Αϊνστάιν: Η ιστορία της διάσημης φωτογραφίας που βγάζει τη γλώσσα στους φωτογράφους
Ο Γερμανοεβραίος φυσικός θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, δεν ήταν ένας απλός καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν ήταν ένας απλός φυσικομαθηματικός που πήρε το Νόμπελ. Ήταν μια ευφυΐα που σπάνια έχει υπάρξει άλλη σαν αυτόν. Ήταν φανατικός αντιναζιστής, πίστευε στον σοσιαλισμό, σαν θεωρία που θα καλυτερεύσει τη ζωή των ανθρώπων.
Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα. Η επίδραση των ανακαλύψεων του Αϊνστάιν σχετικά με την φύση του χώρου και του χρόνου, εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας σε φυσική, κοσμολογία, και μαθηματικά, ενώ το επώνυμο του χρησιμοποιείται συχνά ως χαρακτηρισμός για να δηλώσει πως κάποιος έχει υψηλή ευφυΐα.
Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος ο Αϊνστάιν έφυγε από τη ναζιστική Γερμανία και το απάνθρωπο καθεστώς της και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Έμεινε εκεί για 15 χρόνια, από το 1940 μέχρι τον θάνατο του.
Η φωτογραφία
Κάθε εμφάνιση του επιστήμονα με τον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης ήταν πάντα ενδιαφέρουσα για όλους και συνέχεια οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι την «έστηναν» έξω από το σπίτι του για να τον απαθανατίσουν. Εξάλλου και οι ατάκες γεμάτες σοφία, και σαρκασμό που πετούσε, γινόντουσαν πρώτο θέμα στις εφημερίδες.
Την ημέρα των 72ων γενεθλίων του, στις 14 Μαρτίου του 1951, το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του πανεπιστημίου του Πρίνστον όπου δίδασκε είχε ετοιμάσει μια τελετή προς τιμήν του.
Λίγο πριν φύγει για την εκδήλωση κοίταξε έξω από το παράθυρο του σπιτιού του και είδε πλήθος δημοσιογράφων και φωτογράφων που είχαν στήσει καρτέρι από έξω και περίμεναν να τον φωτογραφίσουν κατά την έξοδο του. Αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν του άρεσε καθόλου. Αυτή η τρέλα των ΜΜΕ για μια φωτογραφία, αυτή η πίεση.
Κακήν κακώς και πολύ γρήγορα μπήκε μέσα στη λιμουζίνα που είχε στείλει το πανεπιστήμιο και στριμώχτηκε στο πίσω κάθισμα ανάμεσα στον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου, Φράνκ Αϊντιλότ και τη σύζυγο του Μαρί.
Προσπαθούσε όσο τον δυνατόν να κρυφτεί ανάμεσα τους την ίδια στιγμή που τα φλάς των φωτογραφικών μηχανών, άστραφταν μανιασμένα έξω από τα παράθυρα της λιμουζίνας.
This was minutes before the famous photo of Einstein sticking his tongue out was taken. #ThrowbackThursday pic.twitter.com/spFqnNPvoE
— Albert Einstein (@AlbertEinstein) April 28, 2016
«Κύριε καθηγητά χαμογελάστε παρακαλώ για μια φωτογραφία γενεθλίων» του φώναξε ένας φωτογράφος. Ο Αϊνστάιν τότε θα πρέπει να σκέφτηκε εντελώς αντισυμβατικά και να είπε μέσα του, «φωτογραφία θέλετε; Φωτογραφία θα έχετε» και γυρνάει προς τις φωτογραφικές μηχανές.
Γούρλωσε τα μάτια, σήκωσε τα φρύδια, άνοιξε το στόμα και έβγαλε έξω τη γλώσσα του σε μια φωτογραφία – σαρκασμό προς το σύστημα. Και ένας φωτογράφος ο Άρθιυρ Σας κατάφερε με ένα «κλικ» να απαθανατίσει την απίθανη αυτή πόζα.
March 14, 1951: Einstein’s Tongue
Photographer: Arthur Sasse
— Photography History (@PhotoHistorian) March 14, 2019
Όταν μετά από λίγες ημέρες η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε εφημερίδες και περιοδικά, ο Αϊντάιν, ενθουσιάστηκε. Ήταν εκείνο ακριβώς που ήθελε να πετύχει με την έκφραση του και όλοι μιλούσαν για αυτό.
Ο Αϊνστάιν επικοινώνησε με τον φωτογράφο και του παρήγγειλε μεγάλο αριθμό αντιτύπων της φωτογραφίας, από την οποία ζήτησε να αφαιρεθεί το ζεύγος Αϊντιλότ που τον είχε στριμώξει μέσα στη λιμουζίνα. Και εάν αναρωτιέστε τι τα έκανε τα αντίτυπα, ο γεμάτος αυτοσαρκασμό ιδιοφυής επιστήμονας τα έστειλε σε συναδέλφους του, σε φίλους και γνωστούς.
Μάλιστα στη φίλη του Γιοχάνα Φάντοβα που τις έστειλε ένα αντίτυπο της φωτογραφίας του, της έγραψε: «Αυτή η φωτογραφία με τι γλώσσα βγαλμένη έξω, αντανακλά όλες τις πολιτικές μου απόψεις».
Χρόνια μετά, το 2009, ένα αντίτυπο της φωτογραφίας με την υπογραφή του ίδιου του Αϊνστάιν πωλήθηκε για 74.324 δολάρια.
Ο Αϊνστάιν.
Οι ιδιότητες του κορυφαίου επιστήμονα είναι αναρίθμητες. Ήταν θεωρητικός φυσικός, φιλόσοφος της επιστήμης, εφευρέτης, συγγραφέας επιστημονικών έργων, παιδαγωγός, καθηγητής πανεπιστημίου (από 1909), φυσικός, μη μυθοπλαστικός συγγραφέας, φιλόσοφος, και μαθηματικός.
Έφυγε από τη Γερμανία για να γλιτώσει από τους ναζί καθώς η Εβραϊκή καταγωγή του τον καθιστούσε στόχο στις δολοφονικές εκκαθαρίσεις. Τη μαύρη περίοδο του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ, ο Αϊνστάιν δεν κράτησε το στόμα του κλειστό και πολλές φορές υπερασπίστηκε, συναδέλφους του, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ποιητές που κυνηγούσε ο Μακάρθι για «αντιαμερικανικό πνεύμα».
Ο ίδιος κάποτε είχε πει: ««Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες». Όταν ο Αϊνστάιν πέθανε το 1955, οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν τι ήταν αυτό που τον έκανε τόσο έξυπνο. Έτσι αφαίρεσαν τον εγκέφαλο του, για να τον μελετήσουν. Ανακάλυψαν πως το τμήμα του εγκεφάλου που ευθύνεται για τα μαθηματικά ήταν ασυνήθιστα μεγάλο στο δικό του μυαλό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις