Ιρλανδία: Πολύ σοβαρή η παραβίαση από τη Βρετανία του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας επικυρώθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, επισήμανε ο ομόλογός του της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν, τονίζοντας ότι είναι πολύ σοβαρή η μονομερής παραβίασή του.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το AP/Niall Carson/PA) προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Βρετανία ότι θα είναι «πολύ σοβαρή» μια μονομερής παραβίαση από το Λονδίνο των εμπορικών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.
«Είναι πολύ σοβαρή»
«Η μονομερής παραβίαση του Πρωτοκόλλου είναι πολύ σοβαρή – μια διεθνής συμφωνία που επικυρώθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό», έγραψε ο Μάρτιν στο Twitter. «Εστιάζει στο θέμα της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.
Unilateral breach of the Protocol is very serious – an international deal ratified by British Parliament and approved by the PM.
It goes to the heart of the issue of trust.
The only way to resolve issues is by substantive negotiations between UK and EU. (1/2)
— Micheál Martin (@MichealMartinTD) June 13, 2022
Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία που παρουσιάστηκε από τη Βρετανία τη Δευτέρα για να παρακάμψει πολλούς εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί ουσιαστικά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κανείς εκτός από το Λονδίνο δεν πιστεύει κάτι διαφορετικό.
«Είναι ουσιαστικά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος. Δεν έχω συναντήσει κανέναν εκτός της βρετανικής κυβέρνησης που να πιστεύει ότι δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου όταν σκόπιμα δεν εφαρμόζεις μια διεθνή συνθήκη», δήλωσε ο Κόβενι στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Συμβιβαστική λύση
Ο Κόβενι πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιος καλός λόγος για την ενέργεια αυτή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Βρετανία για να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να λύσει τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν ορισμένες επιχειρήσεις λόγω των κανόνων.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις