Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν και Μελανσόν – Τα πρώτα συμπεράσματα από τις βουλευτικές εκλογές
Το France24 επιχείρησε μια πρώτη ανάλυση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.
Μια πρώτη ανάλυση των γαλλικών βουλευτικών εκλογών κάνει το France24 στη Γαλλία μετά τον πρώτο γύρο, με όλες τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης να ήταν διαθέσιμες.
Ο αριστερός συνασπισμός του Ζαν-Λικ Μελανσόν, Λαϊκή Ένωση (NUPES) δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν («Μαζί»), ενώ πιο πίσω έμειναν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί.
Έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο
Στις επτά εβδομάδες που πέρασαν από την επανεκλογή του Μακρόν σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο την ακροδεξιά Λεπέν, το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας έχει αλλάξει, σημειώνει το France24. Μια νέα συμμαχία μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αριστερών κομμάτων κατέστησε την Αριστερά, και όχι τη σκληρή Δεξιά, τον κύριο αντίπαλο του προεδρικού συνασπισμού στην κούρσα για τις 577 κοινοβουλευτικές έδρες της Γαλλίας.
Την Κυριακή, αυτή η δυναμική επιβεβαιώθηκε, καθώς ο συνασπισμός του Μακρόν ισοψήφισε ουσιαστικά με το NUPES, του οποίου ηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ακόμη και εν μέσω χαμηλής συμμετοχής – ρεκόρ.
Πιο αδύναμος ο Μακρόν
Ο συνασπισμός του Μακρόν φαίνεται πολύ πιο αδύναμος από ό, τι το 2017, όταν κυριάρχησε στον πρώτο γύρο και κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αυτή τη φορά, το ποσοστό των ψήφων του (25,75%) σχεδόν ισοφαρίστηκε με αυτό του NUPES (25,66%), με μόλις 21.000 ψηφοδέλτια να χωρίζουν τους δύο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν αξιοποίησαν την επιτυχία της Λεπέν οι ακροδεξιοί
Ακολουθεί ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν με 18,68%. Οι ακροδεξιοί υποψήφιοι απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να αξιοποιήσουν την επιτυχία της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες κατέλαβε πάνω από 40% στον δεύτερο γύρο.
Παρ’ όλα αυτά, η ψηφοφορία της Κυριακής υπόσχεται σημαντική ενίσχυση για το κόμμα της Λεπέν στο κοινοβούλιο. Ο Εθνικός Συναγερμός έχει σήμερα μόλις οκτώ έδρες στην Εθνοσυνέλευση, λιγότερες από τις 15 που απαιτούνται για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα – προϋπόθεση για να έχει πραγματικό βάρος στην αίθουσα. Αυτό είναι πιθανό να αλλάξει την επόμενη Κυριακή, με τον Εθνικό Συναγερμό να προβλέπεται να κερδίσει από 20 έως 45 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του France24 που συνεργάζεται με την Ipsos/Sopra Steria.
Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί θα χάσουν έως και τις μισές έδρες τους. Το κόμμα κέρδισε 10,42% την Κυριακή – καλύτερο από το 4,78% που διεκδικούσε η υποψήφια πρόεδρός τους Βαλερί Πεκρές τον Απρίλιο, αλλά παρ’ όλα αυτά μια απότομη πτώση για το κόμμα που για δεκαετίες ήταν ο σημαιοφόρος της γαλλικής δεξιάς.
Κανένα άλλο κόμμα δεν κέρδισε πάνω από 5%. Το κλειδί για τον δεύτερο γύρο θα είναι η προσέλευση. Στην ψηφοφορία της Κυριακής σημειώθηκε νέο χαμηλό ρεκόρ εκλογικής συμμετοχής, καθώς το 52,49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έμεινε στο σπίτι του.
Οι ηγέτες της αριστεράς επιδιώκουν να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή την επόμενη εβδομάδα, με την προσδοκία ότι οι δυσαρεστημένοι της Γαλλίας είναι πιθανότερο να ψηφίσουν αυτούς παρά τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Μεγάλο το διακύβευμα
Με ένα τόσο ανοιχτό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, το διακύβευμα της επόμενης Κυριακής θα είναι μεγάλο. Οι δύο κορυφαίοι συνασπισμοί διατυμπανίζουν αμφότεροι τις πιθανότητές τους να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία (289 από τις 577 έδρες). Οι τελευταίες προβλέψεις, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι και οι δύο θα μπορούσαν κάλλιστα να υπολείπονται – ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σενάριο για την Πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας, σημειώνει το France24.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ipsos/Sopra Steria, ο συνασπισμός του Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει από 255 έως 295 έδρες. Το NUPES προβλέπεται να κερδίσει μεταξύ 150 και 190 εδρών.
