όσα φέρνει η απαιτητική συγκυρία μεταξύ άλλων σε επίπεδο οικονομίας και εθνικών θεμάτων βρίσκονται στο μυαλό του Μητσοτάκη (άλλα στο πίσω μέρος, άλλα όχι και τόσο) ως οι μεγαλύτερες, δικές του ανησυχίες. Επόμενης μέρας και επόμενων… μηνών.
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι αποφάσεις… του βουνού
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ειλημμένη την απόφαση του Μητσοτάκη για τον εκλογικό ορίζοντα. «Θα αποδράσει προτού έρθει ο χειμώνας» λέει ο Τσίπρας. Αντίστοιχα, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δηλώνουν έτοιμοι για κάλπες «ακόμα και αύριο». Εγκυρες πηγές λένε ότι πρώτη επιλογή-στόχος του Πρωθυπουργού παραμένει αυτό που λέει δημόσια: εκλογές το 2023. Ωστόσο, πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου εκτιμούν τελικές αποφάσεις μετά τον Δεκαπενταύγουστο – το αν δηλαδή ο ίδιος θα πατήσει το κουμπί, κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, για το φθινόπωρο.
«Η Κρήτη έχει… Ψηλορείτη και η Τήνος συνδυάζει ορεινά και θάλασσα» σχολιάζει χαριτολογώντας γαλάζιο στέλεχος, θέλοντας να παραπέμψει σε «σοβαρές αποφάσεις» που ο Μητσοτάκης παίρνει στο βουνό. Επίσης η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος δέχεται αυξανόμενες εισηγήσεις για αιφνιδιασμό το αργότερο τον Οκτώβριο, με κυρίαρχο επιχείρημα ότι δεν θα τσαλακωθεί η θεσμική εικόνα του εάν με «καθαρά επιχειρήματα» επιλέξει κάλπες έξι-επτά μήνες πριν από το προγραμματισμένο. Εξελίξεις δεν θα προαναγγελθούν, ενώ τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της Ουκρανίας και άρα της ενεργειακής κρίσης μαζί με τις καλοκαιρινές δημοσκοπήσεις θα μετρούνται πλέον (πιο) προσεκτικά. Προς το παρόν, ο πυρήνας του Μαξίμου εμφανίζεται ανήσυχος για παρενέργειες, που ήδη καταγράφει. Ξορκίζει την απραξία, αγωνιώντας για μαζικό κατέβασμα μολυβιών από στελέχη – πόσω μάλλον για διαγκωνισμούς – ακόμα και εντός καλοκαιριού.
Η χαλαρή ψήφος και τα «ειδικά» ακροατήρια
Στην τελική ευθεία για τις κάλπες (έστω στην αφετηρία της, κατά τον Μητσοτάκη) το πρωθυπουργικό επιτελείο ανησυχεί για τυχόν χαλαρότητα των πολιτών στην πρώτη Κυριακή, όπως έχουν επισημάνει «ΤΑ ΝΕΑ» εδώ και μήνες δείχνοντας αλλαγή πλεύσης του Μαξίμου για τη σημασία του αποτελέσματος από την απλή αναλογική. Ο στόχος; Ενα καθαρό πρώτο αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ, ώστε στις επαναληπτικές εκλογές με ευκολότερη την περαιτέρω συσπείρωση να σηματοδοτηθεί ηχηρά το δίλημμα της επόμενης τετραετίας. Με τα πρωθυπουργικά λόγια, «πρώτη κάλπη, σαν τελική». Εξού και η κυβέρνηση ρίχνει από τώρα κάθε «όπλο»: απολογισμός παντού και για όλα, προγραμματισμός πέραν του 2025 (ως ενίσχυση του μότο «έχουμε πρόγραμμα τετραετίας, σχέδιο οκταετίας»), προετοιμασία ψηφοδελτίων, κινητοποίηση της Ομογένειας με ενδεικτικά τα πρώτα νεοδημοκρατικά ταξίδια εκτός συνόρων. Ταυτόχρονα, το βλέμμα στρέφεται σε «ειδικά» ακροατήρια. Στα ηλικιακά σκαλοπάτια 17-24 και 25-34 ετών, επί παραδείγματι. Τα στοχευμένα σινιάλα για «τη γενιά των πολλαπλών κρίσεων» παίρνει πάνω του ο Μητσοτάκης ενώ ένταση προδιαγράφεται στα μηνύματα προς τη μεσαία τάξη.
Οι συµπληγάδες ακρίβειας – δηµοσιονοµικών
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα κινείται υπό ασφυκτική πίεση (των αντιπολιτευτικών πυρών και των αιτημάτων από κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες) στις συμπληγάδες ακρίβειας και δημοσιονομικής ισορροπίας. Από τη μία προτάσσει την ανάγκη να μη χαθούν τρία κρίσιμα ορόσημα για την οικονομία: η έξοδος από εποπτεία τον Αύγουστο, η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023, η υλοποίηση δεσμεύσεων όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η αύξηση των συντάξεων του χρόνου. Προσωπικά ο Μητσοτάκης δείχνει σε «λελογισμένα μέτρα» στήριξης της κοινωνίας και προτρέπει τα στελέχη του να… μιλούν με σύνεση, ακριβώς για να μην υπονομευθούν αυτοί οι στόχοι. Από την άλλη, αναγνωρίζει την ανάγκη για έκτακτα πακέτα ενισχύσεων, ιδίως όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνοντας τις ήδη ορατές επιπτώσεις, εξού και το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει τις επόμενες παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής.
Η εξωτερική πολιτική και τα εσωτερικά µέτωπα
Ταυτόχρονα οι εξελίξεις με την Τουρκία και με τις καλοκαιρινές φωτιές κρατούν αναμμένο τον… κόκκινο συναγερμό. «Να μη μεταφραστεί και στο πεδίο» ήταν η πρόσφατη αποστροφή του Πρωθυπουργού για την επιθετική ρητορική της Αγκυρας, με τις αρμόδιες αρχές να επεξεργάζονται πολλαπλά σενάρια αντιμετώπισης μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης. Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας συνεχίζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στις 28 Ιουνίου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με ανησυχητικό μπλοκάρισμα εκ μέρους της Τουρκίας των διαύλων επαφής με την Ελλάδα. Προς το παρόν η κινητικότητα της Αθήνας δείχνει – δημοσκοπικά – ότι δίνει θετικούς «πόντους» στην κυβέρνηση (σε κάθε κρίση παρατηρείται συσπείρωση, το «ράλι γύρω από τη σημαία»), ενώ ανοιχτό, διαρκείας και κομβικό (και) για πολιτικές αποφάσεις είναι το στοίχημα της αντιπυρικής προστασίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις