Γερμανία: Πακέτο διάσωσης από τη χρεωκοπία στη Gazprom Germania ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Δάνειο από το κράτος θα λάβει η Gazprom Germania, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στον εφοδιασμό της Γερμανίας με φυσικό αέριο
Προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα τον έλεγχο της Gazprom Germania και θα προστατεύσει από την αφερεγγυότητα την εταιρία, η οποία παραπαίει λόγω των ρωσικών κυρώσεων, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η γερμανική κυβέρνηση.
«Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον έλεγχο αυτού του ζωτικής σημασίας τμήματος των υποδομών ενέργειας και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελαρία από κοινού με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν την κηδεμονία της Gazprom Germania και μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 που προέβλεπε η αρχική απόφαση τον Απρίλιο. «Αυτή η κηδεμονία θα πρέπει να προσαρμοστεί περισσότερο στις ανάγκες της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και θα διευθετηθεί με βάση την πρόσφατα τροποποιημένη νομοθεσία για την ενεργειακή ασφάλεια», επισημαίνεται.
Εξασφάλιση ρευστότητας
Με δάνειο που θα λάβει η εταιρία από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW, θα αποτραπεί η χρεοκοπία και η αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλούσε στην αγορά. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση ρευστότητας και για την αγορά φυσικού αερίου και θα μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Gazprom Germania, ενώ δεν θα μπορούν να κατευθυνθούν προς τη Ρωσία (με το λεγόμενο Ring-Fencing), τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. Σε επόμενο στάδιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για τη μετατροπή του δανείου σε ίδια κεφάλαια ώστε να κατοχυρωθεί και μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του εφοδιασμού.
Οι κυρώσεις της Ρωσίας στη Gazprom Germania
Η Gazprom Germania αποτελεί κομβικής σημασίας εταιρία για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία, καθώς λειτουργεί κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στη χώρα, ενώ οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της περιλαμβάνουν εμπόριο, μεταφορά φυσικού αερίου και λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Έμμεσα από την Gazprom Germania εξαρτάται και η παροχή φυσικού αερίου πολλών δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία στον εφοδιασμό, είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί η συνέχεια αυτών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τονίζει η γερμανική κυβέρνηση.
Η Gazprom Germania, η οποία ανήκε στον ρωσικό όμιλο Gazprom, τελεί από τον Απρίλιο υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, η οποία έχει ορίσει Διευθύνοντα Σύμβουλο. Στις 11 Μαΐου, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania, προκαλώντας της οικονομικά προβλήματα. Η αποτυχία παραδόσεων φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και η συνακόλουθη αγορά αερίου αντικατάστασης σε πολύ υψηλές τιμές, έχουν επιδεινώσει την οικονoμική κατάσταση της εταιρίας σε τέτοιο βαθμό ώστε η ρευστότητά της θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω δανείου της KfW, εξηγεί η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για την ενέργεια, εταιρίες που διαχειρίζονται κρίσιμες ενεργειακές υποδομές μπορούν να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, εάν δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελούν επαρκώς τα καθήκοντά τους και υπάρχει ο κίνδυνος υπονόμευσης της ασφάλειας εφοδιασμού.
Η Gazprom ανακοινώνει λιγότερες ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία
Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι θέλει να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία σε έως και 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα. Ο αγωγός μπορεί κανονικά να μεταφέρει 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Σε μια δήλωση στο Telegram, ο ενεργειακός γίγαντας πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται «στην καθυστερημένη επιστροφή των μονάδων συμπιεστών αερίου από την επισκευή» από τον γερμανικό Όμιλο Siemens και σε «δυσλειτουργίες τεχνικών κινητήρων».
Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;
- Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγιδευμένη σε δαιδαλώδη γραφειοκρατία, που η ίδια δημιούργησε
- Εφαρμογές γνωριμιών: Πώς η ΑΙ πρόκειται να τις αλλάξει ριζικά