Ο στόχος της αριστεράς
Στόχος της αριστεράς είναι να εξαναγκάσει τον Μακρόν σε «συγκατοίκηση», κερδίζοντας την πλειοψηφία και αναγκάζοντάς τον να διορίσει μέλη του συνασπισμού NUPES ως υπουργούς της κυβέρνησης, υποστηρίζει το France24. Οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν αυτό το σενάριο να φαίνεται απίθανο, αλλά η Αριστερά έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβληθεί ως η κυρίαρχη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την ομάδα του Μακρόν να περάσει νόμους μονομερώς.
«Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα του προέδρου είναι χτυπημένο και ηττημένο», δήλωσε ο Μελανσόν το βράδυ της Κυριακής.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι Ρεπουμπλικανοί θα επιδιώξουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 101 έδρες που διαθέτουν σήμερα. Οι προβλέψεις της Ipsos/Sopra Steria τους τοποθετούν σε 50 έως 80 έδρες, ακολουθούμενοι από τον Εθνικό Συναγερμό με 20 έως 45 έδρες. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει στους Ρεπουμπλικανούς την ευκαιρία να παίξουν καθοριστικό ρόλο, αν ο Μακρόν καταλήξει να χρειαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Λίγοι υποψήφιοι εκλέχθηκαν από τον πρώτο γύρο
Μόνο λίγοι υποψήφιοι κέρδισαν τις έδρες τους στον πρώτο γύρο: τέσσερις για το NUPES και ένας για τον συνασπισμό του Μακρόν.
Η Μαρίν Λεπέν έφτασε κοντά, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία (53,94%) στην προσπάθειά της για επανεκλογή στη βόρεια περιοχή Pas-de-Calais. Ωστόσο, θα οδηγηθεί σε επαναληπτικό γύρο την επόμενη εβδομάδα, λόγω της χαμηλής συμμετοχής. Οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον του ενός τετάρτου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για να αποφύγουν τον δεύτερο γύρο, ένα όριο που η Λεπέν δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Θα αντιμετωπίσει την υποψήφια του NUPES, Μαρίν Τοντελιέ, η οποία έλαβε 23,43% στον πρώτο γύρο.
Ξεκάθαρα χαμένος ο ακροδεξιός Ζεμούρ
Ίσως ο πιο αξιοσημείωτος χαμένος την Κυριακή ήταν ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος προσέλκυσε τεράστια προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης στην προεδρική κούρσα, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει ως υποψήφιος. Ο Ζεμούρ απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο την Κυριακή στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την έδρα που εκπροσωπεί το Σεντ Τροπέ. Σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα του Reconquest κέρδισε μόλις το 4,24% των ψήφων και δεν έστειλε ούτε έναν υποψήφιο στον επαναληπτικό γύρο.
Τι έκαναν άλλοι γνωστοί υποψήφιοι
Ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διετέλεσε υπουργός Παιδείας του Μακρόν, γνώρισε επίσης μια οδυνηρή ήττα, καθώς ήρθε τρίτος πίσω από τον Τομά Μενάζ του Εθνικού Συναγερμού και τον Μπρούνο Νοτέν του NUPES στον αγώνα του στην κεντρική Γαλλία.
Δύο σημερινοί υπουργοί βρίσκονται επίσης σε επισφαλή θέση: η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μοντσαλέν και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπονέ, οι οποίοι και οι δύο βρέθηκαν πίσω από τους υποψηφίους του NUPES. Εάν δεν κερδίσουν τις επαναληπτικές εκλογές τους την επόμενη Κυριακή, θα χάσουν τις κυβερνητικές τους θέσεις.
Άλλοι υπουργοί του Μακρόν τα πήγαν καλύτερα. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία δεν είχε ποτέ στο παρελθόν θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα, βγήκε περίπου 10 μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο του NUPES στη διεκδίκηση μιας έδρας στη βόρεια περιοχή Καλβαντός. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν πέρασε επίσης άνετα στον δεύτερο γύρο, όπως και ο Νταμιάν Αμπάντ, υπουργός Αλληλεγγύης και Αναπήρων, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό. Ο Αμπάντ θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο την υποψήφια του NUPES Φλοράνς Πιζανί.
Κανένας εν ενεργεία υπουργός δεν απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Στην αριστερά, δύο εξέχοντα μέλη του κόμματος του Μελανσόν (επικεφαλής του συνασπισμού NUPES) κέρδισαν άνετα, ο Αντριάν Κουατέν και ο Φρανσουά Ρουφέ.
Από την εθνικιστική δεξιά, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Νικολά Ντουπόντ – Αϊνιάν ήρθε πρώτος, ενώ ο Φλοριάν Φιλιπό, κάποτε στενός σύμμαχος της Le Pen, έμεινε πολύ μακριά από τον δεύτερο γύρο με 4,62%.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία