Γερμανικός Τύπος: «Ταξίδι στο μέλλον» η περιοδεία Σολτς στα Βαλκάνια
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε ένα ταξίδι στο μέλλον, ένα ταξίδι που τον οδήγησε σε πόλεις όπως η Πρίστινα, το Βελιγράδι και τα Σκόπια»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Πολυάριθμες οι αναφορές στη βαλκανική περιοδεία του καγκελάριου το Σαββατοκύριακο.
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε ένα ταξίδι στο μέλλον, ένα ταξίδι που τον οδήγησε σε πόλεις όπως η Πρίστινα, το Βελιγράδι και τα Σκόπια».
Με αφορμή τα νέα δεδομένα στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία που υφίσταται επίθεση – και την οποία επιτέλους θα επισκεφθεί ο Σολτς – δίνοντάς της καθεστώς υποψήφιας χώρας, χωρίς όμως να δυσαρεστήσουμε τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες προσδοκούν τη δική τους ένταξη.
Η ΕΕ πρέπει να τροφοδοτήσει νέες ελπίδες, χωρίς όμως να καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι η ένταξη είναι εφικτή ακόμη και αν δεν υλοποιηθούν οδυνηρές μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή η ΕΕ πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της απέναντι σε εκβιασμούς από ημιαυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν».
Στο περίπλοκο ζήτημα του Κοσόβου, που συζήτησε ο καγκελάριος Σολτς κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, αναφέρεται η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS): «Η Σερβία δεν είναι η μοναδική χώρα που απορρίπτει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Πέντε από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν συζητούν μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο να το αναγνωρίσουν.
Πρόκειται για την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Κύπρο.
Αυτό οφείλεται σε λόγους εσωτερικής πολιτικής.
Οι χώρες αυτές ανησυχούν ότι η αναγνώριση του Κοσόβου θα μπορούσε να ενισχύσει αποσχιστικές κινήσεις εντός συνόρων. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η περιφέρεια της Καταλονίας προσπαθεί, εδώ και χρόνια, να αποσχιστεί από την κεντρική κυβέρνηση. (…) Τα ανοιχτά ζητήματα θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής, στα τέλη Ιουνίου, χωρίς πάντως να αναμένεται εντυπωσιακή πρόοδος».
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις