Αιχμές Ερντογάν: Δεν παραχωρούμε τα δικαιώματα μας σε κλέφτες
Ανέφερε δε ότι η Τουρκία «ως χώρα, της οποίας τα περίχωρα είναι γεμάτα με πλούσιους πόρους υδρογονανθράκων, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτο ούτε λιθαράκι»
«Αμπντουλχαμίτ» είναι το όνομα που έδωσε στο τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα – σε εσωτερικό και εξωτερικό – ότι η Τουρκία γίνεται ακόμη πιο δυνατή με αυτό το πλοίο, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση, ενώ βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας για τις απαραίτητες προετοιμασίες.«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις έρευνες και γεωτρήσεις, που προηγουμένως πραγματοποιούσαμε μισθώνοντας γεωτρύπανα, με δικά μας μέσα» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει ότι η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της «και στην ανατολική Μεσόγειο. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε τομέα».
«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε την ισχύ του στόλου μας με νέα πλοία. Με αυτό το τέταρτο πλοίο, έχουμε κάνει τον στόλο μας πολύ, πολύ δυνατό» υπογράμμισε ο Ερντογάν σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν «δικό τους στόλο γεωτρυπάνων».
«Τώρα βρίσκεται στο λιμάνι Τασουζτού της Μερσίνας και γίνονται οι τεχνικές προετοιμασίες πριν από την πρώτη του γεώτρηση. Πρώτα ο Αλλάχ, όταν θα ξεκινήσει τις αποστολές αυτό το πλοίο μας, θα εκτελούνται πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά και πιο αποτελεσματικά τα έργα μας. Να είναι καλορίζικο το 4ο γεωτρύπανό μας! Πιστεύω ότι κι αυτό το πλοίο μας, όπως και το Φατίχ, θα μας φέρει καλά νέα για χάρη του έθνους μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ως μία χώρα που περιστοιχιζόμαστε από 3 θάλασσες, υπερασπιζόμαστε όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και τη Μεσόγειο τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Κανείς να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό» σημείωσε ο Ερντογάν.
Με το βλέμμα και σε Ελλάδα και Κύπρο ο τούρκος πρόεδρος συνέχισε με αιχμές λέγοντας «εμείς ούτε σφετεριζόμαστε τα δικαιώματα κανενός, ούτε παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κλέφτες. Ποτέ δεν επιτρέψαμε να καπηλευτούν κάτι που είναι δικό μας με βία ή απειλές. Βλέπουμε την ενέργεια όχι ως στοιχείο έντασης και σύγκρουση, αλλά ως το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους παίκτες της περιοχής. Τα αποτελέσματα των επαφών μας, θα τα δούμε το επόμενο διάστημα».
Ανέφερε δε ότι η Τουρκία «ως χώρα, της οποίας τα περίχωρα είναι γεμάτα με πλούσιους πόρους υδρογονανθράκων, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτο ούτε λιθαράκι».
- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο της G20
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει, οι ευρωπαίοι αγρότες όχι
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο
- Αντώνης Σαμαράς: Πώς σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη